Gatlin doppinggyanúba keveredett

Ismét a doppingvád árnyéka vetül Justin Gatlinre, a 100 méteres síkfutás amerikai címvédőjére.

Ismét a doppingvád árnyéka vetül Justin Gatlinre, a 100 méteres síkfutás amerikai címvédőjére. Az atléta edzője, Dennis Mitchell és ügynöke, Richard Wagner ugyanis álruhás riportereknek azt mondta, tud szerezni nekik növekedési hormont és tesztoszteront, mert ezeket „mindenki szedi”.

A Telegraph álruhás riporterei filmproducereknek adták ki magukat, és azzal keresték meg Mitchellt és Wagnert, ajánljanak nekik egy edzőt, aki felkészítene egy színészt arra, hogy hitelesen el tudja játszani egy atléta szerepét. Mitchell és Wagner abban is nagyon segítőkésznek bizonyult, hogy egy ausztriai orvoson keresztül, 250 ezer dollárért tiltott szereket, növekedési hormont és tesztoszteront tudnak szerezni.

Wagner azt is elmondta, a tiltott szerek használata széles körben elterjedt az atlétika világában, majd arról is beszélt, hogyan lehet elkerülni a lebukást a doppingteszten. Az ügynök azt is kijelentette, maga Gatlin is élt ilyen szerekkel, bár ezt a sportoló mindig tagadta.

A cikk hatására Gatlint vizsgálni kezdte az USADA, az Egyesült Államok doppingellenes szervezete. „Munkánk során az informátoroktól érkező tippeket is komolyan vesszük, hiszen ezek nagyon sokat segítenek a doppingellenes harcban” – áll az USADA nyilatkozatában.

A 35 éves Gatlin közölte, meglepte és sokkolta a hír. „Amint tudomást szereztem az ügyről, kirúgtam Mitchellt. Nem engedem, hogy újabb hazugságok terjedjenek el rólam, nem szedek teljesítményfokozó szereket” – szögezte le a vágtázó, aki augusztusban minden idők legidősebb 100-as világbajnoka lett Londonban.

Gatlin karrierje során kétszer bukott meg doppingszerrel. 2001-ben juniorként akadt fenn egy vizsgálaton amfetaminnal, büntetése azonban kettő helyett csak egy évre szólt, mivel a tiltott anyag bizonyíthatóan egy olyan gyógyszerrel került a szervezetébe, amelyet gyerekkora óta szedett figyelemzavara kezelésére. 2006-ban tesztoszteronnal bukott meg, amiért előbb nyolc évre szóló büntetést kapott, ezt azonban később megfelezték, így 2010-ben visszatérhetett.

Az amerikai sprinter 2004-ben olimpiai bajnok volt 100-on, 200-on pedig bronzérmes, majd egy évvel később 100-on és 200-on is világbajnok lett. Visszatérése után a 2012-es londoni olimpián a harmadik helyen ért célba 100-on, 2014-ben és 2015-ben pedig a világranglista élén végzett. (Telegraph, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?