Hamilton rekordot állított be, majd győzött

A brit Lewis Hamilton győzel-mével zárult a Forma–1-es Belga Nagydíj. Második pozí-cióban Sebastian Vettel zárt, a dobogó harmadik fokára Daniel Ricciardo állhatott fel.Hosszúra nyúlt nyári szünet után Belgiumban ismét felbőgtek a motorok, a spai versennyel folytatódott a száguldó cirkusz.

A brit Lewis Hamilton győzel-mével zárult a Forma–1-es Belga Nagydíj. Második pozí-cióban Sebastian Vettel zárt, a dobogó harmadik fokára Daniel Ricciardo állhatott fel.

Hosszúra nyúlt nyári szünet után Belgiumban ismét felbőgtek a motorok, a spai versennyel folytatódott a száguldó cirkusz. A Williams volánja mögé visszaülhetett Felipe Massa, aki a magyarországi futamot vírusos megbetegedés miatt kihagyta. Azonban nem kezdődött számára szerencsésen a tizenkettedik versenyhétvége, hisz rögtön az első szabadedzésen összetörte autóját. A brazil Williamsének karosszériáját újra kellett építeni, emiatt Massa nem is ülhetett autóba a pénteki napon. Ráadásul időmérője is pocsékra sikeredett, hisz már a kvalifikáció első szakaszából sem tudott továbbjutni. Annál jobban sikerült Lewis Hamilton számára, aki pályafutása hatvannyolcadik rajtelsőségét szerezte meg az Ardennekben elterülő pályán egy hatalmas pályacsúccsal (1:42,553). A brit világbajnok újabb pole pozíciójának köszönhetően beérte az örökranglistán Michael Schumachert. A britet csupán megszorongatni tudta a Ferrari pilótája, Sebastian Vettel, akivel 2020-ig hosszabbított csapata. Hamilton csapattársa, Valtteri Bottas a harmadik pozícióból várhatta a vasárnapot, ő már fél másodperccel autózott lassabb kört.

A rajtnál az élmezőnyben nem történt változás. Vettel próbálkozott ugyan Hamilton mellé beférkőzni a célegyenes végén, de külső ívről nem volt túl sok esélye. Alonso rajtja mondhatni tökéletes volt. A tizedik rajtkockából indulva a hetedik pozícióba lépett előre. A két Force India nem nagyon vigyázott egymásra az Eau Rouge kanyar előtti egyenesben, Pérez kis híján felkente Ocont a falra. A rengeteg, helyszínre kilátogató holland szurkoló csalódottan vette tudomásul, ahogy Verstappen autója a futam korai szakaszában megadja magát. Kimi Räikkönen tíz másodperces stop and go büntetést kapott, amiért nem lassított eléggé sárga zászlós fázis alatt. Sergio Pérez sem úszta meg szankció nélkül tettét: előzés után elhagyta a pályát, amivel előnyt szerzett. A mexikói öt másodperces büntetést kapott.

Az első kerékcserék után Vettel kissé lemaradt Hamiltontól, majd pár kör alatt felzárkózott a brit mögé. A 30. körben ismét nagy hibát és butaságot követett el Pérez, aki újfent falhoz szorította saját csapattársát, Ocont. A tett helyszíne ugyanott volt. Ocon első szárnyának véglapja letört, ami kiszúrta Pérez bal hátsó gumiját. A rengeteg törmelék miatt pályára küldték a biztonsági autót. Ezt az időt mindenki kihasználta és kereket cserélt. A két Ferrari megspórolt egy ultralágy szettet, a két Mercedes lágy gumikat kapott az utolsó fázisra.

Miután a safety car elhagyta a pályát, Vettel rögtön támadta is Hamiltont az Eau Rouge után, de a Mercedes sebességét a Ferrari nem tudta túlszárnyalni. Ricciardo viszont óriásit előzött. A felső egyenesben a külső íven haladt el a harmadik Bottas mellett, akit honfitársa, Räikkönen is megelőzött.

A 44 körös Belga Nagydíj a brit Lewis Hamilton idei ötödik sikerével zárult. A 200. futamhétvégéjén ugyan nem lehetett nyugodt a verseny végén, hisz Sebastian Vettel támadásra készen autózott mögötte, azonban egyszer sem engedte a németet DRS-távolságon belülre, így a Ferrari négyszeres világbajnokának meg kellett elégednie a második pozícióval. A dobogó harmadik fokára Daniel Ricciardo állhatott fel, aki szemfüles előzésének köszönheti, hogy pódiumon ünnepelhetett. Pontszerzőként ért célba még: Räikkönen, Bottas, Hülkenberg, Grosjean, Massa, Ocon és Sainz.

„Nagyon köszönöm a nézők támogatását. A rengeteg holland zászló mellett sok brit zászlót véltem felfedezni. A csapatom remek munkát végzett, az autó jól működött. Sebastiannal komoly csatáink voltak. A győzelemért jöttem és a célomat sikerült is teljesítenem” – nyilatkozta az eredményhirdetést követően a győztes Hamilton.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?