Nagy: A negyeddöntő a cél

Bánhidi Bence

Zöld-foki-szigetek–Urugay „rangadó”, hiányzó sztárok, szigorú egészségügyi szabályok és mérkőzések egy épülő városban. Ma rajtol Egyiptomban a férfi kézilabda-világbajnokság.

Egyet biztosan kijelenthetünk: ilyen kézilabda vb még nem volt! És nem csak azért, mert a mezőnyt 32 fősre duzzasztották, így rengeteg válogatott Egyiptomban debütál igazán rangos nemzetközi tornán. Hanem mert két csoport (B és F) meccseit is Egyiptom új fővárosában – amit egyelőre Új fővárosnak neveznek – rendeznek, amely még javában épül.

Ráadásul a koronavírus-járvány miatt nagyon szigorú egészségügyi ellenőrzések lesznek érvényben a tornán: a játékosokat 72 óránként tesztelik, a csapatok az edzések és a mérkőzések után az öltözőben csak minimális időt tölthetnek, átöltözniük és fürdeniük a szállodában kell, kötelező a másfél méteres távolságtartás, a kézfertőtlenítés és szájmaszk viselése a pályán kívül. Ennek ellenére több neves játékos is aggodalmát fejezte ki, és a torna halasztását vagy törlését kérte.

Érdekes

A VB CSOPORTBEOSZTÁSA

A csoport (Gíza): Németország, MAGYARORSZÁG, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B csoport (Új főváros): Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C csoport (Alexandria): Horvátország, Katar, Japán, Angola
D csoport (Kairó): Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E csoport (Gíza): Norvégia, Ausztria, Franciaország, Egyesült Államok
F csoport (Új főváros): Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G csoport (Kairó): Svédország, Egyiptom, Csehország, Chile
H csoport (Alexandria): Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország kézilabda-szövetsége

A továbbjutási kulcs

A középdöntőbe az első három helyezett jut, és magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményüket. A felsőházban négy hatos csoportban folytatódnak a küzdelmek, innen az első kettő válogatott jut a negyeddöntőbe, a többieket pedig a pontjaik alapján rangsorolni fogják.

A hiányzók

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) és annak elnöke, az egyiptomi Hasszan Musztafa sokáig tartotta magát ahhoz az elképzeléshez, hogy a mérkőzéseket nézők előtt rendezzék (a stadionok kapacitásának 30%-át kihasználva). Végül néhány európai válogatott nyomására, akik levélben tiltakoztak, engedtek ebből, így üres stadionok várják a csapatokat. A vb egyik legnagyobb kritizálója, a dán Mikkel Hansel volt az első, aki felszólalt a torna és nézők ellen.

Nem tudom, meg lehet-e rendezni a világbajnokságot, de akkor legalább ne legyenek jelen nézők. Nem látom értelmét annak, hogy nekünk, játékosoknak buborékban kelljen élnünk egy szállodában, majd egy olyan csarnokban játsszunk, amely tele van nézővel” – nyilatkozta decemberben a klasszis, ennek ellenére ott lesz a tornán. A Kiellel friss BL-győztes Domagoj Duvnjak, a horvátok csapatkapitánya is fenntartásait fejezte ki, ám végül ő is elutazott Egyiptomba. Az izlandi Aron Palmarsson (FC Barcelona) azonban nem csak beszélt, ő nem is vesz részt a tornán. További nagy hiányzó a szegediek kapusa, Mirko Alilovic (Horvátország), Rasmus Lauge, Casper Mortensen (Dánia), Nikola Karabatic (Franciaország) és a keretes írásunkban már említett német válogatott nagy része.

A magyarokkal egy csoportban lévő Zöld-foki-szigetek játékosai az utazáskor Portugáliában karanténba kerültek, mert több játékosuk pozitív koronavírustesztet produkált, így kérdéses, hogy mikor érkeznek meg. Ahogy a brazilok is csak ma tudtak elutazni ugyanilyen okok miatt. Az amerikai válogatott pedig csupán 12 játékossal vág neki a tornának.

Érdekes

A MAGYAROK ELLENFELEI

Uruguay

Legutóbbi eredményeik

olimpia, 2016: – vb, 2019: – Dél- és közép-amerikai bajnokság, 2020: 3. hely

Uruguay válogatottja újonc a világbajnokságon, a Dél- és közép-amerikai bajnokságon keresztül kvalifikálta magát az egyiptomi tornára. Nem lehet azt mondani, hogy a 3,5 milliós nemzet kézilabdahatalom lenne, hiszen összesen 1950 igazolt játékosa van. Az erősségüket jelzi, hogy a legnevesebb játékosaik a spanyol alsóbb osztályokban játszanak, néhányuk pedig a strandkézilabdában szerzett kisebb-nagyobb tapasztalatot.

 

Zöld-foki-szigetek

Legutóbbi eredményeik

olimpia, 2016: – vb, 2019: – Afrika-bajnokság: 5. hely

Az egyiptomi torna következő újonca, amely az Afrika-bajnokságban az 5. helyért vívott csatában Marokkót győzte le és jutott ki a vb-re. A szigetországi csapat valamelyest komolyabb minőséget képvisel, mint Uruguay. Néhány játékosuk európai bajnokságban (francia, német, spanyol és portugál) szerepel, öten pedig a hazai pontvadászatból kerültek be a válogatottba. A legnagyobb név a keretben a 26 éves Leandro Semedo, aki a spanyol Ademar Leonnal a nemzetközi porondon is érdekelt volt már.

 

Németország

Legutóbbi eredményeik

olimpia, 2016: 3. vb, 2019: 4. hely Európa-bajnokság, 2020: 5.

A német válogatott megtépázott kerettel vág neki a tornának. A csapat már augusztus vége óta a világbajnokság törlése mellett kampányol, mondván a világjárvány közepette veszélyes megrendezni egy ekkora tornát. Emiatt több játékos vissza is mondta a részvételt. Köztük a friss BL-győztes Kiel három játékosa, Hendrik Pekeler, Patrick Wiencek és Steffen Weinhold, továbbá a Melsungen kézilabdázója, Finn Lemke. Továbbá sérülések miatt hiányozni fog Fabian Wiede (Füchse Berlin), Jannik Kohlbacher (Löwen) és Christian Dissinger (Vardar) is.

32 csapat

Ha már az amerikai válogatottnál tartunk – sokan bírálják IHF-et, hogy 32 csapatosra emelte a mezőnyt, így lehetnek ott a vb-n az amerikaiak is, akik szó szerint hirdetésben kerestek játékosokat a válogatottba. A jelentkezőknek pár perces videóval kellett bizonyítaniuk, hogy nem teljesen ügyetlenek ebben a sportágban. Így került be az amerikai válogatottba a Gyöngyös fiatal kapusa, Merkovszki Pál is, aki a dél-karolinai Myrtle Beachben született.

Ahogy írtuk, az USA mellett a Zöld-foki-szigetek és Uruguay is debütál a vb-n, ahogy Kongó is. A kérdés adott: milyen minőséget képvisel majd egy Zöld-foki-szigetek–Urugay mérkőzés? Vagy Kongó, illetve az USA bármelyik találkozója? Meg úgy általában a világbajnokság első csoportköre, hiszen az igazán jó és fontos mérkőzések a középdöntőben kezdődnek. Ámbár az is biztos, hogy a középdöntőben ott lesz a Zöld-foki-szigetek és Uruguay egyike…

Érdekes

A MAGYAR KERET

Kapusok: Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Szeged), Székely Márton (Veszprém)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Tatabánya), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüred)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Balogh Zsolt (Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum)
Irányítók: Győri Mátyás (Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgó), Lékai Máté (Veszprém), Nagy Bence (FTC)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Szita Zoltán (Wisla Plock)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Sunajko Stefan (Tatabánya) 

Szövetségi kapitány: Gulyás István
Edző: Chema Rodríguez
Csapatvezető: Nagy László

A világbajnokság rajtjára 16 játékos nevezhető, a torna során 5 cserére van lehetőség.

 

 

A magyarok menetrendje

Január 15., 20.30: Magyarország–Zöld-foki-szigetek
Január 17., 20.30: Magyarország–Uruguay

Január 19., 20.30: Magyarország–Németország

A magyarok összes mérkőzését közvetíti az M4 Sport.

Maradandót alkotni

A magyar válogatottból biztosan hiányozni fog a veszprémi Ligetvári Patrik, akinek a koronavírus miatt már a BL négyes döntőjét is ki kellett hagynia. A balátlövő a magyar védekezés oszlopa, így némileg változott a magyar csapat védekezési taktikája, és a beállók veszik majd át a két belső védő feladatát.

A Szeged balátlövője, Bodó Richard pedig csak szombaton – a Zöld-foki-szigetek elleni meccs után – utazik Egyiptomba, mivel a napokban gyermeke születik.

Először is, minél több ponttal be akarunk jutni a középdöntőbe. A Zöld-foki-szigetek elleni meccs hiába ígérkezik könnyednek, mindig az első meccs a legnehezebb a világversenyeken, ezért semmiképpen sem becsüljük le az ellenfelünket. A csoport záró meccsén Németországot is szeretnénk legyőzni. Nem lesz egyszerű, nem mi vagyunk az esélyesek, de a csapatban, a játékosokban benne van a bizonyítási vágy. A középdöntőben szeretnénk maradandót alkotni, hogy megvalósítsuk a szövetség elvárást: az első nyolc hely valamelyikén szeretnénk végezni” – mondta Nagy László szakvezető a keddi online-sajtótájékozatón.

A fogadóirodák szerint a dobogóra kerülésre ezúttal is Spanyolország, a címvédő Dánia, Norvégia és Horvátország a leginkább esélyes, de Franciaország vagy Szlovénia éremszerzése sem számítana meglepetésnek. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?