Hamilton-győzelem a Ferrari földjén

Lewis Hamilton vezetésével a Mercedes könnyedén szerzett kettős győzelmet a Ferrari hazai nagydíján, az Olasz Nagydíjon, ezzel a brit átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben Sebastian Vetteltől.Bizonytalan rajtsorrendA kaotikusra sikerült esős időmérőt követően vasárnap már napos, meleg idő

Lewis Hamilton vezetésével a Mercedes könnyedén szerzett kettős győzelmet a Ferrari hazai nagydíján, az Olasz Nagydíjon, ezzel a brit átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben Sebastian Vetteltől.

Bizonytalan rajtsorrend

A kaotikusra sikerült esős időmérőt követően vasárnap már napos, meleg időjárás fogadta a Forma–1 mezőnyét Monzában, ahol a Ferrari otthonában egy Mercedes, Lewis Hamilton indulhatott az első rajtkockából. Mögötte Lance Stroll (Williams) és Esteban Ocon (Force India) várhatta a piros lámpák kialvását – a Ferrari versenyzői, Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel csak az ötödik, illetve hatodik pozícióból indulhattak a hazai közönség előtt. A maranellóiak tudták, hogy ugyan ez a verseny róluk kellene, hogy szóljon, a pálya karakterisztikája nem nekik kedvez, hanem sokkal inkább legnagyobb ellenfelüknek, a Mercedesnek.

A pontos rajtsorrend egyébként még vasárnap is bőven módosult: összesen 9 pilóta kapott büntetést alkatrészcsere miatt, így a mezőnyből csak Lewis Hamilton és Romain Grosjean (aki autót tört szombaton, így az utolsó rajthely lett az övé) volt az, aki az időmérőn elért pozíciójából indult a versenyen.

Sima Merci-győzelem

A rajt után az első három sorrendje még maradt, azonban ahogyan arra számítani lehetett, a Williams és a Force India a száraz pályán már nem volt képes arra, hogy maga mögött tartsa az élmezőny versenyzőit, ezért Valtteri Bottas, a Mercedes másik pilótája és Vettel is gyorsan megelőzte őket.

A Red Bullok az időmérőn versenyképesek voltak, ám a motorkomponensek cseréi miatt rajtbüntetésben részesültek, így Max Verstappen a 13., Daniel Ricciardo pedig a 16. helyről indult. Mondhatni, a hollandot idén üldözi a balszerencse, hiszen idén az Olasz Nagydíjat megelőző 12 versenyből 6 alkalommal kiesett, Monzában pedig a rajtot követően a Felipe Massával történt csata közben defektet kapott, emiatt esett vissza a mezőny végére. Csapattársa, Ricciardo viszont szépen felzárkózott, és a futam végén már a dobogós pozícióért küzdött Vettel ellen – végül azonban nem sikerült utolérnie, így az olaszok nagy örömére legalább egy Ferrari-pilóta a pódiumon ünnepelhetett.

A negyedik hely Ricciardóé lett, aki így is fantasztikus eredményt ért el a mezőny végéről indulva, míg pórul járt csapattársának is sikerült pontot szereznie a 10. hellyel. Nem örülhettek viszont a McLarennél, ugyanis mindkét pilóta kieséssel zárta az Olasz Nagydíjat. Fernando Alonsónak már a futam előtt balszerencséje volt, ugyanis a versenyzői parádé kezdetekor lerobbant az az autó, amivel körbevitték volna őt a pályán. A két McLaren-pilótán kívül Jolyon Palmer (Renault) és Marcus Ericsson (Sauber) voltak azok, akik nem tudták befejezni a futamot.

Hamilton győzelmével átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben, az Olasz Nagydíjon három pont előnyre tett szert Vettellel szemben. A német azonban a futamot követő sajtótájékoztatón elmondta, örül, hogy izgalmasan alakul a szezon, és a kihívásokat is szereti, így nem aggódik a folytatás miatt.

Kubica újra a paddockban

Robert Kubica, volt F1-es versenyző a hungaroringi tesztje után Monzában újra ellátogatott a paddockba – a lengyel kommentátorként vett részt a versenyen, azonban menedzserével érkezett, aki érdekes információkat árult el a hétvégén. A Magyar Nagydíjat követő kollektív teszten Kubica a Renault színeiben bebizonyította, hogy még mindig versenyképes tud lenni egy F1-es autóban, ezért egyre több hír kering azzal kapcsolatban, hogy jövőre visszatérhet a száguldó cirkuszba. Menedzsere elmondta, a Renault-n kívül más istállók is érdeklődnek Kubica iránt: „A hungaroringi teszt eredménye pozitívabb volt annál, mint amire bárki is számított volna. Szóval érdeklődnek iránta az F1-en belül és kívül is” – mondta Alessandro Alunni Braw.

Rekordok hétvégéje

Hamilton beírta magát a történelemkönyvekbe a monzai hétvégével, ugyanis miután Belgiumban beállította, Olaszországban meg is döntötte Michael Schumacher pole-rekordját. A brit szombaton megszerezte a 69. rajtelsőségét, ezzel ő állt az élre az örökranglistán. „Kisgyerekként az volt az álmom, hogy egy napon azt csinálom majd, amit Michael. Most pedig, néhány év elteltével itt vagyok. Hiszem, hogy az álmok valóra válhatnak, szóval azt gondolom, hogy ez egy jó példa a gyerekek számára. De tovább kell folytatnom, mert Vettel közel van, és különben utol fog érni. Szóval még maradok egy darabig, és megpróbálom pokollá tenni az életét” – viccelődött a brit.

Hamilton mellett Lance Stroll is büszke lehet, ő ugyanis a legfiatalabb pilótává vált, aki valaha az első sorból tudott rajtolni. A rekordot eddig Max Verstappen tartotta, a 18 éves kanadai pilóta 23 nappal „előzte meg” a Red Bull pilótáját.

Berta Kitti, Monza

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?