Lékó közel a vb-címhez

Brissago. Lékó Péter sötéttel döntetlent játszott a címvédő orosz Vlagyimir Kramnyikkal a klasszikus sakkvilágbajnoki címért zajló párharc tizenkettedik mérkőzésén, így két partival a befejezés előtt 6,5:5,5-re vezet. A csütörtöki csata a 34. lépést követően, 3 óra 48 perc elteltével fejeződött be.

Brissago. Lékó Péter sötéttel döntetlent játszott a címvédő orosz Vlagyimir Kramnyikkal a klasszikus sakkvilágbajnoki címért zajló párharc tizenkettedik mérkőzésén, így két partival a befejezés előtt 6,5:5,5-re vezet. A csütörtöki csata a 34. lépést követően, 3 óra 48 perc elteltével fejeződött be. A meccs izgalmas küzdelmet hozott, Lékó először játszott Caro-Kann védelmet a párosmérkőzés során. A 17. lépésig villámgyorsan „lehúzták” a változatot, majd Kramnyik hoszszas gondolkodás után 18.Vh7-tel újított. Lékót láthatóan meglepte a centrumáttörés, és időhátrányba került. A sajtóközpontban a spanyol Miguel Illescas, az orosz nagymester egyik szekundánsa már komoly nyerőesélyeket látott, de végül nem lett igaza. Lékó fantasztikus védőtervet talált, a világos huszárt megfosztotta a kedvező mezők elfoglalásának lehetőségétől. Riválisa kockáztatott, a magyar játékos mindent védett, és első pillantásra már kedvezőbb állásban kínált döntetlent.

„Nagyon nehéz parti volt, világos kezdeményezését veszélyesnek ítéltem, kellemetlenül éreztem magam a pozícióban, de megtaláltam a legjobb védőlépéseket. Jobb volt ezt a játszmát remiajánlattal befejezni” – értékelt Lékó.

Kramnyikon látszott a csalódottság, ismét közel volt az áhított teljes pont megszerzéséhez, de Péter keresztülhúzta a számításait. Szombaton, a 14 játszmás párharc utolsó előtti partijában a magyar klasszis a világos bábukat vezeti majd. Az esemény összdíjazása egymillió svájci frank, amelynek a győztes 60, a vesztes pedig a 40 százalékát kapja. 7:7-es döntetlen esetén Kramnyik marad a világbajnok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?