Kicsiknek is szerveznek röpibajnokságot

Komárom. Négy sikeresnek mondható extraligás évad után nem szakadt meg a Duna-parti városban a röplabdázás iránti igény és érdeklődés.A város hazai nevelésű játékosai kezdeményezésére a röplabdaklub vezetése már második idényben szerepelteti a férfi I.

Komárom. Négy sikeresnek mondható extraligás évad után nem szakadt meg a Duna-parti városban a röplabdázás iránti igény és érdeklődés.

A város hazai nevelésű játékosai kezdeményezésére a röplabdaklub vezetése már második idényben szerepelteti a férfi I. ligában a VK Spartak UJS Komárno fiatal játékosokból álló csapatát, amely tavaly bronzérmet szerzett az erős tizenkettes mezőnyben, a feljutott zólyomiak és a pozsonyi VKP mögött.

Legyőzhetnek mindenkit

Az első sikeres szereplés megnövelte az egészséges becsvággyal röplabdázó fiatalok önbizalmát, s a most zajló 2017/18-as évadban az első–második helyen tanyáznak a tabellán az I. ligában. Mérlegük 18 meccsből 16 győzelem és 2 vereség. Robin Pělucha vezetőedző szerint nincs olyan csapat a vetélytársak között, amelyet együttese ne lenne képes legyőzni.

A szakember kijelentése jó hír a röplabdarajongóknak, akik 2012-től 2016-ig extraligás röplabdának szurkolhattak és örülhettek Komáromban. Abban az időben azonban volt egy kis hiányérzetük, mert a hivatásos játékosok mellett nemigen jutott hely a saját nevelésű reménységeknek. Most, a másodosztályban ez a kérdés megoldódott. A Selye János Egyetem sportcsarnokában vérbeli csatáknak lehetnek kéthetente szemtanúi a drukkerek, színvonalas mérkőzéseken szurkolhatnak a valóban hazaiaknak. Akik, ha ilyen odaadással és önbizalommal röplabdáznak, akár az extraligába való feljutással is megpróbálkozhatnak. Hogy erre jogot szerezzenek, ahhoz az I. ligában az élen kell végezniük.

Három új ifjúsági edző

Amikor az első helyért vívott csata hevében, majd utána megkérdeztük a klubmenedzser Ferencz Lászlót a komáromi röplabdázás jövőjéről, lelkesen tájékoztatott a Duna-partiak megkedvelt sportjának helyzetéről és fejlesztéséről, amelyet a klubvezetés elsődleges feladatának tekint, és minden tőle telhetőt megtesz azért, a pillanatnyi döntések sportja hosszú távra gyökeret verjen a városban.

„Az I. ligás csapatunk szépen szerepel, a bajnoki cím megszerzése nagy siker lenne, és komoly döntésekre késztetne bennünket – jelentette ki a klubmenedzser. – A komáromi egyetemi röplabdaklub a 2017/18-as évad megkezdése előtt alapos megfontolás után változtatott eddigi stratégiáján. A klubvezetés elhatározta, hogy energiáinak, forrásainak nagy részét az utánpótlásképzésbe fekteti. Ennek első fontos és konkrét lépése az edzőképzés, amelynek már látható eredménye három új ifjúsági edző megjelenése – elsősorban Jobbágy Lajos edző aktivitása jóvoltából – a komáromi röplabdázásban. Balogh Kinga, Kláris Roland, Gelle Donát már meg is kezdték a munkát az utánpótlással, ők eddig is jelentős szerepet vállaltak a sportág fellendítésében a városban.”

Racionális döntés

Ferencz László sokat tett és nagy áldozatokat hozott azért, hogy élvonalbeli röplabdacsapata legyen Komáromnak, ennek eredménye a korábbi négy extraligás évad. De most sincs benne hiányérzet. „Mindent megtettem azért, hogy legyen extraligás csapatunk. De az utolsó szezon gyengébb szereplése és az abból következő forráshiány arra kényszerített bennünket, hogy racionálisan gondolkodjunk, és addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. Hiányérzetem azért nincs, mert a hazai nevelésű játékosaink tavaly az első évadban bronzérmet szereztek a második vonalban, s most is az I. liga élmezőnyében tanyáznak. És gyakran előfordul, hogy mérkőzéseik színvonala nem marad el az extraligában tapasztaltaktól” – mondta Ferencz László.

A klubmenedzser felhívta a figyelmet arra, hogy a klub az országos bajnokság szinte minden korosztályában ott van: a mini, midi, diák és serdülő kategóriában is: „Ezekben a korosztályokban korábban is szép sikereket könyvelhettünk el. Ezt bizonyítják elsősorban azok a 18–20 év körüli játékosaink, akik most második évadjukban az I. ligában az aranyéremre is esélyesek. Vannak köztük olyanok is, akik már az extraligába is belekóstoltak, mint Ferencz Dávid, Juraj Rak és Habán Máté. Hozzáteszem, hogy vannak neveltjeink más városokban is, például Nyitrán és Trencsénben is.”

Példaértékű próbálkozás

A városban teljesen új kezdeményezésekkel is próbálják népszerűsíteni a röplabdát. „A legkisebbek számára regionális bajnokságot szervezünk, mely a maga nemében nemcsak a megyében, hanem az országban is példaértékű. A távolba mutató vízió fő célja, hogy Komáromot egy erős röplabda sportközponttá alakítsuk, ahol a felnőttcsapatban zömével helyi, vagy régiós születésű és nevelésű játékosok szerepelnek, s ahonnan tehetséges és jól felkészült sportolók viszik el városunk jó hírét a világba – hangsúlyozta Ferencz László. – A regionális bajnokság létrehozására azért is büszkék vagyunk, mert a sportkapcsolat erősíti majd az iskolák közötti szálakat is, és az egészséges versengés jobb teljesítményeket eredményez a jövőben a sportágban. Titokban azt is reméljük, hogy elképzelésünk megszólítja majd a távolabbi régiókat is, s esetleg Csallóköz röplabdabázisává is válhatunk. A bajnokságba, amely december első hetében veszi kezdetét, 16 csapat jelentkezett be városunkból és a régióból: Észak-Komáromból öt alapiskola, a többi Gútáról, Csallóközaranyosról, Szentpéterről, Újgyalláról és Dél-Komáromból.”

Versenyben az elsőségért

Legutóbb a komáromi gárda a nyitrai C csapattal találkozott az őszi idény utolsó előtti kettős fordulójában. Az elsőt simán nyerték a hazaiak 3:0-ra (25:17, 25:19, 25:19), délután azonban 3:2-es vereséget szenvedtek, így visszacsúsztak a tabella második helyére. A vereség egyik oka, hogy az extraligában is megfordult Rak még az első meccs előtt megsérült, a másodikon pedig Forró Balázs rosszul ért földet, nem tudott lábra állni, a sürgősségire kellett vinni. Ugyan a mindent eldöntő rövidített szettben a komáromiak vezettek két ponttal, a vendégek egyenlítése után elvesztették a fonalat, és kikaptak.

Ezzel a vágújhelyiek ugrottak a tabella élére, de a komáromiak továbbra is versenyben vannak az első helyért. „Ha megnyernénk a bajnokságot, nagyon örülnénk a sikernek, részt vennénk a feljutási osztályozóban, és az ott elért eredmény alapján döntenénk a folytatásról” – szögezte le Ferencz László.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?