Nyertek a szlovákok, a kezükben van a második hely sorsa

Sorozatban ötödik mérkőzését nyerte meg a szlovák labdarúgó-válogatott, amely fennállása során először győzte le Szlovéniát – a nagyszombati vb-selejtező egyetlen gólját Adam Nemec szerezte.

Sorozatban ötödik mérkőzését nyerte meg a szlovák labdarúgó-válogatott, amely fennállása során először győzte le Szlovéniát – a nagyszombati vb-selejtező egyetlen gólját Adam Nemec szerezte. Ján Kozák védencei ma akár a csoport élére is ugorhatnak, de a második hely sorsa mindenképpen a saját kezükben van.

Kozák dilemmái

Ján Kozák szövetségi kapitánynak talán még soha nem volt ilyen nehéz dolga a kezdőcsapat összeállításánál, hiszen három középső védőjére sem számíthatott a szlovénok elleni meccsen (Škrtel és Ďurica eltiltás, Saláta pedig sérülés miatt nem állhatott a nemzeti csapat rendelkezésére), az utolsó pillanatban pedig a stabil első számú kapus, Matúš Kozáčik is kidőlt.

A kapuban végül Martin Dúbravka, a védelem tengelyében a Milan Škriniar, Norbert Gyömbér páros kapott lehetőséget, a hátvédsor bal oldalán pedig Tomáš Hubočan szerepelt.

„Fontolgattam azt is, hogy beállítom Mazáňt, de végül megkönnyítette a dolgomat. Kisebb lágyéksérüléssel érkezett a gyülekezőre, de erről nem szólt, szerdán pedig már lépni is alig tudott, csak egyéni edzéseket végezhetett” – mondta Kozák.

A kapitány nem akarta azt kockáztatni, hogy sérülés miatt esetleg már a 10. percben cserélnie kell, és a jobb oldalon sem akarta megbontani a jól összeszokott Pekarík, Mak kettőst.

„Kellemesen meglepett a két középső védő teljesítménye, különösen a sokak által kritizált Gyömbéré” – mosolygott a mérkőzés után a szlovák szakvezető.

Könnyű lábbal

Abban ugyanis, hogy Szlovákia végre le tudta győzni Szlovéniát (ez volt a két csapat hatodik egymás elleni meccse), a védelemnek óriási szerepe volt. A Pekarík, Škriniar, Gyömbér, Hubočan négyes, előttük a fáradhatatlan Lobotkával, olyan áttörhetetlen falat alkotott, hogy Dúbravkának a kilencven perc alatt egyetlen védést sem kellett bemutatnia. A szlovénok talán a 30. percben, Ilicic lövésénél álltak a legközelebb a gólhoz, de Škriniar testtel blokkolta a labdát, azután pedig már szinte helyzetük sem volt.

A szlovákok ezzel szemben nemcsak jól védekeztek, hanem – különösen az első félidőben – rendkívül tetszetős támadásokat is vezettek. „Csodálom a fiúkat, hogy ilyen könnyedséggel tudtak futballozni egy ilyen fontos meccsen” – lelkendezett Kozák.

A szlovákok több szakíró szerint az elmúlt évek legjobb teljesítményét mutatták be péntek este Nagyszombatban. A szlovénok világklasszis kapusának, Jan Oblaknak a 7. percben kellett védenie először, egy szép Weiss, Hamšík, Pekarík akció végén, de betalálhatott volna a 15. percben Nemec is, akinek némi totyogás után Weiss varázsolta a lábára a labdát. Hamšík távoli lövését nagy vetődéssel hárította Oblak, aki a szlovák csapatkapitány egyik szabadrúgásánál természetfelettinek tűnő reflexszel mentett. Aktívan játszott Mak is, de ezúttal nem sikerült gólt szereznie.

Türelmesek voltak

A szlovákok domináltak, és az idő fogytával sem vesztették el a türelmüket. Kivárásukat kilenc perccel a lefújás előtt siker koronázta: Mak beadása után Hamšík még a felső kapufát találta el, de Nemec közelről a hálóba kotorta a labdát – 1:0! Az Anton Malatinský Stadionban nagy ünneplés kezdődött, a szlovén drukkerek mérgükben egy világító petárdát dobtak be a pályára. A vendégek a hosszabbításban még egy előreívelt szabadrúgással próbálkoztak, Oblak is előrement fejelni, de a szlovákok ezúttal is tisztáztak.

„Nagyszerű érzés! – ujjongott a mérkőzés után a mezőny legjobbja, Stanislav Lobotka, aki ezt megelőzően csak egy félidőt játszott a felnőttválogatottban, azonban rendkívül higgadtan és effektíven futballozott a szlovénok ellen. – Sok helyzetünk volt, már korábban is gólt lőhettünk volna. Tudtuk, hogy a szlovénok komoly minőséget képviselnek, de mi is megmutattuk, hogy tudunk türelmesek lenni.”

A remekül játszó Lobotka kapcsán a szövetségi kapitány megjegyezte, már régen a válogatottban lett volna a helye. „Többet nem követek el olyan hibát, hogy megígérem az U21-es válogatott edzőjének, hogy nem fogok belenyúlni a csapatába” – hangsúlyozta Kozák.

Az U21-es Eb-n jól szereplő és kellő önbizalmat szerző fiatalok ezúttal is bizonyították, hogy helyük van a „nagyválogatottban” is, és ha kell, jóval tapasztaltabb társaikat is helyettesíteni tudják.

Ma este a Wembley-ben

A szlovénok elleni siker azt is jelenti, hogy a szlovákok kezében van a pótselejtezőt érő második hely sorsa: ha a hátralévő három meccsükből kettőt megnyernek, akkor biztosan nem végeznek a második helynél hátrább, ha pedig ma este (20.45) a Wembley-ben meg tudnák lepni az angolokat, akkor a csoportelsőség is elérhető közelségbe kerülne számukra.

Az angol válogatott péntek este 4:0-ra nyert Máltán, de teljesítményével egyáltalán nem győzte meg a szurkolókat. Az angolok az első góljukat az 53. percben lőtték, a következőt viszont csak a 86.-ban.

„A szurkolók néha elégedetlenek, ezzel is jár a válogatottság. Ha a németek ellen nyertünk volna ilyen arányban, akkor senki nem zúgolódna – jegyezte meg Gareth Southgate szövetségi kapitány. – A szlovákok ellen csak az eredmény számít, győzni akarunk!”

Ján Kozák azt mondta, bár nem ők a találkozó esélyesei, semmi szín alatt nem adják fel előre az angolok elleni mérkőzést. „Minden győzelem három pontot ér, az is, amit Málta ellen érünk el, és az is, amit az angolok ellen. Mi, ahogy minden meccsen, most is megpróbálunk három pontot szerezni. Remélem, ismét eltalálom az összeállítást” – nyilatkozta Kozák, aki már számíthat Škrtelre és Ďuricára.

A szlovákok eddig ötször találkoztak Angliával, négyszer kikaptak, a tavalyi Eb emlékezetes csoportmeccsén pedig 0:0-s döntetlent értek el. A vb-selejtezősorozat nyitányán a ráadás perceiben kapott góllal szenvedtek 1:0-s vereséget Nagyszombatban.

„A fociban sok vad eredmény születik, most miért ne érhetnénk el mi egyet Londonban?! Nem lesz egyszerű, de a labda gömbölyű. Nincs mit veszítenünk. Az volt a fontos, hogy a szlovénokat magunk mögött tartsuk, de igyekszünk megnehezíteni az angolok dolgát is” – fogadkozott Adam Nemec, akinek a mostani volt a 10. találata címeres mezben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?