Mindenki köti az ebet a karóhoz

Elmaradhat az észak-amerikai profi jégkorongliga 2004/05-ös idénye. Az NHL-es klubtulajdonosok és a hokisok érdekvédelmi szervezete ugyanis még mindig nem tudott megegyezni, így nem újították meg a szeptemberben lejárt kollektív szerződést.

Az NHL vezetői szeretnének fizetési plafont bevezetni, vagyis azt, hogy egy csapatban az összkereset mértéke ne léphessen át egy bizonyos határt. A csapatok tulajdonosai azért próbálnák meg megállítani a drasztikus pénzkiáramlást, mert a 30 együttes az előző évadban összesen 224 millió dollár veszteséget ért el, főleg a magas fizetések miatt. A játékosszövetség viszont hallani sem akar erről a megoldásról, legfeljebb 5 százalékos fizetéscsökkentésbe vagy a luxusadó bevezetésébe hajlandók belemenni. Ha januárig nem születik megegyezés, teljes egészében elhalasztják a szezont, melynek már október 13-án el kellett volna kezdődnie.

Utoljára 1994-ben sztrájkoltak a játékosok. Akkor sikerült januárban megegyezniük, s legalább egy csonka szezont lejátszaniuk (az alapszakaszban csak 48 meccs a 84 helyett). Tíz évvel ezelőtt viszont mindkét fél igyekezett megoldást találni, ennek azonban jelenleg semmi nyoma. A tengerentúlon kialakult helyzet leginkább az európai hokiligáknak kedvez. Kollektív szerződés nélkül ugyanis az NHL jogilag nem rendelkezhet a játékosokkal, akik így szabadon játszhatnak Európa-szerte. Leginkább az európai korongozók élnek ezzel a lehetőséggel. Már 227 játékos döntött úgy, hogy a sztrájk idején földrészünkön próbálja formában tartani magát. Legtöbbjük szerződésében azonban szerepel a kitétel, hogy amennyiben megszületik a döntés, úgy visszatérhetnek Amerikába.

Hogy látunk-e idén NHL-es rangadókat vagy sem, a zöld asztalnál fog eldőlni. Az NHL 86 éves történelmében egyébként még csak egyszer fordult elő, hogy nem osztották ki a bajnoknak járó Stanley-kupát, 1919-ben, csak akkor a világméretű, halálos áldozatokat hozó járvány miatt. Lehet, hogy történelmi pillanat előtt állunk? (up)

Az NHL-ből Európában játszó szlovákok

név honnan hová

Ľubomír Višňovský Los Angeles Slovan

Jiří Bicek New Jersey Košice

Martin Štrbák Pittsburgh Košice

Ladislav Nagy Phoenix Košice

Martin Cibák Tampa Bay Liptovský Mikuláš

Radovan Somík Philadelphia Martin

Miroslav Zalešák San Jose Skalica

Jozef Balej N.Y. Rangers Skalica

Marián Gáborík Minnesota Dukla Trenčín

Pavol Demitra St. Louis Dukla Trenčín

Marián Hossa Ottawa Dukla Trenčín

Ronald Petrovický Atlanta Žilina

Vladimír Országh Nashville Zvolen

Žigmund Pálffy Los Angeles Slavia Praha, Skalica

Jozef Stümpel Los Angeles Slavia Praha

Branislav Mezei Florida Třinec

Branko Radivojevič Philadelphia Vsetín

Ľuboš Bartečko Atlanta Dinamo Moszkva

Zdeno Chára Ottawa Färjestad

Michal Handzuš Philadelphia Zvolen

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?