Rekordokat döntött a görög válogatott

Lisszabon. Most először fordult elő az Európa-bajnokságokat és világbajnokságokat is figyelembe véve, hogy egy nagy torna fináléjának párosítása megegyezett a nyitómérkőzésével.

– Portugália az első olyan válogatott, amely rendezőként bejutott, de nem tudta megnyerni az Eb döntőjét. (1964-ben Spanyolország, 1968-ban Olaszország, 1984-ben Franciaország játszott hazai pályán Eb-döntőt, és nyert).

– Ez Görögország első labdarúgó világversenyen aratott diadala. Legutóbb 1992-ben Dániával történt meg ugyanez.

– Görögország válogatottja a második, amely egy Eb-n belül kétszer győzte le ugyanazt a riválist (csoportmérkőzésen 2:1-re, a döntőben 1:0-ra nyert Portugália ellen). 1996-ban Németország verte kétszer Csehországot (csoport 2:0, döntő 2:1).

– Görögország nyert először nagy tornát (Eb, vb) külföldi edzővel (Otto Rehhagel német).

– Louis Felipe Scolari (brazil) a harmadik tréner, aki egy másik ország válogatottjával nagy torna döntőjében veszített (az angol George Raynor a svéd együttessel 1958-ban, a német Ernst Happel a holland csapattal 1978-ban világbajnoki fináléban vesztett)

– Otto Rehhagel a legidősebb edző, aki Európa-bajnoki címet tudott szerezni. A német szakember 65 éves 10 hónapos és 25 napos volt vasárnap. (Rehhagel az 1988-ban győztes holland „hadvezért”, Rinus Michelst előzte meg).

– Görögország az Eb-kieséses szakaszának mindhárom mérkőzésén 1:0-ás győzelmet aratott, ezzel az első olyan csapat, amely egy nagy torna utolsó három mérkőzését kapott gól nélkül játszotta végig.

– A görög válogatott mellett csak az angol együttes rúgott minden mérkőzésén gólt az idei Eb-n.

– A portugál nemzeti csapat csak a fináléban volt gólképtelen az Eb-n.

– Az Eb-k történetében a győztes csapat eddig mindig legalább két gólt szerzett a fináléban. A görögök ezt a sorozatot most megtörték 1:0-ás sikerükkel.

– Portugália veresége egyben azt is jelenti, hogy továbbra is az 1988-as holland válogatott az egyetlen, amely a nyitómérkőzésén vereséget szenvedve tudta megnyerni a trófeát.

– A portugálok csapatkapitánya, Luis Figo a döntőben már a 14. Eb-meccsét játszotta, ezzel a francia Zinedine Zidane-nal és Lilian Thurammal, valamint a cseh Karel Poborskýval együtt vezeti ezt a rangsort.

– Figo 110. válogatott mérkőzésén lépett pályára vasárnap, s ezzel utolérte az eddigi portugál rekordot tartó Fernando Coutót.

Nem dőlt meg a nézőcsúcs

Lisszabon. Portugáliában 1 165 192 néző látta a helyszínen az Eb-meccseket, míg 2000-ben 62 000-rel kevesebb szurkoló volt a lelátókon. A csúcs azonban nem dőlt meg, mert az 1996-os, angliai seregszemlére 1 272 000-en voltak kíváncsiak. Az idei átlagnézőszám: 37 587. Legtöbben, 62 865-en a vasárnapi portugál–görög döntőn voltak, míg a legkevesebben, 21 222-en az olasz–bolgár csoportmeccsen. Érdekesség, hogy az Európa-bajnok görög válogatott játékosai kapták a legtöbb sárga lapot. A hat találkozón tizennyolcszor figyelmeztették Otto Rehhagel vezetőedző védenceit. A görögöket az oroszok (15 sárga/2 piros) és a bolgárok (15/1). A legsportszerűbben a horvátok (6 sárga), a franciák (5), valamint a lettek (3) futballoztak. (č, t)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?