A kor nem akadály: Heynckes és Tedesco is remekelt a Bundesligában

bayern

A Bayern München dominált a német bajnokságban, de a Schalke is kisebb csodát tett.

A német labdarúgó-bajnokság 2017/18-as idényében a leg­fontosabb dolog változatlan maradt: a Bayern München aranyérmét semmi sem veszélyeztette. Pedig az utóbbi évekhez képest izgalmasabban alakult a bajor klub élete, szeptember 28-án ugyanis a vezetés menesztette Carlo Ancelottit. Az olasz szakember tavaly ugyan megnyerte a bajnokságot, de az mindig és mindenkor a minimum célkitűzés. A Bajnokok Ligájában azonban nem sikerült a bravúr, és már a nyáron felvetődött az edzőcsere lehetősége. Végül Ancelotti maradt, de a bajnokságban az első hat fordulóban becsúszott egy vereség (Hoffenheim 0–2) és egy döntetlen (Wolfsburg 2–2), majd a 3. helyen álló csapat belefutott egy PSG elleni, idegenbeli 3–0-s zakóba a BL-ben.

Ancelotti lapátra került, Willi Sagnol kapott nyolc napot, hogy aztán meglepetésre visszatérjen Jupp Heynckes. Érdekesség, hogy a Bayernnél 2011-ben fordult elő legutóbb, hogy egy edző nem tölthette ki a szezont, akkor Louis van Gaalt rúgták ki, utódja három hónappal később Heynckes lett. Azt megelőzően pedig 2009 áprilisában Jürgen Klinsmannt küldték el – na ki ült le a helyére? Hát persze, hogy Heynckes.

Érdekes

Az év csapata

A Bundesliga.de portál ebben a szezonban is meghirdette olvasói körében, hogy segítsenek kiválasztani az év csapatát. Április 28-a és május 13-a között közel 6,8 millió szavazat érkezett a világ minden tájáról, ez alapján így néz ki a szezon legjobb tizenegye: Lukas Hradecky (Frankfurt) – Wendell (Leverkusen), Naldo (Schalke), Mats Hummels (Bayern München), Joshua Kimmich (Bayern München) – Leon Bailey (Leverkusen), Leon Goretzka (Schalke), James Rodríguez (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München) – Michy Batshuayi (Dortmund), Robert Lewandowski (Bayern München).

 

Az év edzői: Heynckes és Tedesco

A 72 éves szakember már évek óta nem dolgozott a futballban, addigi utolsó éve azonban tö­kéletesen sikerült, hiszen 2012/2013-ban a bajnokságot, a kupát és a BL-t is megnyerte a Bayernnel. „Soha egyetlen csapatért sem tértem volna vissza, de a Bayern München más, egy igaz szerelem” – nyilatkozta, és igazából, ami tőle telt, azt megtette.

72–73 évesen bebizonyította, felveszi a versenyt a fiatal kollégákkal, a Bayern fölényesen, 21 pontos előnnyel megnyerte a bajnokságot, a szombati kupadöntőt azonban elveszítette a Frankfurt ellen. A BL-ben sem jött össze a nagy bravúr: az elődöntőben 4–3-as összesítéssel alulmaradt a Real Madriddal szemben. Ugyan felmerült, hogy esetleg marad, a Bayern végül Niko Kovac mellett döntött. A 46 éves, korábbi a 83-szoros horvát válogatott játékos 2001 és 2003 között szerepelt a bajoroknál (34 bajnokin három gólt szerzett), 2016 márciusa óta pedig az Eintracht Frankfurt edzőjeként dolgozott. A Kicker információja szerint klubja 2,2 millió eurót kapott a bajnoktól azért, amiért szerződése lejárta előtt elengedte a horvát szakembert.

Az ezüstérmes a Schalke lett, és a helyi sajtó szerint ehhez kellett a vérfrissítés és a fiatalos szemlélet, amit Domenico Tedesco hozott. A klub elég nagy kockázatot vállalt vele, hiszen egy olyan 32 éves szakembert nevezett ki, akinek semmilyen múltja nem volt. Játékosként sem, hiszen 2008-ban, azaz 22 évesen már edzősködött, viszont tavaly tavasszal kisebbfajta csodát vitt véghez a másodosztályban, ahol az utolsó helyen vette át a Erzgebirge Aue irányítását, és öt meccsen 13 pontot szerezve simán benntartotta.

Tavaly a Schalke hétéves mélypontot jelentő 10. helyen zárta a bajnokságot, így Markus Weinzierl edzőnek mennie kellett. A helyére érkező Tedesco egy év alatt csodát művelt, a második hellyel a BL-be is visszakormányozta az együttest.

Érdekes

Az év mérkőzése

Ha már megemlítettük a Schalke és a Dortmund versenyfutását, akkor ki kell emelnünk kettejük november 25-i csatáját. Az év mérkőzése a Dortmund számára tűnt fontosabbnak, a nyáron kinevezett Peter Bosz addigra már nagyon nehéz helyzetbe került, hiszen másfél hónap alatt egyetlen győzelmet produkált csapatával, egy Magdeburg elleni 5–0-s kupasikert. A Schalke ellen úgy tűnt, végre kilábal a gödörből a csapat, a félidőben Pierre-Emerick Aubameyang, Mario Götze és Raphael Guerreiro mellett egy öngól is besegített, a szünetre a hazaiak 4–0-s előnyre tettek szert. A második félidőben aztán csoda történt, Guido Burgstaller és Amine Harit góljaival feljött a vendégcsapat, majd miután a 72. percben Aubameyang megkapta a második sárgáját, új erőre kapott, Daniel Caliguri találatát követően Naldo fejesével a 94. percben kiegyenlített (4–4).

 

Dortmundi hullámvasút, leverkuseni feltámadás

A második helyhez persze az is kellett, hogy a Dortmund hullámvasútszerű idénye éppen a lejtmenetnél járjon a hajrában: a csapat az utolsó öt meccse közül csupán egyet nyert meg, az utolsó három fordulóban csupán egy pontot szerzett, pedig csak azzal a nyolc elveszített ponttal meglehetett volna az ezüstérem. Így viszont csak a negyedik hely jött össze, mert még a Hoffenheim is előzött.

Az új szezonban ismét új edző jön, Peter Stöger távozását már be is jelentették, a hírek szerint az utód Lucien Favre lesz, aki elköszönt a francia OGC Nice együttesétől. A svájci Blick úgy tudja, a szakember 2020-ig ír alá. 

Az 5. helyen a Bayern Leverkusen zárt, amely 30 forduló után még a harmadik helyen állt, és reménykedhetett a második pozícióban, de aztán a Dortmundtól kapott egy sima négyest, az újonc Stuttgart is legyőzte, így végül be kellett érnie az Európa Ligát érő helyezéssel. A csapat 2010 óta egy ezüsttel, két bronzzal és két negyedik hellyel jelezte, hogy a német labdarúgás élvonalába tartozik. Tavaly azonban nagyon nem sikerült az évad, 41 pontjával mindössze a 12. helyet szerezte meg. 

Roger Schmidt és Tayfun Korkut után tavaly júliusban érkezett a 46 éves, egykori ötszörös német válogatott csatár, Heiko Herrlich, aki játékosként a Borussia Dortmundban élte a fénykorát 1995 és 2004 között, és összekapta az együttest. Nem véletlen, hogy még Jupp Heynckes szimpátiáját is kiérdemelte ezzel.

Érdekes

Az év csalódása

Hamburgban összeomlott a világ: a csapat 55 év után kiesett a Bundesliga első osztályából, pedig eddig csak a legjobbak között szerepelt. Az utóbbi hét évben szinte végig a tűzzel játszott, 2014-ben és 2015-ben osztályozón maradt benn az élvonalban, 2012-ben a 15., tavaly a 14. helyen zárt. Idén az utolsó fordulóig volt esélye a csodára, noha a 17. fordulótól kezdve végig az utolsó két hely valamelyikén állt. De a zárónapon hiába verte meg odahaza, emberhátrányban 2–1-re a Mönchengladbachot, a Wolfsburg is legyőzte a sereghajtó Kölnt, így az északnémet csapat esett ki. 

A hamburgiaknak még jól is jöhet ez a pofon, hiszen végre elkezdhetnének építkezni. A csapat egykori sztárja, a jelenleg a dán Midtjylland alkalmazásában álló Rafael van der Vaart már jelezte, bármilyen módon játékosként és/vagy vezetőként is segítene. A holland 2005 és 2008, majd 2012 és 2015 között is szerepelt a HSV-ben, szerinte egy év alatt vissza lehetne kerülni a legjobbak közé. Főleg, ha sikerülne találni egy megfelelő edzőt. Neki jelöltje is akadt: Thomas Doll, a Fradi mestere személyében.

A Hamburg mellett még a Köln esett ki, a helyükre a másodosztályból a Fortuna Düsseldorf és a Nürnberg került fel az élvonalba. A Wolfsburgra pedig még várt egy Holstein Kiel elleni osztályozó, amelyet lapzártánk után, hétfő este rendeztek.

Lőw Zsolt nagy lehetősége(i)

A tavalyi ezüstérmes RB Leipzig csupán a hatodik lett, pedig a szezon elején úgy tűnt, hogy Ibrahima Konaté, Bruma, Konrad Laimer és Jean-Kévin Augustin érkezésével még erősödött is. A szezon közel felében a második–harmadik helyen állt, de a 23–26., majd a 29–32. forduló között jött kétszer négy nyeretlen forduló, és így nem sikerült se megtartani a helyet, se felzárkózni.

Persze ne felejtsük el azt sem, hogy a csapat dupla terhelést kapott, hiszen ősszel a Bajnokok Ligájában vitézkedett (legyőzte a Portót és a Monacót is), majd kiesve az Európa Ligába a negyeddöntőig menetelt, a Napoli és a Zenit kiverését követően végül a döntős Marseille állította meg. A csapat magyarja, Gulácsi Péter abszolút élvezte a bizalmat, a bajnokságban 33 mérkőzésen védett, és a 12 európai mérkőzés mindegyikén végig a pályán volt. 

Sokkal érdekesebb a helyzete Lőw Zsoltnak, aki ebben a szezonban Ralph Hasenhüttl munkáját segítette. Utóbbi múlt heti menesztése azonban új lehetőségeket nyitott meg a magyar szakember előtt: egyrészt felmerült a neve utódként a lipcsei kispadon, másrészt a hírek szerint a Paris Saint-Germain élére kinevezett Thomas Tuchel is szívesen látná segítőként.

Érdekes

Niko Kovac lesz nyártól a Bayern München edzője

A következő szezontól Niko Kovac lesz a bajnoki címét megvédő Bayern München labdarúgócsapatának vezetőedzője.

Hasan Salihamidzic, a bajor klub sportigazgatója közölte: az Eintracht Frankfurttól érkező tréner követi Jupp Heynckest a poszton, s három évre kötelezi el magát az egyesülethez.

Korábban a Kicker és a Bild is megírta, hogy megszületett a megállapodás, s a 46 éves Kovac értesítette Fredi Bobic frankfurti ügyvezetőt arról, hogy élni fog jövő nyárig szóló szerződésének egyik záradékával, amely szerint elszegődhet korábbi klubjához. A lelépési díja a hírek szerint 2,2 millió eurót tesz ki.

A 72 éves Heynckes októberben „ugrott be” a menesztett Carlo Ancelotti helyére, de már közölte, hogy a szezont követően befejezi edzői pályafutását. A veterán sikerkovács 2013-ban triplázott a Münchennel (bajnoki cím, kupadiadal, Bajnokok Ligája-győzelem), idén csapata megszerezte a Bundesliga-elsőséget, míg a kupában a döntőig, a BL-ben elődöntőig jutott. A 83-szoros válogatott Kovac 2001 és 2003 között erősítette a bajorokat, és 34 meccsen háromszor volt eredményes. A Bayernnel bajnoki címet és kupaelsőséget szerzett, emellett megnyerte a klubvilágkupát is.

Edzőként két évig volt hazájában szövetségi kapitány, majd 2016-ban ült le a frankfurti kispadra, és sikeresen benntartotta, azután tavaly a kupadöntőbe vezette a csapatot.

Korábban úgy hírlett, hogy Thomas Tuchel és Julian Nagelsmann is esélyes a posztra, ám előbbi a Paris Saint-Germaint választotta, utóbbi pedig marad Hoffenheimben.

Dárdai becserélte Dárdait

Ami a többi magyart illeti: Dárdai Pálnak már nem ment annyira jól, mint az előző két szezonban, a hetedik és a hatodik hely után ezúttal csak a 10. pozíciót kaparintotta meg vezetésével a Hertha. „Az elért helyezés megfelel a realitásnak, nem kell a földbe döngölni a társaságot, de nem is kell az egekig magasztalni. Tavaly nyáron több labdarúgó érkezett hozzánk, Karim Rekiket, Mathew Leckie-t, Valentino Lazarót és Davie Selkét sikerült beépíteni az elmúlt hónapokban – a következő bajnokságban már meghatározó játékosok lehetnek” – nyilatkozta a szakember a Nemzeti Sportnak. A szakember nem volt szívbajos, a bajnokság hajrájában Palkó fiát is pályára küldte kétszer: az Augsburg ellen a 71., a Hannover ellen a 84. percben cserélte be. 

Érdekes

Menni vagy maradni?

Ez a legnagyobb kérdés Robert Lewandowski ügyében, aki ebben a szezonban is szenzációsan teljesített. A lengyel válogatott csatár 2013/14 és 2015/16 után harmadszor is gólkirály lett 29 találattal, de tétmérkőzéseken összességében 41 gólt szerzett a Bayern München színeiben. A csatárral kapcsolatosan ugyan Karl-Heinz Rummenigge elnök kijelentette, hogy marad a bajoroknál, de elképzelhető, hogy a Real Madrid vagy a Chelsea erősebb lesz. 

Szalai Ádám a Hoffenheimmel bronzérmet nyert, a magyar válogatott csatár 18 bajnokin jutott szóhoz (igaz, csupán nyolcszor volt a kezdőcsapat tagja), és öt gólt szerzett. 

A Bundesliga II-ben is akadt két magyar, mindketten a Greuther Fürth színeiben szerepeltek: Megyeri Balázs kilencszer védett, Pintér Ádám tíz bajnokin lépett pályára az éppen csak bennmaradt csapatban. Úgy tűnik, Megyeri távozik, a 28 éves kapus ugyanis azt írta az Instagramon: „Itt az ideje búcsút venni…”

Pincési László

Érdekes

Bombameglepetés: a Frankfurt nyerte a Német Kupát

Hatalmas meglepetésre a német rekordbajnok Bayern München 3–1-es vereséget szenvedett a Német Kupa döntőjében a Bundesliga 8. helyén végző Eintracht Frankfurttól, így Niko Kovac alaposan megfricskázta leendő együttesét, Jupp Heynckes pedig vereséggel búcsúzott a müncheniektől. Érdekesség, hogy a müncheniek első számú kapusa, Manuel Neuer is ott ült a cserék között, szeptember óta először került be a keretbe.

A bajoroknál az utolsó mérkőzésén dirigáló Jupp Heynckesnek ez volt a 77. német kupameccse, amivel Otto Rehhagel mögött a második helyre jött fel a vonatkozó örökranglistán. 

A toronymagas esélyesnek számító Bayern jól kezdte a döntőt, Lewandowski a 7. percben a keresztlécet is telibe trafálta, nem sokkal később viszont jött a hidegzuhany: a horvát Ante Rebic szerzett labdát James Rodrígueztől, amit aztán visszakapott Boatengtől, kilépett két védő között, és a tizenhatos vonaláról mesterien lőtte ki a jobb alsót.

Innentől – ahogy várni lehetett – gyakorlatilag felborult a pálya, akkora fölényben játszott a Bayern, Lewandowski, Kimmich és Müller előtt is adódott lehetőség, de Hradecky eszén egyikőjük sem tudott túljárni. Ráadásul az Eintracht veszélyes kontrákat vezetett, de először Rebic hozott rossz döntést, aztán ugyanő csúsztatott mellé, gólt végül egyik alakulat sem tudott szerezni a félidő további részében. 

A második játékrészt egy kis csúszással sikerült elkezdeni, a szurkolók ugyanis szétfüstölték a játékteret. Boateng már a 90. másodpercben veszélyeztetett egy fejessel, de Ulreich a helyén volt. Az 53. percben aztán beérett a Bayern-fölény: Kimmich adott középre a tizenhatos jobb oldaláról, a második hullámban jól érkezett Robert Lewandowski, aki a védővel egyszerre rúgta el a labdát, ami végül a bal alsóban kötött ki.

Maradt támadásban a Bayern, amely Hummels révén ismét eljutott a felső kapufáig, majd az ellentámadásból ismét Rebic került helyzetbe, lövése azonban centikkel elkerülte a kaput.

Hátravolt még azonban a csattanó: megint Rebicé volt a főszerep, aki egy előrevágott labdánál lefutotta a körülményeskedő Hummelst, majd átpöccintette a kimozduló Ulreich fölött. Érett a meglepetés, ekkor már a 82. percet írtuk.

A Bayern a hajrában egy vitatható ítéletet követően nem kapott meg egy büntetőt, szöglet következett, amire Ulreich is feljött, viszont a Frankfurt labdát szerzett, Gacinovic pedig elgyalogolt az üres kapuig. Így alakult ki a 3–1, kupagyőztes az Eintracht, amely a tavaly elveszített finálé után idén ünnepelhet, fennállása során ötödször.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?