Hoki-vb: előrehozott orosz–kanadai döntő

Oroszország–Kanada és Svédország–Finnország elődöntőket rendeznek ma a jégkorong-világbajnokságon Kölnben. A szbornaja juharlevelesek elleni csatáját a szakemberek előrehozott finálénak tartják.

Oroszország–Kanada és Svédország–Finnország elődöntőket rendeznek ma a jégkorong-világbajnokságon Kölnben. A szbornaja juharlevelesek elleni csatáját a szakemberek előrehozott finálénak tartják. A döntőt és a bronzmérkőzést holnap játsszák.

Nem történt különösebb meglepetés a negyeddöntőben, csak a csoportgyőztes amerikai válogatott kiesése számít valamelyest váratlannak. A tavaly ezüstérmes finnek szenvedtek a csoportküzdelmek során, s csak a negyedik helyről kvalifikálták magukat. A nyolc között viszont a skandinávok taktikus játékkal meglepték a tengerentúliakat, és megérdemelten nyertek 2:0-ra. A vártnál jóval simábban, 3:0-ra verték az oroszok a cseheket, akik már öt éve nem szereztek érmet a világbajnokságon, amire korábban még nem volt példa. Igaz, 1950 és 1954 között sem végzett dobogón a csehszlovák válogatott, de 1950-ben és egy esztendővel később politikai okok miatt nem indult a vb-n. Nem okozott gondot a svédeknek a svájciak legyőzése (3:1), a helvétek négy év után jutottak a negyeddöntőbe.

A 2:1-es eredmény alapján azt hihetnénk, hogy a favorizált kanadaiaknak nehéz dolguk volt a házigazda németek ellen. De nem így történt, a címvédő nagy fölényben hokizott, ám Philipp Grubauer kapus remek napot fogott ki, a német hálóőr 48 lövést hárított.

Az elődöntő négy résztvevője közül három csapat tavaly is ott volt, csak ezúttal az USA helyett Svédország mérkőzhet az érmekért.

A vb-k történetének két legeredményesebb csapata találkozik a délutáni elődöntőben, a kanadaiak 27-szer, az oroszok pedig 26-szor nyerték meg a tornát. A juharlevelesek zsinórban harmadik aranyérmükre hajtanak, ez legutóbb a cseheknek sikerült 1999 és 2001 között.

„Erős csapatuk van az oroszoknak, nem szabad nekik teret adnunk. Saját játékunkkal kell föléjük kerekednünk. Biztosra veszem, hogy ott leszünk a döntőben” – jelentette ki Matt Duchene, a Colorado 26 éves csatára.

„Idén nincs olyan sztár a csapatunkban, mint Crosby vagy McDavid volt, de mindent megteszünk a győzelemért” – mondta Mark Scheifele, a Winnipeg szélsője.

Bizakodnak az oroszok is. „Nem félünk a kanadaiaktól, ha hozzuk a megszokott formánkat, akkor nem lesz gond”– nyilatkozta Vlagyiszlav Namesztnyikov, a Tampa Bay támadója.

Kiegyensúlyozott csatát ígér a svéd–finn összecsapás. A18 NHL-es játékossal szereplő svédek négy éve várnak az elsőségre, és 2014 után szerezhetnek érmet. A finnek az amerikaiak kiverése után újabb bravúrra készülnek. (sz. z., SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?