Hülkenberg: „Németországot elkényeztették a vb-címek!”

Nico Hülkenberg hetedik szezonját tölti a Forma–1-ben, és habár többször is szóba hozták a Ferrarival, eddig mégis a középmezőnyben ragadt – reményei szerint azonban hamarosan az élen harcolhat.

Nico Hülkenberg hetedik szezonját tölti a Forma–1-ben, és habár többször is szóba hozták a Ferrarival, eddig mégis a középmezőnyben ragadt – reményei szerint azonban hamarosan az élen harcolhat. A Renault versenyzőjével még a Magyar Nagydíjon beszélgettünk.

Becsülik a Hungaroringet

Nem csak azért szeretnek Magyarországra jönni az F1-es versenyzők, mert ez a nyári szünet előtti utolsó nagydíj: a pálya már történelmi helyszínnek számít a versenynaptárban, és ezt a mezőny minden tagja becsüli. Hülkenberg számára azonban nem alakult szerencsésen a verseny, kieséssel zárta a mogyoródi délutánt, ráadásul a futamot követően a Kevin Magnussennel történt szóváltásától volt hangos a sajtó. A német versenyző legjobb eredménye egy hatodik hely volt a Hungaroringen – ezt első szezonjában, 2010-ben érte el –, így nem túl szerencsés pálya számára a magyar aszfaltcsík, azonban ennek ellenére szívesen látogat Budapestre. „Szeretem Magyarországot, mindig jó érzés idejönni – mondta Hülkenberg. – „A városnak nagy történelme van, a pálya és az emberek csodásak, szóval nagyon élvezem az ittlétet!”

Világbajnok 3 év múlva?

A Renault jelenleg 8. a bajnokságban, míg Nico Hülkenberg a 10. helyet foglalja el a tabellán, legfőbb ellenfelei közé pedig a középmezőny istállói, a Haas, a Toro Rosso és a Williams tartoznak, azonban a német pilóta arra számít, ez már nem sokáig lesz így. A csapat vezetősége tavaly azt hangoztatta, három éven belül a világbajnoki címért szeretnének küzdeni – Hülkenberget arról kérdeztük, hogyan látja a helyzetet most.

„Még mindig azt gondolom, hogy lehetséges – válaszolta. – Hosszú út áll még előttünk, nyilvánvalóan ez egy óriási kihívás és rengeteg munkát is jelent, de a Renault egy nagy gyártó, és mindenünk megvan a sikerhez, a költségvetésünk és a forrásaink is. Szóval most jöhetnek a projektbe bevont emberek, hogy megtegyék a megfelelő lépéseket, intézkedéseket.”

Ritkán adódik olyan szituáció, hogy a középmezőnyből hirtelen kitör egy csapat, azonban az elmúlt évtizedben is többször előfordult már: 2009-ben a Red Bull és a Hondából átalakult Brawn GP is remek példaként szolgál, hiszen mindkét istálló nagy fejlődést tudott felmutatni. Nos, ugyanezt szeretné elérni a Renault is. „Tudjuk, hogy az F1-ben időre van szükség ahhoz, hogy egy topcsapatot felépítsünk, de úgy érzem, hogy ez lehetséges itt – folytatta Hülkenberg. – Hiszen éppen ez az, amiért átjöttem a Renault-hoz a Force Indiától!”

A kérdés után pedig, hogy hogyan látja magát három év múlva, Hülkenberg egy pillanatig sem tétovázott, és rávágta: „Remélhetőleg az élen, a Renault-val! Győzelmekért szeretnék harcolni.”

Bajnokból is megárt a sok

A német versenyzők és Németország nagyon fontos elemei a Forma–1-nek, hiszen az autósport történelmi sportnak számít a térségben: Michael Schumacher karrierje fanatikussá tette az országot, ám visszavonulását követően csökkent az érdeklődés – annak ellenére, hogy Sebastian Vettel és a Red Bull sorozatban aratta a világbajnoki címeket. A Nürburgring sorsa már 2012-ben veszélybe került, majd 2013-ban rendeztek itt utoljára F1-es futamot – addig a Hockenheimringgel felváltva adtak otthont a versenyhétvégéknek. 2015-ben és idén azonban elmaradt a Német Nagydíj, jövőre viszont újra megrendezik. Hülkenberget arról faggattuk, német versenyzőként hogyan gondol a hazai szurkolóközönségre, és vajon lehet-e újra olyan lelkes tömeget varázsolni a tribünökre, mint Schumacher idejében?

„Azt hiszem, Németországot kicsit elrontották a Forma–1 és az autósportok szempontjából – volt egy Michael Schumacherünk, volt a Sebastian Vettel-éra, ott volt a Mercedes és Rosberg. Az elmúlt több mint 20 évben mindig volt egy sztár, egy hős Németországban. Egy ponton ez már elég vagy még túl sok is egy ország számára, így csökken az érdeklődés, és azt hiszem, éppen ez az, amit most tapasztalunk. Most nincs Német Nagydíjunk, de jövőre visszakapjuk. Szóval természetesen jó lesz, hogy lesz újra hazai futamom, de az én helyzetemen nem sokat változtat.”

Kubicáról, visszatérésről

Robert Kubica 2011-ben szenvedett súlyos ralibalesetet, ami kettétörte F1-es karrierjét és ezzel világbajnoki álmait. 2010-ig a lengyelek tribünöket töltöttek meg a Hungaroringen, óriási hangulatot teremtve ezzel – valami hasonlót lehetett tapasztalni augusztus elején, a Magyar Nagydíjat követő teszten is, amikor a túlnyomórészt lengyel közönség egy emberként zengte, hogy „Robert Kubica”. A 32 éves pilóta lehetőséget kapott arra, hogy az idei Renault volánja mögött bizonyítson saját magának és a csapatnak is – hamar kiderült, a lengyel a vártnál sokkal erősebb és versenyképesebb formában van, így akár az is lehetséges, hogy 2018-ban Jolyon Palmer helyére, Hülkenberg csapattársaként visszatérhet a Forma–1-be.

De vajon ennyi év kihagyás után képes lehet-e arra, hogy újra 100 százalékosan komfortosan érezze magát az autóban?

„Nem tudom. Azért tesztel, hogy ezt megnézzék, és választ kapjanak a kérdésre, hogy menne-e neki. Mindannyian tudjuk, hogy Robert az egyik legjobb versenyző volt a balesete előtt, remek karriert teljesített addig is, és nagyon jól ismeri a csapatot – véli Hülkenberg. – Azt hiszem, ez egy fantasztikus lehetőség számára, megtapasztalhatja, éppen hol áll, és a csapat is láthatja a képességeit.”

Hülkenberg mindemellett azonban nem foglalt állást abban, hogy szeretné-e Kubicát csapattársaként: „Nekem mindegy, ki versenyez mellettem” – válaszolta egy mosoly kíséretében.

Egy biztos: bárki is legyen Hülkenberg csapattársa jövőre vagy három év múlva, a német nemcsak őt, de az egész mezőnyt le szeretné győzni, hogy végre valóra válthassa világbajnoki álmait – a Renault-val.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?