Hiányzó aranyérmeink

A gyanú Athénban belemart a magyarokba. Elvitte Fazekas Róbert diszkoszvető elsőségét, visszavette Annus Adrián kalapácsvető arany-érmét. Bizonyíték nincs, de doppingvétség akadt, s ez már elég volt a világra szóló szégyenhez.

A gyanú Athénban belemart a magyarokba. Elvitte Fazekas Róbert diszkoszvető elsőségét, visszavette Annus Adrián kalapácsvető arany-érmét. Bizonyíték nincs, de doppingvétség akadt, s ez már elég volt a világra szóló szégyenhez. Nekünk, kívülállóknak szinte hihetetlen, hogy aki négy évig végiggürizi a felkészülést, megnyeri a versenyek versenyét, s látszólag már minden akadályon túl van, nem talál kudarcokban is edződött énjében annyi lelkierőt, hogy szembenézzen a lelkiismeretével, s annyi mintát adjon le, amennyi éppen szükséges, s ahányszor csak óhajtják a dopping őrei. Az olimpiai győzelemért járó dicsőségért és tízmillió forintért talán csak megéri, negatív teszteredmény esetén meg nekik tapsolna a világ, mert bebizonyosodna tisztaságuk. De nem. Fazekas inkább otthagyta a mintavételi szobát, Annus meg nem engedte magát többször letesztelni. Kínozták már eleget, gondolta, s inkább visszavonul.

És a gyanú csak erősödik bennünk. Mit csinálhattak ezek a fiúk, ha nem kell nekik az aranyérem? A válasz mindenkiben megfogalmazódik, sokunkban sajnálattá vegyül, de kételyeink megmaradnak. Valami bűzlik, csak a szaga nem jut el az orrunkig. Az illetékesek meg hallgatnak. Nem tudjuk, pontosan mi történhetett a mintavételkor, azt sem, miért menekült a két dalia haza Athénból, vagy miért mondtak le az aranygép varázslatos hazatérésének élményeiről? És végül az aranyéremről is? Vékony jégen táncoltak, s az beszakadt alattuk, miközben a győztesnek járó babérkoszorút is elvesztették. Hiányzik nekik egyáltalán? Vagy csak a magyar szurkolók aranyvágya határtalan? Bennem az marad meg sokáig, hogy a versenypályán emlékezetes csatában gyűrték le ellenfeleiket, és hát az ő kezükből szállt legmesszebbre a sportszer. Még azt a luxust is megengedhették maguknak, hogy a dobókörben kihagyják utolsó kísérletüket. A doppingellenőrzéskor meg sajnálatosan erre rádupláztak.

Nekem Martikán aranya is hiányzik. Nem voltak doppinggal kapcsolatos gondjai, mégis megfosztották az elsőségétől. A kenuban ví-ziszlalomozó liptói fiú a bírói figyelmetlenség áldozata lett. Beperelhetné a szabályok őreit, de aligha teszi, mert neki már nem kell Estenquet agyonfogdozott aranyérme. Olyan akad már nála is. Atlantából. Rajongóinak meg azt üzeni, inkább szerez majd egyet Pekingben is. Fazekas és Annus nem üzennek semmit a szurkolóiknak. Aranyérmük mégis sokunknak hiányzik. Hiába szerezték meg, mégsem lett az övék. Szemünk láttára csúszott ki a kezükből. És a gyanú menekülésbe hajszolta őket. Könnyen végleg lesodorhatja az élsport színpadáról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?