Megegyezik a két minta?

Athén/Budapest. Bakanek György, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium doppingügyekben illetékes főtanácsadója szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), illetve a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szakemberei Annus Adrián vizeletmintáinak szteroidprofilját hasonlították össze, de az azok közötti eltérés – noha gyanúra adhat ugyan okot – nem bizonyító erejű.

„A két minta megegyezik” – állítja AnnusMTI-felvétel „A szteroidprofil egy ember két különböző időpontban leadott mintájában is eltérhet bizonyos határon belül. Arra, hogy két vizeletminta ugyanazon személytől származik-e, egyértelműen csak a genetikai teszt adhat választ, amely a vizeletben található sejtek genetikai felépítésének összehasonlítása alapján történik meg. A NOB-nak ezt még el kell végeznie” – nyilatkozott Bakanek.

A főtanácsadó továbbá elmondta, hogy az olimpiai bajnoki címétől vasárnap megfosztott kalapácsvető által leadott mintákból a genetikai tesztet el lehet végezni, ezért a vizsgálathoz Annusnak nem kell újabb mintát produkálnia. Amennyiben a tesztelést megkezdték, úgy annak eredménye néhány napon belül várható.

Annust hivatalosan azért zárták ki, mert azt követően, hogy a versenye után negatív eredménnyel zárult ellenőrzésen vett részt, nem volt hajlandó a NOB által elrendelt utólagos kontrollnak alávetni magát, ez pedig a doppingszabályzat megsértésének minősül. A NOB tájékoztatásából azonban kiderült, hogy a szervezet szerint a magyar versenyző által Athénban leadott két vizeletminta nem egy személytől származik, ami manipulálásra utal.

A nehézatléta vasárnap úgy nyilatkozott, szerinte nem igaz, hogy a két vizeletminta különbözik: „Ha ez igaz lenne, már rég előjöttek volna vele. A két minta megegyezik. Viszont a tesztoszteron szint nem egyezik, persze mind a két esetben belül van a tűréshatáron. De orvosszakértőtől tudom, hogy a tesztoszteron szint óráról órára változik.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?