Görögtüzek Európában

Lisszabon. Görögország nagy meglepetésre Hariszteasz góljával 1:0-ra legyőzte Portugáliát a labdarúgó Eb döntőjében, így először lett kontinenselső. A német Otto Rehhagel az első olyan edző, aki nem hazája válogatottjával nyerte meg az Eb-t.

Amire senki sem gondolt volna három hete: Görögország az Európa-bajnok! (Reuters-felvétel) Az első 20 percben a portugálok ugyan mezőnyfölényben futballoztak, de ahogy az egész tornán, úgy ezen a mérkőzésen is nagyszerűen zárt a görög védelem, így mindössze egyetlen hazai lehetőség alakult ki, ám azt Nikopolidisz hárította. A folytatásban is a portugálok irányítottak, de ahogy ezen az Eb-n már annyiszor, Otto Rehhagel futballistái Hariszteasz révén első helyzetüket kihasználták: az 57. percben Baszinasz jobb oldali szöglete után Hariszteasz a rosszul kimozduló Ricardo mellett a kapu közepébe fejelt: 0:1. Ezt követően még nagyobb nyomás alá került Nikopolidisz kapuja, de a görög védelem továbbra is hiba nélkül futballozott, a távoli lövések pedig rendre célt tévesztettek vagy a kapus kezében landoltak, így bombameglepetésre Görögország nyerte az Európa-bajnokságot!

A győzelem után egész Görögország ünneplésbe kezdett. A lefújást követően Athénban tűzijáték kezdődött a Likavitosz-hegyen, a város legmagasabb pontján, s megszólaltak a harangok. – Görögország a legjobb, ide nekünk Brazíliát – kiáltotta az egyik szurkoló. – A görögök most már egyenesen, komplexusok nélkül nézhetnek a többi európai szemébe – tette hozzá.

Szalonikiben a Fehér Torony körül görögtüzekkel ünnepeltek a görögök, énekükhöz a kikötő hajóinak szirénái szolgáltatták a kíséretet. Hasonló össznépi megmozdulásra került sor Patraszban, Kavalában vagy Xánthiban. Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott: „a győzelem a lehető legjobb ajánlólevél volt a sikeres olimpiarendezéshez”.

Hatalmas ünnepség volt a világ harmadik legnépesebb „görög” városában, Melbourne-ben is, ahol a kora reggeli órákban a téli hideg, szeles időjárás ellenére mintegy 12 ezren tekintették meg közösen egy óriáskivetítő előtt a döntőt. Az ausztrál nagyvárosban 350 ezer görög él, ennél többen pedig csak Athénban és Szalonikiben. Több ezren vonultak az utcákra Torontóban és Montrealban, s kisebb-nagyobb ünnepségre került sor a világ többi, jelentős görög kisebbség lakta városában.

Portugália–Görögország 0:1 (0:0)

Lisszabon, 65 ezer néző. Góllövő: Hariszteasz (57.). Játékvezető: Markus Merk (német). Sárga lap: Costinha, Nuno Valente, ill. Baszinasz, Szeitaridisz, Fisszasz, Papadopoulosz.

PORTUGÁLIA: Ricardo–Miguel (43. Paulo Ferreira), Ricardo Carvalho, Jorge Andrade, Nuno Valente–Costinha (60. Ruí Costa), Maniche, Deco, Figo, Ronaldo–Pauleta (74. Nuno Gomes).

GÖRÖGORSZÁG: Nikopolidisz–Szeitaridisz, Kapszisz, Dellasz, Fisszasz–Jannakopulosz (77. Venetidisz), Zagorakisz, Baszinasz, Kacuranisz–Vrizasz (81. Papadopulosz), Hariszteasz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?