Mindenki doppingol...

Amikor Kenterisz motorbiciklin elmenekült a doppingellenőrök elől, az egyik görög újság ordító címmel követelte: „Az igazságot akarjuk!” Kitudódott. Kenterisz lebuktatta önmagát. Esete egyértelművé tette, amit évek óta rebesgetnek, doppingol a világ.

Amikor Kenterisz motorbiciklin elmenekült a doppingellenőrök elől, az egyik görög újság ordító címmel követelte: „Az igazságot akarjuk!” Kitudódott. Kenterisz lebuktatta önmagát. Esete egyértelművé tette, amit évek óta rebesgetnek, doppingol a világ. Csak a naivak hiszik el, hogy tiszta felkészüléssel is meg lehet nyerni világversenyt.

A sportversenyek ugyanis már rég a sportorvosok versenyei, mit tudnak adni és eltüntetni. Sajátos vetélkedő az olimpiákon a sportolók és a doppingellenőrök meccse. Egyszer-egyszer az utóbbiak is nyernek (mint például most Athénban). Ha nagyon akarják... A doppingellenőr ellenőriz, de soha nem tudhatja, valóban tiszta-e a versenyző, akit átenged, mert akárcsak a kasszafúrók, a doppingfeltöltésűek orvosai is rendre kitalálnak valami újat. A doppingoló egy lépéssel mindig előbbre jár. Mert mit gondoljunk például a dél-afrikai váltó úszóiról, aki „úsztak még”-ből lettek „hogy úsztak”! Szinte a semmiből érkezve alázták meg a világot (csak azt nem mondja valaki, hogy ez a szisztematikus munka eredménye!).

Ha valakit rajtakapnak, azt mondja: na és, mások is csinálják. Igen. A rekordokért, a pénzért, a dicsőségért, vagy pedig azért (mint ahogyan például az egyik lebukott ír futó nyilatkozta), hogy ne váljon nevetségessé, lépést tudjon tartani a többiekkel. Hát így. Az élsportolók egytől egyig a „kokszipar” alkalmazottai. Ezzel kapcsolatban olvastam valahol egy javaslatot. Elgondolkodtató. Nagyjából így hangzik: most, hogy már mindenki doppingol, akár meg lehetne próbálni anélkül is, legfeljebb gyengébbek lennének az eredmények. Hát... Az emberiség látványos csúcsokat, soha nem látott rekordokat, nagy győzelmeket akar. Van visszaút? Ha tudnánk. Az olimpia jelszava: citius, altius, fortius. Gyorsabban, magasabbra, erősebben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?