Janics Natasa két diadala

Egyesben Janics Natasa, kettesben a Kovács Katalin, Janics Natasa páros nyerte nagy fölénnyel a női kajakverseny 500 méteres döntőjét az athéni olimpián! Vereckei Ákos és a címvédőként indult Kammerer Zoltán, Storcz Botond kajakkettes az ötödik, kenuban Joób Márton és a Kozmann György, Kolonics György duó a hetedik helyen végzett.

Janics Natasa egy óra alatt két aranyérmet szerzettReuters-felvételA pénteki egy arany-, egy ezüst- és két bronzérem után szombat reggel talán még vérmesebbek lehettek a magyar remények a kajak-kenusok 500 méteres döntői előtt. Elsőként a kajaknégyesben már aranyérmet szerzett Vereckei Ákos K1-ben szállt a szél miatt kissé hullámzó vízre. Angyal Zoltán szövetségi kapitány egyesben is a dobogóra várta, Vereckei azonban nagyon rosszul kapta el a rajtot, és bár 250 méternél feljött a második helyre, később folyamatosan visszacsúszott, és végül az ötödik helyen ért célba. „Ez már nem az a nemzetközi mezőny, amely akár négy éve, Sydneyben volt, ezért sem gondolom azt, hogy én lennék a nagy vesztese ennek a számnak. Sajnos 250 méternél elfogyott a levegőm, de nem vagyok szomorú, a dobogós hely csak a hab lett volna a tortán” – mondta Vereckei.

Ezután következett a kenu egyesek küzdelme. A rajt után úgy tűnt, Joób képes lehet a bravúrra, féltávnál a harmadik helyen állt, de aztán a második 250 méteren már nem tudta megtartani pozícióját. Végül hetedik lett, de nem szabad elfelejteni, hogy a döntőbe jutással már teljesítette az előzetesen kitűzött célját.

Janics Natasa talán a legnagyobb esélyesként készülhetett a női kajakosok 500 méteres döntőjére. A Démász-Szeged versenyzője ki is jelentette az olimpia előtt: csak akkor lesz elégedett, ha mind a két számát – vagyis az egyest és Kovács Katalinannal a párost is – megnyeri. Ennek megfelelően a start után azonnal a mezőny élére állt, és rendkívül magabiztos versenyzéssel, 250 méter után fokozatosan növelve előnyét mintegy másfél hajóhosszal megnyerte a döntőt.

Ezután Kammerer Zoltánon és Storcz Botondon volt a sor. A szél és a hullámzás általában nem kedvezett a magyar párosnak, és sajnos nem volt ez másképp a K2-esek versenyében sem, a címvédő ezúttal nem tudott dobogóközelbe kerülni, ám jó hajrával az ötödik helyen végzett.

Az 1000 méteren bronzérmes Kozmann György és Kolonics György páros nem tudta megismételni pénteki szereplését, és a hetedik helyen végzett az 500 méteres verseny döntőjében. A nap és a kajak-kenu versenyek zárószámaként következett a női kajak kettes, Janics Natasa Kovács Katalinnal indult. A német négyest pénteken éppen a magyarral szemben sikerre vezető, 42 éves Birgit Fischer – ezúttal Carolin Leonhadttal – az elején kicsit ráijeszett jó rajtjával a magyarokra, de féltávtól már nekik sem volt ellenszerük, Janics és Kovács megindította a hajót, és innentől csak a különbség volt kérdéses, a páros ellenállhatatlanul haladt a cél felé, több mint egy hajóhosszt verve a riválisokra. „Kimondhatatlanul boldog vagyok, nagy kő esett le a szívemről ezzel a győzelemmel, kissé megnyugodtam tőle. Hogy túl nagy fölénnyel nyertünk? Azért én izgultam, mert senki sem mehet biztosra, mi sem mehettünk. Az biztos: jó, hogy összeültünk a párosra, éreztük, bennünk van az olimpiai arany” – mondta Kovács Katalin.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?