Megérdemelték a vastapsot

Pozsony. Negyedik vb-selejtezőjén megszerezte harmadik győzelmét a szlovák futballválogatott. A Galis-legénység parádés második félidőt produkálva fektette két vállra az Eb-résztvevő Lettországot, s így csoportelsőként várhatja a folytatást.

Amire még nem volt példa, az utolsó öt percet felállva tapsolta végig a 13 000 szurkoló, s ütemes „Köszönjük! Köszönjük!” skandálással jutalmazták kedvenceik remek teljesítményét. Pedig nem így indult a találkozó. Már a 3. percben vezetést szereztek a vendégek: az elmélázó védők mellett Verpakovskis lőtt a kapuba. A gól nem zavarta meg a hazaiakat, sorra vezették támadásaikat, Michalík lövését Kolinko bravúrosan hárította, majd Karhan a felső lécre fejelt. A 24. percben Vittek átadása után Németh Szilárd közeli bombáját védte a lett hálóőr. Nagy fölényben játszottak a vendéglátók, ám a fordulásig nem sikerült a hálóba találniuk.

A szünetben Dušan Galis kettős cserét hajtott végre, a sérült Mintál helyett Janočko, a bizonytalan Kratochvílt pedig Reiter, az Olomouc csatára váltotta fel. „Kockáztatnom kellett, örülök, hogy beváltak az elképzeléseim. A második 45 percben csak három védővel játszottunk, s számítottam arra, hogy Németh a középpálya jobb oldalán is kitesz magáért. Az erőszakos Reiter igazolta az elvárásokat. Köszönjük a lelkes közönség biztatását, 12. játékosként segítettek bennünket” – nyilatkozta a szlovák válogatott mestere.

Viharosan kezdte a másik félidőt a hazai együttes, nyolc perc alatt három gólt szerzett. Előbb Reiter bombáját Kolinko csak kiütni tudta, s Németh a hálóba lőtt. Nem sokkal később Greško beadása után Reiter fejelt a sarokba, majd Greško ívelt szabadrúgását követően Karhan volt eredményes. A hajrában Greško szöglete után Karhan 22 m-ről talált a kapuba. Még nagyobb arányban is nyerhettek volna a szlovákok, hiszen Michalík bombáját a felső léc hárította, Janočko és Vittek pedig ziccert hibázott.

A mérkőzés után Németh Szilárdot szülein kívül hatéves kisfia, Dávid is várta, aki büszkén mondogatta: „Gólt lőtt az apa”. A Middlesbrough játékosa a középpályán rendkívül hasznosan játszott, parádés labdákkal hozta helyzetbe társait. „Klubcsapatomban is gyakran ezen a poszton játszom, így nem okozott nehézséget a feladat. Boldog vagyok, hogy ismét kitettünk magunkért, s biztosan gyűjtöttük be a három pontot. A szünetig is jól játszottunk, csak elpuskáztuk a helyzeteket” – mondta lapunknak Németh Szilárd.

A szlovák csapat következő vb-selejtezőjére március 26-án Észtországban kerül sor.

Szlovákia–Lettország 4:1 (0:1)

Góllövők: Karhan (55., 87.), Németh Sz. (47.), Reiter (50.), ill. Verpakovskis (3.). Játékvezető: Farina (olasz), 13 000 néző. Sárga lap: Hanek, ill. Korablovs. SZLOVÁKIA: Čontofalský–Zabavník, Kratochvíl (46. Reiter), Varga, Greško– Mintál (46. Janočko), Karhan, Hanek, Michalík (75. Čech)–Vittek, Németh Sz. LETTORSZÁG: Kolinko–Zirnis, Isakovs, Smirnovs, Korablovs–Bleidelis (87. Semjonovs), Astafjevs (9. Kolesnicenko), Lobanovs, Laizans–Verpakovskis, Rimkus (76. Miholaps).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?