Kettős Ferrari-siker Monacóban

Sebastian Vettel (Ferrari) győzelmével zárult a For-ma–1-es Monacói Nagydíj. A második pozícióban csapat-társa, Kimi Räikkönen zárt, a harmadik helyen Daniel Ricciardo (Red Bull) végzett.Az idény 5. versenyhétvégéjén visszatért egy viadal erejéig Jenson Button.

Sebastian Vettel (Ferrari) győzelmével zárult a For-ma–1-es Monacói Nagydíj. A második pozícióban csapat-társa, Kimi Räikkönen zárt, a harmadik helyen Daniel Ricciardo (Red Bull) végzett.

Az idény 5. versenyhétvégéjén visszatért egy viadal erejéig Jenson Button. A 2009-es idény brit világbajnoka Fernando Alonsót (McLaren) helyettesítette a Hercegségben, aki a hétvégén az Indy 500-as sorozatban versenyzett. Az előző szezon végén visszavonult Button remek kondícióban érkezett Monacóba, hisz szabadságát triatlonnal töltötte.

Az időmérő edzésen Kimi Räikkönen autózta a leggyorsabb időt, akinek legutóbbi kvalifikációs elsősége óta 128 verseny telt el. 2007 finn világbajnoka legutóbb a 2008-as Francia Nagydíjon indult az első rajtkockából. Minimális lemaradással zárt a második pozícióban csapattársa, Sebastian Vettel és a Mercedes pilótája, Valtteri Bottas. A kvalifikáción csak szenvedett Lewis Hamilton. A világbajnoki pontversenyben második helyen álló versenyző tapadási gondokkal küszködött, csupán a tizennegyedik leggyorsabb időt autózta. Mindkét McLaren-Honda bejutott az időmérő harmadik szakaszába. Vandoorne úgy került be, hogy a második fázisban összetörte autóját. Button a kilencedik rajthelyet szerezte meg, ám motorcsere miatt 15 rajthelyes büntetést kapott, s a boxutcából vágott neki a 78 körös futamnak.

A felvezető kör alatt Alonso élőben jelentkezett Indianapolisból a McLaren csapatrádióján, és sok szerencsét kívánt Buttonnak. Kimi Räikkönen nagyszerű ütemben kapta el a rajtot, s élen tartotta a Ferrarit. Bottas jobban gyorsult, mint a második rajtkockából induló Vettel, azonban a szűk pályán nem tudott bebújni mellé.

A boxutcában zajlottak a legizgalmasabb események. A Sauber szerelői veszélyesen engedték ki a kerékcsere után Wehrleint, Buttonnak kellett vigyáznia. A svájci csapat német pilótája öt másodperces büntetés kapott. A Ferrari Räikkönent hozta ki először kereket cserélni, Vettel öt körrel maradt kint tovább, s ezalatt kiautózott annyi előnyt, hogy az élről rajtoló finn elé jött vissza. Hasonlóan alakult a sorrend a Red Bullnál is, Verstappent hozták ki elsőként, Ricciardo öt körrel autózott többet, így az ausztrál bejött elé. A 61. körben nagyot bukott a sauberes Pascal Wehrlein, aki az alagút előtti kanyarban szenvedett balesetet, Buttonnal ütközött. A Sauber az oldalán állt meg, Button sem tudta folytatni. Az eset miatt pályára küldték a biztonsági autót. Miután az kiállt, Pérez bújt be Vaandorne mellé, a McLaren belga pilótája nem tudott elfordulni az első kanyarban, s a gumifalnak ütközött.

A 78 körös Monacói Nagydíjat a négyszeres világbajnok, Vettel nyerte, Räikkönen és Ricciardo előtt. Vettel idei harmadik győzelmét szerezte, pályafutása 55. futamgyőzelmét aratta. A világbajnoki pontversenyben vezető német pilóta 25 pontosra növelte előnyét az összetettben. A Ferrarinak 2001 után jött össze a győzelem Monaco utcáin. Pontot szerzett még: Bottas, Verstappen, Sainz, Hamilton, Grosjean, Massa és Magnussen.

„Hihetetlen, hogy sikerült megnyerni a versenyt, nagyon boldog vagyok. A rajtnál megpróbáltam megelőzni Kimit, de jól indult, így nem volt lehetőségem. Meglepett, hogy Kimi kerékcseréje után nagy különbséget tudtam kiautózni, és bejöttem elé” – értékelte a díjátadót követően futamát a győztes Vettel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?