Sport

Krakkói álom: hosszabbítás után továbbjutott a DAC az EL-ben!

Krakkó | Végletekig izgalmas mérkőzésen 2:2-es döntetlent játszott a DAC a Cracovia Kraków otthonában a labdarúgó Európa-liga-selejtező 1. fordulójának visszavágóján, ezzel bejutott a 2. fordulóba.
Bőd Titanilla

2019. július 18. 21:47

Illusztrációs felvétel - Somogyi Tibor felvétele

Peter Hyballa vezetőedző egy helyen változtatott csapatán az első mérkőzéshez képest: Eric Ramirez a kezdőben kapott helyet, Vida Kristopher a kispadra szorult.

A lengyeleknél két változás volt, Jablonský és Ferraresso játszott Datkovic és Pestka helyett.

A hazai szurkolók már a Cracovia-himnusz után megmutatták, hogyan szól a hangjuk a kiváló atmoszférájú krakkói városi stadionban, és rögtön a 2. percben gólt is ünnepelhettek – Csecsarics előre ívelt labdáját RafaLopes gond nélkül levehette, és kapura lőtt, a labda pedig a vendégszektor döbbenetére a bal alsó sarokban kötött ki – 1:0.

A gyors gól megfogta a sárga-kékeket, egyáltalán nem tudtak kibontakozni, az első húsz percben csak egy lövést tudtak felmutatni, Davis szabadrúgását, ami a kapu fölé szállt. A DAC játékában sok volt a bizonytalanság, ráadásul két sárgát is gyorsan összeszedtek, Čmelík és Koštrna révén.

A 22. percben azonban Vida Máté távoli lövéssel próbálkozott, Peškovič ujjheggyel tolta szögletre a labdát. A másik oldalon Jablonský fejelhetett, de nem találta el a kaput.

A Cracovia egy kicsit talán megelégedett a vezetéssel, a DAC játéka egyre gyakrabban kezdett hasonlítani arra, ami az elmúlt szezonban a siker záloga volt. Közben Hyballa lecserélte a sárga lapos Čmelíket, helyette Blackman állt be.

A 39. percben Jedlička biztos góltól mentette meg a csapatát, Vida Máté passzolt rossz helyre, ebből indult a Cracovia, az akció végén pedig Van Amersfoort oda lőhetett volna, ahová akar – a léc alá akart, de Jedlička másképp gondolta. A következő szöglet után is veszélyesen egyedül maradtak a hazai játékosok a DAC ötösén, de ez is megúszták a sárga-kékek.

Nem sokkal a szünet előtt Ronan beívelt szabadrúgása után Kružliak fejelt, de Peškovič lehúzta a labdát.

Az első félidőben egyértelműen a Cracovia volt a veszélyesebb, a DAC-nak csak egy rövid biztató periódusa volt a huszadik–harmincadik perc táján.

A szünet után viszont a DAC kezdett pontosan úgy, mint negyvenöt perccel korábban a Cracovia: nem is engedték labdához a hazaiakat, és Davis beadása után Ronan egyedül maradt a kapu előtt, és egyenlített – 1:1! Az ír középpályás az első félidőben nagyon idegesen, elég sok hibával játszott, de a góljával mindent jóvátett.

Három perccel később három a három ellen vezethetett akciót a DAC, Kalmár okosan Ramirezhez passzolt, ő azonban Peškovičba bombázott.

A Cracovia a kezdeti zavarodottság után rendezte sorait, a DAC birtokolta többet a labdát, de nagy helyzet nélkül. A másik oldalon ezzel szemben egy szöglet után a 70. percben Van Amersfoort fejese a felső lécről jött ki.

A 78. percben Kalmár előtt volt üres a terület, megeresztett egy lövést, de Peškovič védett, ahogy nem sokkal később Divkovic próbálkozását is kiütötte. A 81. percben ismét Divkovic védett, és Peškovičnak most nagy bravúrt kellett bemutatnia, hogy szögletre üsse a labdát. A 86. percben Kalmár játszotta magát tisztára, de elég éles szögből kellett lőnie, és Peškovič ezt a labdát is megfogta.

A Cracovia kontrákból próbálkozott, de azok némelyike életveszélyes volt, a 87. percben sem sok hiányzott a gólhoz, ám a rendes játékidőben maradt az 1:1.

A hosszabbítás előtt Hyballa minden játékosához külön odament, a tenyerükbe csapott, kaptak tőle egy biztató ölelést.

A DAC pedig álomszerűen kezdte a hosszabbítást, Heliktől Kalmár szerzett labdát, Ramirezhez passzolt, és a venezuelai csatár ezúttal oda rúgta, ahova kellett: a kapuba – 1:2! Van Amersfoort majdnem egyenlített, de a felső léc ezúttal is Jedličkával volt.

Hyballa a gólszerző helyett Vida Kristophert küldte pályára, a 102. percben éppen ő passzolt jól Divkovichoz, aki az oldalhálót találta el. A hosszabbítás első félidejének ráadásában Van Amersfoort elé ideálisan pattant a labda, a hátvéd nem érhette el, de a holland csatár a kapu mellé fejelt.

Az utolsó játékrészre, a hosszabbítás második felére az időközben besárgult Kalmár helyett Taiwo lépett pályára. A dunaszerdahelyiek tudták, hogy nem szabad a Cracoviát olyan helyzetbe engedni, hogy egy gól hiányozzon nekik a továbbjutáshoz, mert akkor nagyon fel tudnak pörögni. A sárga-kékek lassacskán lopták a másodperceket, perceket. A hazaiak nem adták fel, Wdowiak lövése fölément, majd Jablonský lőtt mellé.

A lengyelek a hosszabbításban mégis ki tudtak egyenlíteni, Piszczek kapott jó labdát, és a ezt már Jedlička se védhette – 2:2. A hátralévő kevesebb mint egy percben viszont már nem tudott csodát tenni a Cracovia, így a krakkói stadion felett az zengett: „Az éjjel (és az EL) soha nem érhet véget!”

Cracovia Kraków–DAC 2:2– hosszabbítás után

Góllövők: RafaLopes (2.), Piszczek (120+2.), ill. Ronan (47.), Ramirez (94.).

Sárga lap:Jablonský, ill.Čmelík, Koštrna, Davis, Beszkorovajnij (a kispadon), Kalmár.

Játékvezető: Athanasziosz Cilosz (görög), 13 ezer néző.

CRACOVIA: Peškovič–Rapa, Helik, Jablonský, Ferraresso–Hanca (95. Piszczek), Dabrowski (72. Dimun), Gol, Csecsarics (106. Ruben Huesca)–RafaLopes (84. Wdowiak), Van Amersfoort.

DAC: Jedlička–Koštrna, Šatka, Kružliak, Davis–Ronan, Vida Máté, Kalmár (106. Taiwo), Čmelík (24. Blackman), Ramirez (98. Vida K.), Divkovic (120. Beszkorovajnij).

Az első meccsen: 1:1, továbbjutott a DAC.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?