Sport
Jászapáti Petra - SITA/AP-felvétel

Jászapáti Petra: "Azt a, ez az A döntő!"

Bőd Titanilla

2018. február 17. 18:48

Amikor az elődöntőben előzni tudott, megörült, hogy a B döntőben szerepelhet. Aztán hirtelen ott találta magát a legjobbak között - a rövidpályás gyorskorcsolyázó Jászapáti Petra a hatodik, azaz pontszerző helyen zárt a pjongcsangi olimpián 1500 méteren.

A 19 éves magyar versenyző első olimpiáján vesz részt. Az 1500 méter selejtezőjéből magabiztosan jutott tovább, az elődöntőben pedig szerencséje is volt. Két versenyzőt megelőzve a negyedik helyen haladt, ezzel B döntős lett volna, ám a brit Elise Christie és a kínai Li Csin-jü összeütközött az utolsó körben, így Jászapáti másodikként az A döntőbe jutott.

"Amikor feljöttem a negyedik helyre, arra gondoltam, de jó, B döntős leszek. Aztán láttam, hogy mi történik előttem, és nem is akartam elhinni" - mondta Jászapáti, aki ifjúsági olimpián volt már dobogós, 500 méteren és a vegyesváltóval is második volt.

Pjongcsangba egyáltalán nem olyan tervekkel jött, hogy érmekért csatázhat, de remekül megragadta a lehetőséget.

Saját bevallása szerint az elődöntőben volt olyan pont, amikor úgy érezte, a kimerültségtől elhányja magát, de "az ciki lett volna". Jászapáti minden futamra úgy ment fel, az lesz számára az utolsó, s igyekezett arra gondolni, majd másnap pihenhet.

2018. február 17. 16:50

Liu Shaolin Sándor a kizárása után is tudott mosolyogni

A hétfős döntőben sokáig hátul haladt, végül egy versenyzőt - épp az olaszok legendás versenyzőjét, Arianna Fontanát - megelőzve feljött a hatodik helyre. Ezzel Liu Shaolin Sándor 1500-on elért 5. helye után Magyarország második pontszerző helyét szerezte Pjongcsangban.

"A verseny felénél egyszer csak eszembe jutott: azt a, ez az A döntő! Ez kicsit kizökkentett, de bízom benne, hogy ez is egy jó tapasztalat lesz, és a későbbi világversenyeimen már nem fog ilyen előfordulni velem" - magyarázta Jászapáti Petra, aki elégedett lehet eddigi pjongcsangi szereplésével, és még vár rá az 1000 méteres táv.

A számot a hazai Csoj Min Dzsong nyerte a kínai Lin Csi-jü és a kanadai Kim Boutin előtt. (bt)

Önnek ajánljuk