Jogi lépésekkel fenyegették meg a FIA-t

London. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kínosan keresi azokat a megoldásokat, amelyekkel lelassíthatná a Forma–1 egyre gyorsabb ütemben történő fejlődését. Korábban már számos szabálymódosítást vezettek be a versenyek élvezhetőbbé tételének érdekében, s most egy újabb szikra pattant ki Max Mosleyék fejéből.

London. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kínosan keresi azokat a megoldásokat, amelyekkel lelassíthatná a Forma–1 egyre gyorsabb ütemben történő fejlődését. Korábban már számos szabálymódosítást vezettek be a versenyek élvezhetőbbé tételének érdekében, s most egy újabb szikra pattant ki Max Mosleyék fejéből. Ezúttal a tankolást illetően alkottak teljesen új szabályokat, s az új előírások bizony nagy fejtörésre késztethetik a csapatok agytrösztjeit.

Az FIA ugyanis azt találta ki, hogy a vasárnapi futamoknak annyi benzinnel kell nekivágnia a pilótáknak, amennyivel a szombati időmérő edzést befejezik. Azaz a stratégia, miszerint az időmérőkön néhány forduló megtéteteléhez szükséges üzemanyag lötyögött csak a tartályokban, a továbbiakban nem működhet, hiszen a futamoknak azért botorság lenne úgy nekivágni, hogy néhány kör múltán már a boxutcát kellene célba venni.

Az új regula következtében eltűnhet viszont a vasárnapi bemelegítő tréning, hiszen az ezentúl gyakorlatilag semmi másra nem lenne jó, mint benzinpazarlásra. „Ha a csapatok képviselői úgy gondolják, hogy a jövőben nincs szükségük a bemelegítésre, eltörölhetjük a tréninget” – mondta Max Mosley, az FIA elnöke, aki egyébként teljes mellszélességgel támogatja a tervezetet. „Ennek eldöntése a Forma–1-es bizottság feladata lesz, többségi alapon.”

Az új szabály annak a problémának megoldására született, amit az új időmérő edzések vetettek fel: mint ismeretes, az FIA nemrégiben úgy határozott, két időmérő lesz, egy pénteken, egy pedig szombaton. Ezeken egyenként egy darab gyors kört lehet csak megtenni, a rajtsorrend kialakításánál a jobb eredményt veszik figyelembe. A csapatok erre válaszul azt találták ki, hogy akkor külön autót építenek az időmérőre és a versenyre, erre viszont jött az a szabály, hogy a futamokon is azzal az autóval kell elindulni, amelyikkel a versenyző a gyors kört teljesítette. Az új előírás gyakorlatilag ennek az alapgondolatnak a továbbvitele.

Mosley szerint imígyen sokkal izgalmasabb futamok alakulhatnak ki, hiszen a boxstratégiának ezentúl még nagyobb szerepe lesz. „Nagyon érdekes lesz, hogy a csapatok miként okoskodnak, gyors kört mennek az időmérőn, vagy inkább sokáig húzzák a versenyen a kerékcserét. Az új szabályt kizárólag a nézők érdekében találtuk ki, sokat várunk tőle” – tette még hozzá Mosley.

Kevesebb mint három hét van hátra a 2003-as Forma–1-es szezon rajtjáig, s a száguldó cirkusz résztvevőit most nem a tesztelések, hanem a FIA legújabb határozata foglalkoztatja leginkább. Ráadásul senkinek sem tetszenek igazán az új előírások, ezért könnyen elképzelhető, hogy a csapatok képviselői Charlie Whiting versenyigazgatóval az élen megtorpedózzák az egész javaslatot.

„Elképesztő, hogy egy ilyen nagyságrendű változtatásról egy szimpla faxüzenetben értesítettek bennünket” – panaszkodott Beat Zehnder, a Sauber csapatmenedzsere. „Az FIA-nak kutya kötelessége lett volna kikérnie a Forma–1-es bizottság véleményét az ügyben.” Ez tehát elmaradt, emiatt viszont a McLaren-Mercedes és a Williams-BMW is jogi lépésekkel fenyegette meg az FIA-t, változtatásokat követelnek.

David Coulthard szerint az FIA elhamarkodott döntést hozott, s egyáltalán nem biztos benne, hogy mostantól látványosabbak lesznek a futamok. A BBC élő rádióadásában kijelentette, hogy teljesen át kell tervezni az eddigi taktikákat, s ez ilyen rövid idővel a szezonstart előtt problémákat jelenthet.

„Mindig is amellett voltam, hogy a nézők érdekében változtatásokat kell hozni, ami azonban most megy, az már kicsit túlzás. Szinte hetente írják át az illetékesek a szabálykönyvet, teljes átalakuláson megy keresztül a Forma–1. A rekordoknak sem lesz ezentúl túl nagy jelentőségük, hiszen nem a pole pozíciós időnek, hanem a választott stratégiának lesz döntő szerepe minden egyes esetben.” (O–O)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?