Feladták az első ligát a gútai kézisek

kézisek

Kilépett a férfikézilabda I. ligából a gútai csikócsapat. Túl nagy falat volt ez számukra, elfogytak a játékosok, indokolta a döntést Gőgh Péter vezetőedző. A másodosztályú klub pénzbírságra számíthat.

Már a szezon előtt sem volt könnyű helyzetben a gútai férfi-kézilabdacsapat, megfogyatkozott játékoskeretről szóltak a hírek. Az I. liga 9. fordulójának mérkőzésére, Cíferre azonban már nem utazott el az együttes. Úgy határoztak, kilépnek a másodosztályú bajnokságból, és vállalva a pénzbírságot csupán az edzésekre fog összpontosítani a folytatásban.

„Nem volt egyszerű döntés, hogy lépjünk ki az I. ligából, de a kényszer erre vitt minket. Mindent megtettünk, ami tőlünk tellett. Senkit nem okolok, vagyis inkább a körülményeket, amik ebben összejátszottak. Sajnos a csapat tagjai szanaszét vannak, alig jártak edzésre. Volt, hogy csak nyolcan voltunk, azokkal meg nemcsak versenyekre nem lehet járni, hanem még edzést se nagyon tartani. Összevontam az edzéseket az ifikével, hogy minél jobb legyen. A férfiak példát adjanak, és az ifiket látva pedig inspirációt, hogy megéri a munka. Kulcsjátékosok távoztak. Van, aki más szlovák klubhoz, de más egészen Németországig ment. Így nagyon nehéz egy ütőképes csapatot összehozni” – sorolta az érveket Gőgh Péter vezetőedző. – Egy sor teendője akadt védenceimnek. Műszakos munkát végeznek, iskolába máshová járnak, csak hétvégén érkeznek haza. Nem beszélve arról, hogy az utánpótlással is problémák vannak. Ugyan az ifisták nagyjából tízen vannak, ám a következő nemzedékből egyre kevesebben kézilabdáznak. Kevesebb gyerek születik, akiket már óvodáskorban megpróbálnak elcsábítani az egyes sportklubok. Gútán ráadásul megannyi sportklub létezik, jóval több, mint a más hasonló nagyságú városokban. Nem rózsás a helyzet.”

Gőgh hozzátette, nem lehet tizen-huszonéveseket meglett, 35-40 éves férfiakkal mérkőztetni, mert nem egyenlőek az erőviszonyok. „Ez fizikailag is kihívás, nemcsak mentálisan. Egy ötvenkilós srácot nem küldhetek oda egy százkilós férfi elé. Megeszi reggelire. Senkinek sem tesz jót ez.”

Gőgh azt mondja, számos álmatlan éjszakája volt, mindig megpróbált valami reményt találni a kilátástalanságban és megtartani a csapatot, ameddig lehet. „A saját korlátainkon túl nem mehetünk. El kell fogadnunk, hogy most ez a helyzet. Bosszant, hogy tíz év után nem lesz férficsapatunk az első ligában, de talán kinevelődik az új nemzedék. Látok rá esélyt, azonban az elkövetkező két évben erre nem lehet számítani. Légiósokkal se tudjuk megoldani, mert ők se nagyon jártak edzésekre, meg Gúta nem igazán tud konkurálni a nagyobb, profibb körülményekkel rendelkező településekkel. A gútai sportcsarnok is elöregedett, újra lenne szükség.”

A gútai férfi-kézilabdacsapat tehát átmenetileg nem szerepel az I. ligában, és az elkövetkező időszakot megerősödésre és újragondolásra fogja használni. Gőgh Péter minden nehézség ellenére megpróbál pozitív maradni.

Beszéltünk korábbi játékosokkal is, akik névtelenséget kérve elmondták, már nem azt adja számukra a gútai kézilabda, mint korábban, a vezetőségre és a körülményekre is panaszkodtak. Úgy fogalmaztak, szeretik Gútát és a kézilabdát, azonban míg nem áll össze egy igazán jó csapat, kispadra kényszerítik magukat.

A kézilabdasportágat Mahor Mihály honosította meg Gútán, 1974-ben klubot alapított, és állhatatosságával, rendületlen tenniakarásával hihetetlen magasságokba emelte, főleg az ifjúsági kategóriában. A férfi-kézilabdacsapat kényszerpihenője talán új távlatokat nyithat meg az újbóli felemelkedéshez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?