„Nincs esély a színvonal-emelkedésre!”

Pozsony. Március 1-jén rajtol az I. labdarúgóliga tavaszi idénye. A szakértők szerint a színvonal tovább csökken majd, a klubok pedig egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerülnek. A szlovák foci lehetőségeiről beszélgettünk Pecze Károllyal, az Inter vezetőedzőjével.

Pozsony. Március 1-jén rajtol az I. labdarúgóliga tavaszi idénye. A szakértők szerint a színvonal tovább csökken majd, a klubok pedig egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerülnek. A szlovák foci lehetőségeiről beszélgettünk Pecze Károllyal, az Inter vezetőedzőjével.

Hogy zajlik a felkészülés utolsó szakasza?

A hazai alapozás után az Alacsony-Tátrában és Pöstyénben edzettünk, most újra hazai környezetben készülünk. Egy törökországi edzőtáborozást is beterveztünk, de, sajnos, a klubnak nincs erre pénze.

Mennyire mutatkozik meg a barátságos mérkőzéseken a csapat ereje?

A keret valamennyi tagja játéklehetőséget kap, a legnagyobb gondot a pályák okozzák. Legtöbbször fagyos vagy sáros, mély talajon játszunk.

Ősszel a pasienkyi stadionban jól szerepelt az Inter, viszont idegenben csak két pontot szerzett.

Hát igen, itt mutatkozott meg a csapat tapasztalatlansága. Hazai pályán a legjobbakat is megszorítottuk, ellenfeleink otthonában viszont hiányzott a minőség. Sok hibát vétettünk, számtalan helyzetet hagytunk ki és jó pár, könnyen hárítható gólt kaptunk.

Milyen lesz a visszavágó sorozat?

A szlovák élvonal legnagyobb gondja, hogy hiányoznak az átlagos képességű játékosok, mert már ők is külföldre szerződnek. Egyre fiatalabb és egyre gyengébb futballisták kerülnek az élvonalba.

Ez is a pénz számlájára írható?

Igen, ott ahol a csapatoknak lehetőségük van jó képességű játékosokat igazolni, azonnal emelkedik a bajnokság színvonala. Ezt tapasztaltam Törökországban, vagy ezt megelőzően Nagyszombatban is. Idehaza szinte könyörögni kell a játékosoknak, hogy küzdjenek, külföldön elég volt, ha rájuk néztem. Sajnos, nálunk megszokták a kényelmet.

Van-e esély arra, hogy emelkedjen az I. liga színvonala?

Szerintem nincs! A szlovák futball komoly anyagi gondokkal küszködik, a klubok tartoznak a játékosoknak. Aki teheti, külföldre igazol, de már ez is egyre nehezebb, ugyanis nem egy futballistát egy-két nap próbajáték után haza küldenek...

És a válogatott?

Itt látok esélyt a javulásra, mert több futballistánk is komoly játékerőt képviselő csapatban profiskodik.

Ezek után mi motivál egy edzőt Szlovákiában?

Valahogy ki kell bírni ezt az átmeneti időszakot. Úgy gondolom, ha fellendülne a gazdaság, akkor a honi focinak is több szponzora lenne. Mi időről időre elérhetünk egy-két jó eredményt, kijuthatunk egy világversenyre vagy jól szerepelhet egy klubcsapatunk, de hosszú távon képtelenek vagyunk sikert sikerre halmozni. Talán, ha belépünk az Európai Unióba, változhat a helyzet. (SD)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?