Kiütötték a Fradit a Bajnokok Ligájából

Ferencváros

0:4, emberhátrány, kimaradt 11-es, kilátástalanság, mégis 90 percen és azon túl is tartó buzdítás. Megpróbáltuk értelmezni a labdarúgó BL-selejtező 3. fordulójának kedd esti mérkőzésén, a Fradi–Dinamo Zagreben látottakat-hallottakat.
 

A múlt heti, zágrábi 1:1 a Ferencváros számára volt kedvező a visszavágó előtt, már egy 0:0 is elég lett volna a továbbjutáshoz. „Óriási nyomás volt az FTC-n. Nagyon jól ismerem a dilemmát, hogy támadni vagy védekezni kell-e inkább ilyenkor. Mi is egy idegenbeli első meccses, berni 1:1 után estünk ki tavaly a Young Boys ellen” – mondta riválisa mérkőzés előtti helyzetéről Nenad Bjelica, a Dinamo vezetőedzője.


Tokmac, a Fradi szélsője az offenzívára szavazott, a 2. és 9. percben is akadt ígéretes lehetősége. A köztes időben – és a következő húsz percben – azonban csak másodpercekre volt a labda a ferencvárosiaknál, a horvátok minden támadása végén kétségbeesett felszabadításokat láthattunk, így nem hatott a meglepetés erejével, hogy Ademi a 17. percben megszerezte a vendégeknek a vezetést – 0:1.
„Ha még az első félidőben rúgtunk volna egy gólt, lett volna esélyünk” – mondta Szerhij Rebrov, a Fradi mestere. És ugyan a 45. percben Sigér lövésénél valóban csak a balszerencsén és a kapufán múlott, hogy nem lett 1:1, a zöld-fehérek támadásban eléggé súlytalanok voltak, csak beadásokból tudtak zavart okozni az egyébként nem épp megzavarhatatlan horvát bekkek körében.
A Dinamo ellenben a második félidőre alig kijőve pofonegyszerű akciót vitt végig, szinte tankönyvszerűen átjátszva a naiv Fradi-védelmet – 0:2.


„Két-három taktikai utasítást adtam a fiúknak a szünetben, nyugtattam őket, mert tudtam, hogy a második és a harmadik gól is a mienk lesz” – magyarázta Bjelica, akiből nem a balkáni nagyképűség, hanem a bölcs előrelátás szólt, az 56. percben harmadszor is kapitulált Dibusz Dénes – 0:3.


„Öt-hat napig azon gondolkodtunk, hogyan juthatunk tovább. Igaz, hogy közben lejátszottunk egy horvát bajnokit, de végig a Fradi elleni meccsen járt az eszünk, ami egész Horvátország szempontjából fontos volt. Reálisan jobbnak éreztük magunkat az odavágó után is” – szögezte le Bjelica Pesten, de már egy hete Zágrábban is.


Védenceibe tökéletesen átültette ezt a mentalitást, az agresszív letámadással nem hagyták lélegzetvételhez jutni a hazaiakat. Látszott rajtuk, mit és hogyan akarnak elérni, magabiztosak, határozottabbak – és sokkal gyorsabbak voltak.


Ez utóbbit Rebrov is hangsúlyozta. „A sebesség döntött. A Dinamo egészen másfajta szintet képvisel ezen a téren” – szögezte le Rebrov, hozzátéve, a párharc a második gól után véget ért. Az addig látottakat és a matematikát együttesen tekintve mindenképp (három gól kedd este sci-fi lett volna az FTC-től), de nem és nem akart az emberben szűnni a gondolat, hogy már sokkal korábban, még az első sípszó előtt elveszett minden. Azt ugyanis egyetlen zöld-fehér focistától vagy stábtagtól sem tudták meg utóbb az újságírók, hogyan akarta kivívni a továbbjutást a gárda... 


„Nagyon komolyan készültünk a meccsre, de ilyesmi előfordul a fociban” – ütötte el a kérdést Rebrov, akinek csapata a végére teljesen széthullott. Civic kiállítása után csak azért nem lett 0:5 is, mert Petkovic fölévágta a büntetőt a 89. percben. 


A tükörsima kiesést követően mégis hosszas tapssal ünnepelte a játékosokat a végig fantasztikus hangulatot teremtő B-közép. Az óriási, tiszta fehérbe öltözött tábor pozitivizmusa elismerésre méltó, a kákán is csomót keresve mégis megjegyeznénk, nem biztos, hogy minden a legnagyobb rendben van egy hazai 0:4 után, amikor esélye sincs a csapatnak egy Dinamo Zagreb ellen, amely azért mégsem tartozik Európa szűk elitjébe. 


De hogy a zágrábi fekete sereg szektorában is rábökjünk egy apró furcsaságra: a Dinamo-drukkerek egy külön világban élték meg a 90 percet, a négy gól egyikénél sem volt nagyobb a tombolás náluk, mint a meccs bármely más percében. Az egyetlen változás a vezető gól után állt be, amikor a teljes vendégszektor félmeztelenre vetkőzött…


„Köszönet jár a szurkolóknak, akik fantasztikusak voltak” – mondta Bjelica, akinek három munkatársa is Trondheimben volt a meccs idején, hogy leendő BL-ellenfelüket térképezzék fel.


Rebrovéknak elég ma a litvániai Marijampoléba utazniuk, ahol a Suduva 2:1-es előnnyel fogadja az izraeli Maccabi Tel-Avivot. A párharc győztesével mérkőzik meg a Ferencváros az Európa-liga csoportköréért augusztus 22-én idegenben, majd 29-én a Groupama Arénában. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?