Lehetetlen küldetés: utolérni a Manchester Cityt 

City

Rajtol a Premier League, a 120. első osztályú angol bajnokság. Tíz év után lehet címvédés.
 

Tíz éve, a 2008–2009-es szezon óta nem fordult elő, hogy egy csapat meg tudta volna védeni a címét az angol labdarúgó-bajnokság élvonalában. Akkor a Manchester United nyert – Sir Alex Ferguson vezetésével éppen triplázni tudott –, most a városi rivális City próbálkozik meg az újabb bajnoki cím megszerzésével – és erre minden esélye meg is van. De mi lesz az edzőváltáson átesett Arsenallal és Chelsea-vel? Képes lesz-e szintet lépni Jürgen Klopp a Liverpoollal? Vajon az újoncok közül a Wolverhampton Wanderers, a Fulham vagy a Cardiff City végez előrébb? 

A Manchester City elsőségét az előző szezonban semmi sem veszélyeztette, a klub nagyszerűen futballozva 38 bajnokijából 32-t megnyert, összesen 100 pontot szerzett (19-cel többet, mint a második helyezett városi vetélytárs) és 106 gólt szerzett. 

Tíz év után lehet címvédés


A nyáron a legnagyobb veszteséget Yaya Touré távozása jelentette, már ha ezt mondhatjuk egy olyan játékosra, aki hét nagyszerű szezon után 2017–18-ban mindössze tíz mérkőzésen játszott és összesen 228 percet töltött a pályán. A klub megtartó gazdálkodást folytatott, elengedett pár peremembert, szerződtetett néhány hasonló játékost, illetve 67,8 millió eurót adott a Leicester City algériai válogatott középpályásáért, Riyad Mahrezért.

Az összeszokott csapatban ideális elegyet alkotnak a rutinos és fiatal játékosok: egy olyan kerettel, ahol Sergio Agüero, David Silva, Fernandinho, Nicolas Otamendi és Vincent Kompany mellett megtalálható Bernardo Silva, Gabriel Jesus, Benjamin Mendy, Raheem Sterling és Leroy Sané is, csak az aranyérem lehet a cél. No meg a Bajnokok Ligája-győzelem, akkor is, ha a klub eddig egyelőre a közelébe sem tudott kerülni.
„Mindannyian tudjuk, hogy a száz pont olyan különleges teljesítmény, amit iszonyú nehéz lesz megismételni” – nyilatkozta a belga Kevin de Bruyne, aki az előző idényben a világ egyik legjobb középpályásává nőtte ki magát. A klub szerette volna megszerezni az olasz válogatott Jorginhót is, aki végül a Chelsea-t választotta. Pep Guardiola azt mondta, pusztán azért, hogy eggyel többen legyenek, nem szerződtetnek játékost. „Csak akkor akarunk új embert igazolni, ha egy igazán különleges játékos megszerzésére lesz esélyünk” – nyilatkozta.

A csapat három felkészülési mérkőzést játszott a Nemzetközi Bajnokok Kupájában (ICC), a Dortmundtól (0–1) és a Liverpooltól (1–2) kikapott, egyedül a Bayern Münchent verte 3–2-re úgy, hogy a hat tinédzserrel felálló csapat kétgólos hátrányból fordított. De úgy tűnik, ennyi elég is volt a ráhangolódásra, hiszen az első tétmérkőzést, a Chelsea elleni Community Shieldet simán 2–0-ra hozta a csapat.

Visszafogott MU-felkészülés


A tavalyi ezüstérmes Manchester United sem forgatta fel fenekestől az átigazolási piacot, az egyik legnagyobb változást az jelenti, hogy 2005–2006 óta először hiányzik a keretből Michael Carrick, aki az előző szezon után visszavonult, és az edzői stábban kapott helyet. José Mourinho egy olyan játékostól vált meg, aki korábban meghatározó embernek számított: Daley Blind a mellőzés miatt visszatért az Ajaxhoz.
 

Három új ember érkezett, akik közül a brazil Fred (Sahtar) meghatározó játékos lehet, Paul Pogbával, Jesse Lingarddal, Juan Matával, Matteo Darmiannal és Ander Herrerával egész erős középpályás sor állhat össze. Lee Grant (Stoke City) kapusnak úgysem lesz sok dolga David de Gea mögött, míg a 19 éves portugál védő, Diogo Dalot számára az is nagy teljesítmény lenne, ha bekerülne a bajnoki keretbe.

A felkészülés során mindenesetre elég visszafogott eredmények születtek: a hat mérkőzésből csupán a Real Madridot sikerült legyőzni (2–1), a Club América (1–1), a San Jose Earthquakes (0–0) és az AC Milan ellen (1–1) döntetlen született, igaz, utóbbi mérkőzést végül tizenegyesekkel az angolok nyerték. A Liverpool (1–4) és a Bayern München (0–1) pedig jobbnak bizonyult a manchesterieknél.

Liverpooli költekezés


A Liverpool Jürgen Klopp érkezése óta szisztematikusan próbál építkezni, állandóan komoly beruházásokat végez, lassan eljött az ideje annak, hogy a csapat szintet lépjen és az előző két szezon 4. helye után végre dobogós helyen végezzen. 

A klub 2016–17 nyarán 80 millió, tavaly 89 millió eurót költött, idén pedig lapzártáig 182 millió eurónál (!) tart. Azt már az előző szezon végén tudni lehetett, hogy a guineai Naby Keita (RB Leipzig, 60 millió) az Anfield Roadon folytatja, majd jött a brazil Fabinho (Monaco, 45 millió) és a svájci Xherdan Shaquiri (Stoke City, 14,7 millió). 
A csúcsot azonban minden szinten a brazil Alisson jelentette, kapusért még sohasem fizettek ennyit, 62,5 millió eurót. Az AS Románál dörzsölhetik is a tenyerüket, hiszen a brazil válogatott játékost két éve mindössze nyolcmillióért szerezték meg az Internacionaltól.
 

Készen áll az új Arsenal-edző


Edzői poszton a legnagyobb változás az Arsenalnál következett be, hiszen Arséne Wenger majdnem 22 év után távozott. A francia menedzser 1996. október elseje óta ült a londoniak kispadján, három bajnokságot (1998, 2002, 2004), hét FA-kupát (1998, 2002, 2003, 2004, 2014, 2015, 2017) és hét Szuperkupát, azaz Com­mu­nity Shieldet nyert (1998, 1999, 2002, 2004, 2014, 2015, 2017). Érezni lehetett, hogy eljött az idő, hiszen regnálása alatt 2016–17-ben került ki először a Premier League első négy csapata közül az Arsenal (csupán az 5. lett), tavaly ezt is sikerült alulmúlni egy hatodik helyezéssel. 
A helyére a PSG-től távozó spanyol Unai Emery érkezett, aki máris elköltött 79 millió eurót azzal, hogy megszerezte Lucas Torreirát (Sampdoria, 30 millió), Bernd Lenót (Bayer Leverkusen, 25 millió), Szokratisz Papasztatopuloszt (Borussia Dortmund, 16 millió) és Mattéo Guenduzit (Lorient, 8 millió), illetve azt a Stephan Lichtsteinert, aki ingyen érkezett a Juventustól. Ezzel a névsorral azért lehet tervezni, és pótolható lesz a távozó Jack Wilshere (West Ham), Santi Cazorla (Villarreal) és a visszavonult Per Mertesacker.
Emery már július közepén jelezte, szerinte a keret készen áll az új szezonra. „Most már csak akkor fogunk úgy játékost szerződtetni, ha a megszerzésére nagy esély adódik. Nyugodtan mondhatom, hogy a vezetőség kiváló munkát végzett az igazolások terén, úgyhogy boldog vagyok” – mondta.

Sarrival merészet húzott a Chelsea


A Chelsea-nél is edzőváltással próbálják felrázni a tespedtséget, a csapat ugyanis címvédőként csak az ötödik helyet szerezte meg, és igazából egy pillanatig nem volt versenyben az aranyéremért. Antonio Contét honfitársa, Maurizio Sarri váltotta.

Az 59 éves szakember korábban többek között a Verona, a Perugia és az Empoli csapatánál dolgozott, 2015 és 2018 között a nápolyiakkal kétszer második, egyszer harmadik lett a Serie A-ban, 2017-ben megválasztották az év edzőjének az olasz bajnokságban.
„Nagyon örülök, hogy a Chelsea-hez és így a Premier League-be igazolhattam. Ez a pályafutásom izgalmas és új időszaka lesz. Remélem, hogy szórakoztató futballt játszunk majd, és hogy a szezon végéig mindenhol harcban leszünk a végső győzelemért” – nyilatkozta Sarri, aki három évre kötelezte el magát a londoni klubnál.

Az angol sajtó nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a szakember 13 éves profi edzői pályafutása alatt még sohasem nyert komoly trófeát, ugyanakkor a Napolit háromszor is BL-részvételhez segítette. Ez lenne a feladata a Chelsea-nél is, amely az elmúlt három szezont tekintve  másodszor maradt le a legrangosabb kupasorozatról.

A szerződtetésével egy játékos is érkezett, a Napoli nyolcszoros olasz válogatott középpályása, Jorginho szívesen dolgozott eddigi edzőjével, a klub pedig 57 millió eurót fizetett ki érte. 

Az elmúlt három évben egyaránt a dobogón végző Tottenham eddig semmit sem csinált, és miután ma lezárul az átigazolási időszak Angliában, elképzelhető, hogy senki sem érkezik. A keretben egyetlen változás történt, Vincent Janssen kölcsönszerződése lejárt, és visszatért a Fenerbahcétől.

Belehúztak az újoncok


Ami az újoncokat illeti: a Cham­pionship bajnoka, a Wolver­hamp­ton semmit sem bízott a véletlenre, eddig 50 millió eurót költött, és olyan játékosokat igazolt, mint Joao Moutinho (Monaco), Diogo Jota (Atlético Madrid), Rui Patrício (Sporting) vagy Benik Afobe (Bournemouth). A papírforma szerint nem lehetnek kiesési gondjai.

Ugyanezt mondanánk a Fulhamre is, amely bámulatos hajrával jutott el a playoffig, és harcolta ki ott a feljutást. Egyrészt Szlavisa Jokanovics edzői kvalitásai lassan túlmutatnak a londoniakon, másrészt a klub olyan klasszisokkal erősített, mint a világbajnok német André Schürrle (Dortmund), a 30 millió euróért megszerzett Jean Michaël Seri (Nice) vagy a szerb válogatott csatár, Alekszandar Mitrovics, akiért 20,2 millió eurót fizettek a Newcastle Unitednek.

A Cardiff City talán kilóg a sorból, hiszen a walesiek csak olyan ismeretleneket igazoltak le, mint Josh Murphy (Norwich), Bobby Reid (Bristol City), Greg Cunningham (Preston North End) vagy Alex Smithies (QPR), de aztán ki tudja, lehet, az ilyen építkezés vezet sikerre.

Pincési László
 

Érdekes

Edzőváltások

A tavalyi szezonhoz képest négy csapatnál is edzőváltás történt, a legmarkánsabb változás az Arsenalnál tapasztalható, ahonnan 22 év után távozott Arséne Wenger, és helyét a PSG-től érkező spanyol Unai Emery vette át. Az Evertonnál Sam Allardyce munkáját köszönték meg, őt a portugál Marco Silva váltotta. A West Ham Unitednél David Moyes utódja a chilei Manuel Pellegrini lett, míg a Chelsea menesztette Antonio Contét, hogy az olasz honfitárs Maurizio Sarrival újrakezdje az építkezést.
 

Érdekes

A Premier League első fordulójának programja

Augusztus 10., péntek
21.00: ManUnited–Leicester City
Augusztus 11., szombat
13.30: Newcastle Utd–Tottenham
16.00: Bournemouth–Cardiff City
16.00: Fulham–Crystal Palace
16.00: Huddersfield–Chelsea
16.00: Watford–Brighton
18.30: Wolverhampton–Everton
Augusztus 12., vasárnap
14.30: Liverpool–West Ham
14.30: Southampton–Burnley
17.00: Arsenal–Manchester City
A szezon 2018. augusztus 11-én kezdődik és 2019. május 19-én ér véget. A címvédő a Manchester City, a feljutók pedig a Wolver-hampton Wanderers, a Cardiff City.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?