Kajakban még hiányzik az érem

Van egy sikerhajója az országnak. Harmadik éve veretlen a világ vizein, s a közelgő athéni olimpián is az őt megillető helyen akar végezni. Aki nem tudná: a komáromi síkvizi kajaknégyesről van szó. Soós Tibor a Riszdorfer Richárd és Mihály, Vlček Erik, Juraj Bača alkotta egység tapasztalt klubedzője. Vele beszélgettem.

Itthon nincs ellenfelük. Két éve a világ is meghajol előttük. Athénban egy újabb bók következik? Balról: Juraj Bača, Vlček Erik, Riszdorfer Mihály és Richárd.Nemrégen tért vissza a legénység a račicei edzőtáborból. Athén előtt ez volt az utolsó. Mire kapott választ a fiúktól a vízen?

Derűlátásra ad okot, amit láttam, tapasztaltam. Nagyon jó formában vannak védenceim, habár még mindig a kitartás edzése folyik. Csak az utolsó két-három héten következik a gyorsaság gyakorlása. Mivel az olimpián csak ezer méteren indulhat a hajó, ezért – megítélésem szerint – elsősorban a kitartásra kell építeni, ez lehet a jó eredmény alapja.

Račice elárulta, hogy hol tartanak védencei?

Igen.

Miért mosolyog?

Ezt ne firtassuk. A K4-esek versenye a vízen fog eldőlni, és nem a sajtón keresztüli üzengetésekkel.

Akkor váltsunk témát. Megérkezett már az új hajó?

Időközben már ki is próbálták a fiúk. Még nem döntöttük el, hogy melyiket vetjük be az olimpián. Úgy látom, végül a tavalyival szállnak vízre védenceim. Mivel hat-hét napig is eltart a kajak a versenyek színhelyére, Szkiniászba szállítása, az alatt itthon egy egyenrangú hajón folytatódhatnának az edzések.

Mikor dől el a hajóválasztás?

E héten biztosan, mert tizenötödikén már küldjük a szállítmányt.

Múlt héten teljes díszben megjelentek a pozsonyi olimpiai eskütételen. A fiúk együtt üldögéltek, járkáltak az esemény előtt és után is. Fontosnak tartotta a részvételt?

Profi versenyzőinknek ott volt a helyük az ilyen ünnepi ceremónián. Nem értem azokat a sportolókat, akik kihagyják az ilyen alkalmat.

Ehhez igazították az aznapi edzéseket is?

Eredetileg csütörtökön, vagyis az eskü napján csak délelőtt szoktunk edzeni, de az olimpia műsora miatt már ciklust váltottunk, így megváltozott az aznapi munka is.

A világbajnokságokon csütörtöktől vasárnapig tartanak a versenyek. A szkiniászi versenykiírásból az derül ki, hogy hétfőn lesznek az előfutamok, szerdán a középdöntő és csak szombaton a döntő. Ezzel mit kezdenek?

Már találtunk elfoglaltságot a közbeeső napokra is. Feltételezem, hogy szerdán kimarad a középdöntő, mert az előfutam első három hajója egyenes ágon jut a fináléba. Nem szeretnénk hiányozni ebből a társaságból.

Netán a várható versenyt is gyakorolják majd a hosszúra nyújtott pihenőidőben?

Hát azt nem lehet. Mindegyik verseny különböző, előre kiszámíthatatlan. De hozzá edzések biztosan sorra kerülnek. Délelőtt négyesben, ebéd után egyes kajakban folyik majd a gyakorlás.

Nagyon sokan tudtukra adják, hogy mit várnak az egységtől?

Megkérdezték tőlünk azt is, mi lenne szégyen számunkra az olimpián. Szerintem bármilyen eredmény születik, szégyenkezni valónk nem lesz, mert tiszta lelkiismerettel megyünk ki. Ennél többet nem tehettek a fiúk a sikerért. Persze a sport kiszámíthatatlansága bármit szülhet.

Ha a fiúk megnyernék az szkiniászi kilométert, az lenne edzői pályafutásának a csúcsa?

Már az érem is annak számítana. Mert sporttörténeti tény: férfi kajakban sem korábban Csehszlovákia, sem létezésük óta Csehország vagy Szlovákia nem szereztek még dobogós helyezést az ötkarikás játékokon. És nemcsak a síkvízen nem, hanem mindkét ország sikersportágában, a víziszlalomban sem. Kajakban hatalmas a konkurencia, lényegesen nagyobb, mint kenuban.

Apróságok dönthetnek majd az olimpiai érmesek sorrendjéről?

Meghatározó az időjárás lesz. Szélsőséges körülmények között minden megtörténhet. Azt kívánom: mindenkinek azonos, szabályos versenytételeket kínáljon a pálya, amely ismeretlen lesz valamennyi egység számára, hiszen az olimpia előtt senkinek sem volt lehetősége kipróbálni. Sportszerű versenyt várok. Ha védenceim egészségesek maradnak, óriási teljesítményre lesznek képesek.

Az egészség manapság már kordában tartható.

De mindig történhet valami. Egy kis sérülés, egy izomrándulás…

Sérülékenyek a fiúk?

Nem, de sajnos, a sportban ez is benne van.

Az időjárás viszont nem rendelhető meg. Emlékezzünk csak a sydneyi ítéletidőre. Mi lesz, ha megismétlődik az eset?

Akkor is beülnek a fiúk a hajóba, s megbirkóznak az időjárás viszontagságaival. Csak ilyen esetben irreális eredmény születhet. Nem biztos, hogy a legjobb hajó nyer.

Hátrány a nagy szél?

A hátszél nem. Elvileg nem okozhat gondot, mert gyors a hajó. A nagyon nagy hullámok már nem nekünk kedveznének.

Augusztus elején milyen érzelmek vannak túlsúlyban az edzőben?

Vannak bennem kételyek is. Még a kudarcra is felkészültem, persze nem szeretném megélni.

Annak milyen esélyt ad?

Csak váratlan esetben következhet be.

Mindent megkaptak a fiúk a jó olimpiai szerepléshez?

Nemcsak hogy megkaptak, hanem meg is tettek érte minden tőlük telhetőt. Velem együtt. S a hátralévő napokban sem fogjuk vissza magunkat.

Az atlantai sofőr negyedik olimpiája

Negyedik olimpiájára készül Soós Tibor komáromi kajakedző: „Sydney után most másodszor szerepel a nevem a nevezett listáján. Korábban, fiatal edzői érámban turistaként jártam az 1980-as moszkvai játékokon, 1996-ban Atlantába a támogatók sofőrjeként vittek ki. Csak így tudtam akkori védencem, Szabó Attila szakvezetőjeként útra kelni. Két hétig vezettem a mikrobuszt, de ott voltam az olimpián.” (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?