GALÉRIA: Kijutott a világbajnokságra a magyar férfi kézilabda-válogatott

Magyarország-Szlovénia 22-26
Veszprém |

 magyar férfi kézilabda-válogatott kijutott a januári német-dán közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, miután az idegenbeli 29-24-es sikerét követően a szerdai visszavágón Veszprémben 26-22-re kapott ki Szlovénia csapatától.

Eredmény, férfi vb-selejtező, visszavágó:
Magyarország-Szlovénia 22-26 (12-12)
-----------------------------------
gólszerzők: Lékai 7, Balogh Zs. 5, Hornyák, Bánhidi 3-3, Bóka 2, Nagy L., Bodó 1-1, illetve Mackovsek 6, Dolenec, Kavticnik 5-5, Cingesar 3, Bezjak, Mlakar 2-2, Vlah, Zabic, Blagotinsek 1-1
    Továbbjutott: Magyarország, 51-50-es összesítéssel.

A magyar együttesből az első meccshez hasonlóan ezúttal is hiányzott Jamali Iman, Császár Gábor, Faluvégi Rudolf, Borbély Ádám, Bartók Donát és Országh Ádám.

Kiegyenlített játék jellemezte az első perceket, a hazaiak kézben tartották a mérkőzést, és a 15. percben vezettek először három góllal (7-4). A magyar együttes támadásban és védekezésben is tudatosan, taktikusan, türelmesen kézilabdázott, az előző világbajnokságon bronzérmes szlovénok nyolc percig nem találtak a hálóba.

Miután Lékai Máté büntetőt hibázott, az ellenfél egy gólra felzárkózott (8-7), ám ezzel nem kerültek holtpontra a hazaiak, sőt csakhamar ismét hárommal jobban álltak. A folytatásban néhány kulcsemberét pihentette Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány, a magyarok akciói pontatlanná váltak - az utolsó nyolc percben csak egy gólt szereztek -, és az elhibázott dobások miatt az első félidő végén döntetlen volt az állás (12-12).

Galéria

A szünetben a magyar szövetség ünnepélyesen elbúcsúztatta a válogatottságtól visszavonult Harsányi Gergelyt és Iváncsik Tamást.

A második felvonás elején is hiányzott a dinamizmus és a pontosság a támadásokból, így a 34. percben - a meccs során először - a vendégek átvették a vezetést (12-13). A kapus Székely Márton tartotta a lelket a csapatban, de a szlovák játékvezetők egy alkalommal annak ellenére is gólt ítéltek a vendégeknek, hogy a labda nem haladt át teljes terjedelmével a gólvonalon.

Lékai Máté akciógóljaival és Balogh Zsolt büntetőivel ismét a maga javára fordította az állást a magyar válogatott (16-14), viszont mivel az előnyt ezúttal sem sikerült megtartania, továbbra sem érezhette biztosnak a továbbjutást. Gyors ellenakcióiknak köszönhetően a vendégek először vezettek kettővel (17-19), ebben az időszakban már a házigazdák védekezése sem működött olyan jól, mint korábban.

A 21. és az 51. perc között kizárólag Lékai Máté tudott akciógólt dobni magyar részről, majd az 54. percben Balogh is elrontott egy hétméterest. Az izgalmas hajrában sem változott a játék képe, három és fél perccel a vége előtt már három góllal vezetett Szlovénia, amely végül néggyel nyerte meg a visszavágót, de 51-50-es összesítéssel a magyarok jutottak ki a világbajnokságra.

A két csapat 26. alkalommal találkozott egymással: egy döntetlen és 12 magyar győzelem mellett ez volt a 13. szlovén siker.

A vb-t január 9. és 27. között rendezik Berlinben, Hamburgban, Münchenben és Kölnben, illetve Koppenhágában és Herningben. A torna győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn.

A kvalifikáció következő állomása a 2020-as, immár 24 csapatos norvég-svéd-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság lesz, amelynek győztese részt vehet az ötkarikás játékokon, a további két legjobb helyen végző együttes - amely korábban még nem szerzett részvételi jogot az olimpiai kvalifikációs tornára - szintén ott lehet a selejtezőn.

Dánia és Németország csapata házigazdaként, Franciaország címvédőként automatikusan tagja a vb-mezőnynek, és kijutott már Spanyolország, Angola, Egyiptom, Tunézia, Bahrein, Katar, Szaúd-Arábia, a Koreai Köztársaság és Japán is. A kilenc európai párharc győztesén kívül - eddig a magyarokon kívül Norvégia, Oroszország és Macedónia járt sikerrel - még a Pánamerikai Bajnokság három dobogósa indulhat a tornán.
    A vb sorsolására június 25-én kerül sor Koppenhágában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?