Radikális lépés hozhatja meg a portugál futballcsodát

Famalicao

1934 óta kétszer fordult elő Portugáliában, hogy nem a Benfica–Porto–Sporting hármas nyerte meg a labdarúgó-bajnokságot: 1946-ban a Belenenses, 2001-ben a Boavista. Bár még csupán hét forduló ment le a 2019–2020-as idényből, ha most lefújnák a bajnokságot, itt lenne a harmadik ilyen klub, az FC Famalicao.

Nem szeretnénk túlmisztifikálni a történetet, hiszen 27 forduló alatt annyi minden történhet még, és a kiscsapat még nem futott össze a Portóval és a Benficával, ugyanakkor Lisszabonban 2–1-re megverte a Sportingot, 1–1-es döntetlent ért el a 4. helyezett Vitoria Guimaraes otthonában (ez az egyetlen pontvesztése eddig), illetve Anderson és Fábio Martins révén két négygólos játékossal képviselteti magát a góllövőlista élmezőnyében. De hogyan bukkant elő a klub a semmiből?

Érdekes

Két hónap, két edzői díj

Pályafutása első vezetőedzői munkáját eddig szinte tökéletesen végzi Joao Pedro Sousa, akinek irányításával a Famalicao még nem szenvedett vereséget a bajnokságban. Máshol igen, a csapat augusztus 3-án az idény első tétmérkőzésén mindjárt kikapott a másodosztályú Sporting Covilhától, és kiesett a Ligakupából. Azóta azonban nagyon megy a szekér, az élvonalban a Santa Clara (2–0), a Rio Ave (1–0), a Desportivo Aves (3–2), a Pacos de Ferreira (4–2), a Sporting (2–1) és a Belenenses (3–1) is kikapott tőle, egyedül a Vitoria Guimaraes tudott pontot szerezni, még augusztus végén (1–1). Ezt pedig a liga is értékelte, augusztus után Sousát választotta a hónap edzőjének.

Szabó János hozta meg a fellendülést

A Futebol Clube de Famalicao névre hallgató klubot 88 éve, 1931. augusztus 21-én hat fiatalember alapította, a csapat az első mérkőzését öt hónappal később a Porto ellen játszotta, szervezett keretek között azonban csak 1932–33-ban indult, és jutott fel a következő szezonban a bragai kerületi bajnokságba.

Az 1941-es évet minden, a klub történetével foglalkozó honlap megemlíti, ekkor szerződtette a csapat Szabó Jánost, a miskolci Attila (1931–34) egykori középpályását, aki 1934-ben kezdte meg légiós vándorlását, a Sochaux-val (1934–38) francia bajnokságot és kupát nyert, majd a Charleville-Mézieres OFC (1938–39) és a portugál Académico FC (1939–41) után 27 évesen szerződött az FC Famalicaóba.
A szerény testnevelő tanár hat éven át a csapat oszlopos tagja, játékosa és játékosedzője volt, és részese lehetett a klub első sikerének (Nem összekeverendő az 1896-ban Gönyűn született Szabó Jánossal, alias José Szabóval, akit a Porto és Sporting legendás edzőjeként ismernek.)
A Famalicao a vezérletével előbb 1945–46-ban, még másodosztályú csapatként a portugál kupa elődöntőjébe jutott, ahol ugyan kiütéses, 11–0-s vereséget szenvedett a Sportingtól, mégis ez a klub eddigi legnagyobb sikere. Ugyanakkor sikerült kivívni a feljutást is, az 1946–47-es debütáláskor ötezer néző látta a Campo do Freiaóban, ahogy az első élvonalbeli meccsen 1–1-es döntetlent játszik a Vitória de Guimaraessel, illetve ahogy később 2–1-re legyőzi az FC Portót. A Famalicao végül 7 győzelemmel, 3 döntetlennel és 16 vereséggel zárt, és utolsó előtti helyen végezve gyorsan ki is esett.

Szabó az 1962–63-as szezonban már edzőként segítette a klubot, a klub visszatért a másodosztályba, és néhány kiegyensúlyozott idény után 1978–79-ben ismét élvonalbeli lett, de ismét gyorsan kiesett.

1987–88-ban ugyan megnyerte a csapat a másodosztályt, de egy korrupciós botrány miatt a feljutás helyett visszaminősítették a harmadosztályba. De onnan is volt visszaút, 1990 és 1994 között négy szezon erejéig ismét élvonalbeli lehetett, de csupán vegetált. A mélypontot a 2008–09-es bajnokság jelentette, amikor is az ötödik vonalig csúszott vissza.
És innentől kezdve már minden tündérmese, hét évvel később már ismét a második ligában szerepelt, tavaly pedig a 2. helyet megcsípve feljutott az élvonalba. Akkor már mindezt úgy, hogy a pénzügyi háttere brutálisan megerősödött.

Érdekes

Az FC Famalicao 2019–2020-as játékoskerete

Kapusok: Rafael Defendi (brazil), Vitor Caetano (brazil), Gabriel Souza (brazil), Vaná (brazil)
Védők: Riccieli (brazil), Nehuén Pérez (argentin), Patrick William (brazil), Roderick Miranda (portugál), Lionn (brazil), Josh Tymon (angol), Alex Centelles (spanyol)

Középpályások: Gustavo Assuncao (brazil), Cafú Phete (dél-afrikai), Uros Racsic (szerb), Guga (portugál), Lawrence Ofori (ghánai), Nico Schiappacasse (uruguayi), Pedro Goncalves (portugál)

Csatárok: Walterson (brazil), Rúben Lameiras (portugál), Fábio Martins (portugál), Diogo Goncalves (portugál), Toni Martínez (spanyol), Anderson Oliveira (brazil)

Edző: Joao Pedro Sousa

A feljutás után szinte mindenkit kirúgtak

2018 nyarán a klub részvényeinek 51 százalékát megszerezte a Quantum Pacific Group nevű csoport, amelyet az izraeli milliárdos, Idan Ofer vezet. Az üzletember nem ismeretlen a futball világában, hiszen ő birtokolja az Atlético Madrid egyharmadát, így a vezetők biztosak lehettek benne, hogy nem egy kóklerrel van dolguk.

Miután a klub kiharcolta az élvonalba jutást, idén szeptember 11-én a Quantum Pacific Group 51-ről 85 százalékra növelte részesedését, és megkezdődött az a hadművelet, amire kevés példa akadt a labdarúgás történetében. Úgy vélte, a madridi sztárcsapatnál nem lenne ennyi tere arra, hogy rekordidő alatt ilyen ambiciózus futballprojetkbe vágjon. Bezzeg Portugáliában!
Ofer a nyáron radikális lépésre szánta el magát. Először menesztette a sikeredzőt, Carlos Pintót, és a helyére azt a Joao Pedro Sousát szerződtette, aki az edzősködést a klubnál kezdte tíz éve, azóta viszont Marco Silva asszisztenseként megfordult a Sporting, az Olympiakosz, a Hull City, a Watford és az Everton csapatainál is.

Ennél is drasztikusabb volt, hogy gyakorlatilag az egész csapatot kirúgta, a tavalyi keretből mindössze négyen maradtak. Közel 30 játékos távozott, akik érkeztek, azokért se nagyon kellett fizetnie. Ebben üzleti és cinkostársa volt Cristiano Ronaldo ügynöke, Jorge Mendes, aki kiváló kapcsolatai mellett a jó szimatára is támaszkodva sok fiatal, ismeretlen, de sikeréhes játékost gereblyézett össze.
Érkezett többek között a 19 éves, brazil korosztályos válogatott középpályás, Gustavo Assuncao (a korábbi Atlético-klasszis, Paulo Assuncao fia), a szintén brazil védő, Patrick William (22 éves), az argentin Nehuen Perez (19), a spanyol Toni Martinez (22) és Alex Centelles (20), az angol Josh Tymon (20), a szerb Uros Racsic (21) és az uruguayi Nicolas Schiappacase (20). A csapat átlagéletkora 23,4 év, ezzel messze a legfiatalabb a portugál élvonalban.

r

A siker titka: nincs veszítenivaló

A Publico valódi csodáról írt legutóbb, és az új Leicester Cityként emlegette a Famalicaót, de azért a 2016-os angol bajnokság meglepetéscsapata és a portugál újonc között akad némi különbség: a Leicesterben volt pár rutinos játékos és vezéregyéniség, no meg egy Claudio Rainieri.

„Itt kipróbálhatunk olyan új technológiákat, mint például a mesterséges intelligenciát. Olyan dolgokat, amelyeket nem feltétlenül csinálunk az Atlético Madridnál” – mondta titokzatosan az izraeli befektető, de nem részletezte, mire is gondol.
„Hogy mi a sikerünk receptje? Nincs mit veszítenünk. Mindannyian fiatalok vagyunk, és ugyanazt gondoljuk, itt nincs hiúsági kérdés, talán ez a titok” – nyilatkozta Patrick William az A Bola című sportlapnak.

Szakemberek szerint Sousa nem csinált nagy újítást, egyszerűen alkalmazza a Marco Silva mellett megtanultakat. A 4–1–4–1-es taktikában a két szélső védő, Josh Tymon és Lionn a támadásokhoz is felzárkózik (ilyenkor Nehuén Pérez és Patrick William marad hátul, és a két középső védő elég erős és gyors ahhoz, hogy nyugalmat kölcsönözzenek), elöl pedig az egyetlen ék, Toni Martínez munkáját Ruben Lameiras jobbról, Fábio Martins balról segíti.

Elsősorban utóbbi játszik szenzációsan, négy gólja mellett három gólpasszt is adott, 17 helyzetet alakított ki és 18 lövést eresztette meg az ellenfelek kapujára az első hét fordulóban. A korosztályos válogatottakban kulcsembernek számító játékosra ismét felfigyelhetnek, állítólag képes olyan teljesítményre, mint a PSV-ben játszó honfitárs, Bruma. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?