Mi lesz Kenteriszékkel?

Athén. Bár hivatalosan pénteken kezdődött a XXVIII. nyári olimpia, versenyekre még nem került sor, csupán az esti megnyitóra (lapzárta után végződött) voltak hivatalosak a sportolók. Ez volt tehát az utolsó alkalom, hogy nem ők, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge lehetett a középpontban, aki sajtótájékoztatót tartot Athénban.

Vasárnap kezdődik a férfi pólótorna, hétfőn pedig a nőiReuters-felvételEgy biztos: a belga sebészorvosból lett NOB-prezident, illetve az általa vezetett testület nem babonás, hiszen péntek, 13-át tették meg a hivatalos kezdőpontnak. „Nagyon vártuk már ezt a napot – kezdte Rogge. – A NOB mind a 202 tagja képviselteti magát itt Athénban, ezért nagyszerű játékokra számítok.” Az egyik legfontosabb téma azonban igencsak baljós előjelű volt, a két görög sportoló, a 200 méteres síkfutás olimpiai címvédője, Kosztasz Kenterisz és társa, az olimpiai ezüstérmes női sprinter, Ekaterini Tanu (bal)esete, akik egyaránt elmulasztottak egy doppingellenőrzést, majd utána motorral buktak. Rogge kijelentette, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, így egyelőre ő sem tekinti bűnösnek a két hazai kedvencet. Azt azonban hozzátette, hogy kivételt ők sem élvezhetnek, még az atlétikai játékok esetleges nagyobb sikere érdekében sem: az olimpia erősebb az egyéneknél, mondta. „Minden egyes, doppingvétség miatt kizárt sportoló egy győzelmet jelent a játékok számára” – mondta határozottan Rogge. A két futót egyébkét az eredeti tervekkel ellentétben nem tudták tegnap meghallgatni, mert még 48 óráig nem hagyhatják el a kórházat. Sokakban erősen él a gyanú, hogy az egész balesettörténetet esetleg csak azért rendezték meg, mert a sportolók „fülest” kaptak a doppingvizsgálatról, melyet ezért kihagytak, és most a kórházban „tisztára mossák” őket. A tisztességes eljárás biztosítása érdekében, valamint a két atléta állapotára való tekintettel a fegyelmi bizottság 72 órával elhalasztotta a meghallgatást, azaz Kenterisznek és Tanunak hétfőn kell számot adnia – derül ki a NOB közleményéből.

Azért pozitív dolgokról is szó esett. „Külön öröm számomra, hogy a két Korea ismét közös zászló alatt vonul fel a megnyitóünnepségen – mondta Rogge. – Emellett tárgyalásokat kezdeményeztek arról, hogy a következő oimpiákon közös csapattal képviseltessék magukat.” Az athéni játékok minőségéről is beszélt az elnök: mint mondta, a sikernek mindig sok apja van, a kudarc viszont árva, de ha bármi gond lenne, akkor két embert tartana első számú felelősnek a hibáért: saját magát és a szervezőbizottság görög elnökasszonyát, Gianna Angelopulosz-Daszkalakit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?