Két héttel mégis elhalasztották a rajtot

Milánó. Igen fontos ligaülést tartottak Milánóban, amelyen eldőlt, hogy az olasz bajnokság nem szeptember 1-jén, hanem két héttel később, 15-én rajtol, amikor már a második fordulót kellett volna megrendezni.

Milánó. Igen fontos ligaülést tartottak Milánóban, amelyen eldőlt, hogy az olasz bajnokság nem szeptember 1-jén, hanem két héttel később, 15-én rajtol, amikor már a második fordulót kellett volna megrendezni. A késésnek számos oka van, a legfontosabb a televíziós szerződés nélküli kiscsapatok – Atalanta, Brescia, Chievo, Como, Empoli, Modena, Perugia, Piacenza – kemény ellenállása: ezek a klubok azt mondták, hogy ha nem kapják meg a tv-csatornáktól az előre eltervezett bevételt (egy évre klubonként mintegy 10 millió eurót), akkor az első fordulóban nem lépnek pályára.

(Olaszországban két tv-társaság közvetíti élőben a meccseket az előfizetőknek, ám ezeknek jelenleg csak 5-5 csapattal van szerződésük. A „kicsik” – és fő támogatójuk, Franco Sensi, a Roma elnöke – ugyanis úgy érzik, hogy a nekik felajánlott 5 millió euró méltánytalanul alacsony összeg, ezért elhatározták, hogy alapítanak egy harmadik tv-társa-ságot a saját hazai mérkőzéseik közvetítésére. Ehhez azonban időre van szükségük, ezért találták ki, hogy csússzon a rajt egy hónapot. A liga eleinte hallani sem akart az ötletről, ám aztán sikerült megegyezni a kéthetes késésben.)

Az új kiírás értelmében a bajnokság első fordulója a korábban elkészített sorsolás szerinti második játéknap lesz, míg a most elhalasztott első fordulót valamikor később, valószínűleg egy januári szerdán pótolják majd be. (A másodosztályú bajnokság szeptember 14-én, szombaton kezdődik a harmadik fordulóval, itt az első két játéknapot kell majd behozni.) „Az olasz labdarúgás megerősödve került ki a ligaülésről, hiszen minden döntést egyhangúlag hoztunk meg” – jelentette ki némi meglepetésre Adriano Galliani ligaelnök, aki eddig a rajt eltolásának egyik legnagyobb ellenzője volt. Luigi Corioni, a Brescia elnöke mást is elárult: „Az olasz kormányhoz fordulunk, hogy hirdesse ki a szükségállapotot az olasz futballban. A nyakig eladósodott klubok azonban nem pénzt kérnek, nem is a tartozásaik elengedését, hanem a részletfizetés lehetőségét.”

A bajnoki rajtig hátralévő időben kellene tető alá hozni a liga és az állami televízió, a RAI közötti szerződést is az összefoglalókról, ugyanis a két fél meglehetősen távol áll egymástól: a közszolgálati televízió 45 millió eurót ajánlott, a liga pedig 88 milliót kért a 34 forduló meccsenkénti négyperces összefoglalójának sugárzási jogáért. (A RAI szerint a „termék”, azaz a bajnokság jelentősen leértékelődött az elmúlt években, a nézőket más sportágak, a labdarúgáson belül pedig más bajnokságok vonzzák.)

Szintén a liga döntötte el, hogy a súlyosan eladósodott Lazio nem igazolhatja le Eribertót, Manfredinit (mindkettő Chievo), valamint Oddót (Verona). Előbbi kettőt csapata el sem engedte, de a hátvéd (aki jelenleg az olasz válogatottal edzőtáborozik) hetek óta Manciniékkel készült. A „kék sasok” gondjait növeli, hogy a hét elején a Cruzeiro is bejelentkezett az argentin Sorin vételárának első részletéért (3,5 millió dollár), és a Manchesternek is törleszteni illene Stam árát.

A rendkívül kényelmetlen helyzetben Sergio Cragnotti, a Lazio elnöke elkezdte árulni egyik csillagát, Hernan Crespót. Az argentin csatárt az Inter tudná megvásárolni, ha a kék-feketék valóban eladják Ronaldót a Real Madridnak.

Apropó, Ronaldo! A brazil támadó továbbra is hazájában várja, hogy eldőljön a sorsa, miközben a Paraguay elleni válogatott összecsapásra készül. „Egyetlen dolgot tudok biztosan: el akarok menni az Intertől – nyilatkozta Ronaldo Fortalezában, a selecao edzőtáborában. – Az okokat egyelőre nem akarom elárulni, de a klub már az előző bajnokság vége óta tud róla.” (NS)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?