Kaliská olimpiai bajnok

Athén. Elena Kaliská magabiztosan, jelentős előnnyel nyerte a víziszlalomozók női kajak egyes számát. A férfiaknál fél óráig Michal Martikán hihette magát győztesnek, később a versenybíróság az egyik kapu érintése miatt két másodperces büntetéssel sújtotta, s ez elég volt a címvédő francia Estanguet diadalához.

Elena Kaliská a Világkupa-sorozat négyszeres győztese az eddigi világversenyeken rendre balszerencsének bizonyult. Athénban viszont igazolta klasszisát. Az elődöntőben és a fináléban is a legjobb időt érte el, 4,59 másodperccel előzte meg a második helyezett amerikai Giddenset. „A verseny előtt nem éreztem magam toronyesélyesnek, csak az aranyérem egyik várományosának számítottam. Maximálisan sikerült összpontosítanom, semmi sem érdekelt, csak az, hogy hiba nélkül teljesítsem a nehéz pályát. Rendkívül boldog vagyok, hogy végre beérett a hosszú, kemény munka gyümölcse. Ez pályafutásom legszebb napja. Az aranyérmet elhunyt édesapám emlékének szentelem” – mondta az eredményhirdetés után a 32 esztendős újdonsült olimpiai bajnok.

Az Elenikó központban rendezett férfi kenus viadal végeztével egy darabig az 1996-ban, Atlantában első Michal Martikán fogadta a gratulációkat. A szlovák kenus 1,88 másodperccel megelőzte riválisát, a francia Estanquet-et. A versenybírók szerint azonban Martikán hozzáért a hetes számú kapuhoz, s ezért két másodperces büntetéssel sújtották, így végül minimális különbséggel második lett. Szerény vigasz a számára, hogy a videofelvétel alapján nem követett el hibát.

„A három bíró közül ketten rögtön jelezték a bakit, ám ez elkerülte a versenybíróság figyelmét. Ezért a célba érkezés után az első helyre tették Martikánt. Miután módosították az eredményt, azonnal óvtunk, de sajnos nem jártunk sikerrel. Videón többször is elemeztük az adott helyzetet, Michal nem ért hozzá a kapuhoz. Sajnos, a szabályok szerint a bírók döntenek, nem pedig a videofelvétel” – nyilatkozta csalódottan Róbert Orokocký, a válogatott csapatvezetője.

„Csalódott vagyok, hiszen a nagy öröm után mintha fejbe kólintottak volna. Nincs mit tennem, meg kell elégednem az ezüstéremmel. Mindent megteszek azért, hogy négy év múlva Pekingben én álljak majd a dobogó legfelső fokán” – szögezte le Michal Martikán. (s, t, ú)

NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Elena Kaliská

Született: 1972. január 19-én Zólyomban

Állandó lakhelye: Zólyom

Családi állapota: hajadon

Testméretei: 172 cm/66 kg

Klubja: Dukla Lipt. Mikuláš

Edzője: Peter Mráz

Sikerei: 2004-es olimpia: 1. (K1); 2000-es olimpia 4. (K1), 1999-es vb: 6. (K1), 4. (3xK1); 1998-as Eb: 1. (K1), 1. (3xK1); 2002-es Eb: 1. (K1), 2. (2xK1); 2004-es Eb: 1. (K1), 2. (3xK1)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?