Kipukkadt a védőbuborék a palermói tornán

palermo

A hétfőn elrajtolt palermói női tenisztornával a koronavírus-járvány miatti öt hónapos kényszerszünet után tért vissza a legmagasabb szintű tenisz a sportéletbe. Azonban a szicíliai torna eddig leginkább a botrányok miatt marad emlékezetes.

A szervezők előzetesen természetesen szigorú biztonsági szabályokat ígértek: kevesebb labdaszedő és vonalbíró lehet csak a pályán, és a nézők is csak korlátozott számban vehetnek rész a mérkőzéseken. A teniszezők pedig hasonlóan az NHL- és NBA-játékosokhoz, egy hotelben, védőbuborékban lesznek a torna alatt. Sőt, előzetesen úgy volt, hogy a román Simona Halepnek kéthetes karanténba kell vonulnia a verseny előtt. Végül a világranglistán második helyezett román játékos megkapta a karantén alól a felmentést, de ő maga mondta vissza a részvételt. A fent említett korlátozásokból azonban nem sok valósult meg Palermóban.


Pozitív teszt
A torna indulása előtt 400 koronavírustesztet végeztek el, az első információk szerint mind negatív lett, ám nem sokkal ezután érkezett a hír, hogy egy fertőzött játékost találtak – a nevét nem árulták el. A szervezők elismerték a fertőzést, majd az érintettet visszaléptették és elkülönítették a többi játékostól, de a WTA bejelentette, hogy a tornát ennek ellenére megrendezik. 

Azonban már ez az egy negatív teszt is éreztette hatását. Sajtóhírek szerint egy svájci házi versenyen a világranglista-8. Belinda Bencic nem akarta lejátszani azt a találkozót, ahol ellenfele, a 2018-as wimbledoni torna junior döntőse, Leonie Küng volt, aki korábban részt vett Palermóban a selejtezőben. Bencicet az sem hatotta meg, hogy Küng negatív tesztet produkált Svájcba visszaérkezve. A mérkőzést lemondták, Küng szerint méltatlanul bántak vele, Bencic azonban cáfolta ezeket a híreszteléseket, állítása szerint ő egyáltalán be sem volt nevezve egyéni mérkőzésre. 


Kipukkanó védőburok
Úgy tűnik, a palermói szervezők a pozitív teszt ellenére sem hoztak extra szigorú szabályokat, hiszen a játékosok a saját beszámolóik alapján nincsenek korlátozva, nem kell védőburokban tartózkodniuk, érintkezhetnek a külvilággal. A horvát Donna Vekic például az Instagramján osztott meg képet, amelyen nyugodtan sétálgat a városban. A világranglistán 24. teniszező szerint miután nem kötelezték rá, nem szeretett volna végig a szállodai szobájában maradni. „A városban vacsoráztam. Természetesen nagyon elővigyázatosak vagyunk, és nem megyünk közel másokhoz. De nem vagyok a hotelszobámba bezárva, a teniszezők 90%-a kimozdul a szállodából” – mondta Vekic. 

A korábbi top 10-es francia Richard Gasquet ezt látván meglehetősen erős kritikát fogalmazott meg a palermói torna szervezőivel szemben: „Botrányos, hogy a játékosok olyan hotelben vannak elszállásolva, ahol turisták is tartózkodnak. Nem tudom, a WTA hogyan engedélyezhette ezt. A szállodának 100%-ban a játékosok és stábjuk rendelkezésére kellene állnia. Ha ezt nem tudod megoldani, törölnöd kell a tornát.” 


New York szigorúbb lesz?
A palermói torna után New Yorkban beindul a tenisz nagyüzem. Augusztus 22-én kezdődik a Cincinnatiből áthelyezett férfi és női torna, a hónap utolsó napján pedig rajtol a US Open. Vekic reméli, hogy ezen a két tornán sokkal szigorúbbak lesznek majd a szervezők, és azt is támogatná, ha a szabályok megsértéséért büntetést kapnának a játékosok: „Ha mindenki betartja a szabályokat, és azoknak értelmük is van, akkor támogatnám. De ha az előírások ellentmondásosak, akkor ennek semmi értelme. A józan gondolkodás alapján kellene ítélni, nem hiszem, hogy a játékosok éjszakai klubokba szeretnének menni szórakozni New Yorkban, de egy rövid sétának bele kellene férnie”– nyilatkozta a horvát. 

A nagy nevek közül a US Openen biztosan nem indul a női világelső, Ashleigh Barty, de Simona Halep és Angelique Kerber indulása is kétséges. A férfiaknál Nick Kyrgios sem lesz ott New Yorkban, és Alexander Zverev sem döntött még a rajttal kapcsolatban. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?