Katinka a sztár, de Kozma is menő

Két és fél hét tömény versenyláz után a látványos záróünnepséggel befejeződött a budapesti vizes-vb. Számba vesszük, melyek voltak a világbajnokság legnagyszerűbb pillanatai, de rámutatunk a kevésbé jól sikerült momentumokra is.Ami nagyszerű voltA hangulat és a létesítmények.

Két és fél hét tömény versenyláz után a látványos záróünnepséggel befejeződött a budapesti vizes-vb. Számba vesszük, melyek voltak a világbajnokság legnagyszerűbb pillanatai, de rámutatunk a kevésbé jól sikerült momentumokra is.

Ami nagyszerű volt

A hangulat és a létesítmények. Nagyon ritkán van arra példa, hogy egy vizes-vb-n (de akár egy olimpián is) az úszás előfutamain is telt ház és lúdbőröztető hangulat legyen. A Duna Arénában így volt, a létesítményt az elfogulatlan külföldiek (versenyzők, újságírók, szurkolók) is dicsérték. De mindenkit lenyűgözött a műúszó-versenyeknek otthont adó Városliget is, vagy az óriás-toronyugrás környezete a Batthyány téren – a férfiaknál győztes Steve Lo Bue ki is emelte, mennyire jó érzés volt, hogy a város közepén kialakított mesterséges medencébe ugorhattak egy kivételesen szilárd ugróplatformról. Nagyobb biztonságban is érezték magukat, és a közönség számára is látványosabb volt a verseny, mint amikor sziklákról, nyílt vízbe ugranak.

Hosszú Katinka. A magyarok Iron Ladyje korábban sosem szerzett egy világbajnokságon négy érmet, most sikerült neki. Megnyerte mindkét vegyesúszó számot, négyszázon – a vb utolsó napján, fáradtan! – igazi erődemonstrációt tartott, két testhosszal, új világbajnoki csúccsal nyert. 200 háton ezüstöt, 200 pillangón pedig bronzot szerzett, újfent bizonyítva sokoldalúságát. Katinkát a közönség is imádta, a magyar klasszis pedig az utolsó száma után végre tényleg önfeledten, felszabadultan mosolyogva ünnepelhetett.

Nyolc magyar úszóérem. Sós Csaba szövetségi kapitány előzetesen tíz magyar érmet várt, nyolc jött össze, a kilencedik lehetett volna akár Kenderesi Tamásé, aki 200 pillangón a negyedik helyen végzett. Katinka négy érme mellé egyet-egyet szerzett Cseh László (ezüst, 200 pillangó), Milák Kristóf (ezüst, 100 pillangó), Verrasztó Dávid (ezüst, 400 vegyes) és a férfi 4x100-as gyorsváltó (bronz). Mindegyik érem mögött komoly munka és nem mindennapi sztori rejlik – az elképesztő kitartású Cseh zsinórban nyolcadik vb-jén lett érmes, a háromszor is junior világcsúcsot úszó Milák tavaly egy kisebb szívműtéten esett át, Verrasztó Dávidot a riói olimpia után hazaárulónak kiáltották ki, a 4x100-as gyorsváltót pedig a papírforma alapján az ötödik-hatodik helyre várták, ám a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összeállítású váltót a közönség biztatása a dobogóra repítette.

Kozma Dominik. Kozmát külön is ki kell emelnünk, mert a 26 éves úszó a maximumot hozta ki a hazai rendezésű vb-ből (vagy saját magából a hazai közönség előtt). Ő volt az, akit szemmel láthatóan elképesztő pluszenergiákkal töltött fel a Duna Aréna közönsége, talán maga sem gondolta, hogy ennyire erős. 200 háton a hatodik helyen végzett, úgy, hogy ötvennél világcsúcs-részidőn belül fordult, és a váltóknak is motorja, csapatkapitánya volt. „Bárcsak sose lenne vége!” – sóhajtozott többször is a mixzónában, a vb utolsó versenynapján pedig nevetve jegyezte meg: „Reméljük, máshol is elrontják a vb-rendezést, mi átvesszük, és ismét hazai közönség előtt versenyezhetünk!”

Ami nem jött össze

Nincs társnője Katinkának. Ha nincs Hosszú Katinka, a magyar női úszók érem nélkül maradtak volna. Kapás Boglárka, aki a tavalyi Eb-n csúcsformában három aranyat szerzett, Rióban pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel, most nem tudott az első háromban végezni, Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn egyéni számban döntőbe sem jutott, Szilágyi Liliána egy fináléban ugyan ott volt, de nem tudja azokat az időket hozni, mint három éve. Sós Csaba szövetségi kapitány szerint a mostani gyengébb szereplésben az is közrejátszhat, hogy egy naptári éven belül kétszer nehéz csúcsformába lendülni, Katie Ledecky sem hozta azt a tempót, amit a riói olimpián.

Gyurta úszásai. Ez nem Gyurta Dániel vb-je volt. Az olimpiai bajnok mellúszó sem százon, sem a specialitásának számító kétszázon nem jutott még a középdöntőbe sem, a 4x100-as mix vegyesváltót az ő rossz váltása miatt zárták ki, a 4x100-as férfi vegyesváltó döntőjének teljes mezőnyében pedig ő volt az egyedüli, aki egy percen kívül úszta a saját számát. Bohus hátúszása után hatodik volt a magyar váltó, Gyurta azonban visszaesett az utolsó helyre, s ezt követően Milák Kristóf pillangón és Kozma Dominik gyorson hiába úszta meg a mezőny második leggyorsabb idejét, csak a 7. helyre tudták felhozni a váltót.

A vízipólós lányok összeomlása. A női vízilabda-válogatott egy mérkőzést vesztett el a világbajnokságon – a negyeddöntőt. Az éremcsaták helyett így a helyosztók vártak Bíró Attila együttesére. A magyar lányok papíron sokkal esélyesebbek voltak, mint Kanada, de teljesen leblokkoltak, alig jutott el lövési kísérletük a kapuig, mindössze négy gólt szereztek. A meccs után Csernus Imre, a válogatott pszichológusa több fórumon is megszólalt, például azt ecsetelte, éles helyzetekben mutatkozik meg, ki felnőtt és ki nem, addig mutathatja valaki magát erősnek, ám ilyenkor lehull a lepel. Csernus arra nem tért ki, hogy a válogatott mentális felkészítőjeként nem neki lett volna-e a feladata, hogy feltárja a lappangó önbizalomhiányt… A közönség egyébként a korai kiesés ellenére is a csapat mellett állt, a lányok pedig behúzták az ötödik helyet, de ők is tudják, talán soha többet nem lesz lehetőségük arra, hogy hazai közönség előtt nyerjenek vb-érmet.

Ami fáj, de szép is

A vízipólós fiúk ezüstérme. A magyar férfi-vízilabdaválogatott világbajnoki ezüstérme óriási siker, főleg úgy, hogy a tavalyi olimpiai 5. hely és Benedek Tibor távozása után sokan nem hittek a csapatban, valamint az új szövetségi kapitányban, Märcz Tamásban sem. A válogatott azonban felnőtt a feladathoz, és igazi szerethető csapatként jutott döntőbe Budapesten. A csodálatos menetelés megkoronázása lehetett volna az aranyérem, de a horvátok az első negyedben elhúztak négy góllal, ami gyakorlatilag eldöntötte a meccset. Fájó volt nézni a horvátok ünneplését a hatezres magyar tömeg előtt, de másnap már a vízipólósok is képesek voltak nem elvesztett aranyról, hanem megnyert ezüstről beszélni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?