Sport

Ötvenen emlékeztek a „3500-as” nagygyűlésre

V. KRASZNICA MELITTAKomárom. A szlovákiai magyar képviselők és polgármesterek részvételével 1994. január 8-án megtartott komáromi nagygyűlés 15. évfordulójára emlékezett szombaton este a Csemadok Komáromi Területi Választmánya.
ÚJ SZÓ ONLINE

2009. január 12. 19:00

tenger illusztráció

V. KRASZNICA MELITTA

Komárom. A szlovákiai magyar képviselők és polgármesterek részvételével 1994. január 8-án megtartott komáromi nagygyűlés 15. évfordulójára emlékezett szombaton este a Csemadok Komáromi Területi Választmánya. A rendezvényen, amelyen emléktáblát is avattak a Csemadok Kossuth téri székházának falán, mintegy ötvenen vettek részt.

Duray Miklós, az MKP alelnöke beszédében a 15 évvel ezelőtti gyűlést a felvidéki magyarság Trianon utáni első és mind ez ideig utolsó önmeghatározó önrendelkezési kísérletének nevezte, melynek tétje az volt: közösségünk meg tudja-e teremteni a túlélés és a kibontakozás feltételeit. A Csallóközi Városok és Falvak Társulása, valamint a két szlovákiai magyar parlamenti párt meghívására akkor közel 3500 magyar polgármester, önkormányzati és parlamenti képviselő találkozott Komáromban, annak ellenére, hogy vezető politikusok részéről több fenyegetés is érkezett a szervezők és a résztvevők címére. Duray szavai szerint két évvel Csehszlovákia megszűnése után kedvezőek voltak a feltételek az önkormányzatisággal összefüggő közösségi jogok kivívására. A megtervezett lépések közül azonban csak az első valósult meg – a nagygyűlés. A második lépés egy közös nyilatkozat elfogadása lett volna, amely – az elvi megállapításokon kívül – az Európa Tanács önkormányzatokkal, nyelvhasználattal, valamint a kisebbségi közösségek jogaival foglalkozó dokumentumaira támaszkodó célokat tartalmazta volna. „Mivel csak az általános meghatározásokban sikerült megegyezni, a nyilatkozat csonkára sikerült, és a harmadik lépésre, azaz egy pártok fölötti száztagú testület kialakítására már nem kerülhetett sor. Ez felügyelte volna a belső önrendelkezés megvalósításának folyamatát” – idézte fel a 15 évvel ezelőtti történéseket Duray.

Petheő Attila a szervezők nevében szólt az egybegyűltekhez, rámutatva, hogy a 15 évvel ezelőtti nagygyűlés célkitűzéseiből nagyon kevés dolog valósult meg. Az emléktábla leleplezését követően a résztvevők vitafórum keretében elevenítették fel az 1994-es történéseket, megállapítva, hogy a komáromi nagygyűlés állásfoglalása semmit nem veszített értékéből.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
határ

Péntekig véglegesen eldől, hogy vörös lesz-e Magyarország és Ausztria

Marek Krajčí

Krajčí: Hetente mintegy 20 százalékkal nő a fertőzöttek száma

koronavírus

Távolságtartás, kézmosás, szájmaszk

A vártnál gyengébb GDP-növekedés?

Elmarad a nagy zuhanás

Richard Sulík

Sulík a gazdaság lekapcsolása helyett inkább a határok védelmét erősítené

gleccser

Csaknem mínusz 70 Celsius-fok volt az északi féltekén mért eddigi legalacsonyabb hőmérséklet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.