Fékhiba miatt úszott el Michelisz vb-címe

Michelisz Norbert második helyen zárta a túraautó-világbajnokságot, miután az utolsó versenyhétvége, a Katari Nagydíj második, fő futamán nyolcadik helyen ért célba, míg az éllovas Thed Björk negyedik lett.Az utolsó két futam előtt Michelisznek 6,5 pont hátránya volt Björkkel szemben, de sorsa gyako

Michelisz Norbert második helyen zárta a túraautó-világbajnokságot, miután az utolsó versenyhétvége, a Katari Nagydíj második, fő futamán nyolcadik helyen ért célba, míg az éllovas Thed Björk negyedik lett.

Az utolsó két futam előtt Michelisznek 6,5 pont hátránya volt Björkkel szemben, de sorsa gyakorlatilag már az időmérőn megpecsételődött. Az első szakaszban ő volt a leggyorsabb, a másodikban azonban fékproblémái akadtak, így végül a 11. helyen zárta az edzést. Ha csak másfél tizedmásodperccel jobb időt sikerül autóznia, már a 10. hely az övé, ami a fordított rajtrácson első helyet ért volna.

Az első futamon Michelisz a 9., Björk az 5. helyen ért célba, a másodikon pedig a magyar pilóta a 8., Björk a 4. helyen zárt. Ez azt jelentette, hogy a Volvót vezető Björk 283,5 ponttal világbajnok lett, Michelisz pedig 255 ponttal a második.

„Nagyon csalódott vagyok a futamok után, mert nem voltam olyan helyzetben, hogy önerőből támadjak – mondta nem sokkal a befutó után Michelisz, aki a magyar autósport első világbajnoki érmét nyerte, s pályafutása legnagyobb sikerét érte el. – Második lettem év végén, van ennél azért rosszabb is a világon, de most még csalódást kelt bennem az elszalasztott világbajnoki lehetőség.”

A Honda versenyzője később hosszú blogbejegyzésben értékelte a most véget ért szezont. „A Hungaroring után, amikor 61 pontra ugrott a hátrányom, kicsit lemondtam róla, hogy sikerülhet a vb-cím. Onnantól versenyről versenyre éltem, mini-világbajnokságnak tekintettem minden fordulót, és mindegyiket meg akartam nyerni – egyenként, de nem foglalkozva a vb-címmel. Lelkileg könnyebb volt így, ráadásul jöttek a sikerek, kaptam a pozitív impulzusokat, növekedett az önbizalmam. Ám arra, hogy mégis világbajnok lehetek, tényleg nem gondoltam. Egészen Kínáig. Csak ott és akkor éltem bele magam újra, hogy meg tudom csinálni. Ezután, amikor Japánban értesültünk a Honda kínai kizárásáról (a motorok szabálytalansága miatt utólag diszkvalifikálták a Hondát, Michelisz 27,5 pontot bukott ezzel – a szerk. megj.), ami hatalmas pofon volt az egész csapatnak, azt mondtam magamban: ha beledöglök, akkor is megcsinálom! Csak most érzem magamon, mennyire kimerítő volt ezzel a mentalitással végigcsinálni az elmúlt két hónapot, de nem akartam még egyszer elveszíteni a hitemet, és nem is veszítettem el egészen a katari második futam leintéséig” – fogalmazott Michelisz.

Micheliszt az is bántotta, hogy az időmérőn egy olyan alkatrész – a főfék-munkahenger – hibásodott meg, amellyel korábban egész pályafutása során nem volt problémája.

Michelisz rendkívül sportszerűen vetélytársa teljesítményét is elismerte. „Ted Björk megérdemelten lett világbajnok. Már a szezon előtt is hangoztattam, hogy egy olyan kiélezett évben, mint amilyen a 2017-es lehet, a kiegyensúlyozott teljesítmény lesz a siker kulcsa. Ebben mindannyiunk közül egyértelműen Björk volt a legjobb. Felesleges belemenni abba, mi lett volna, ha Bennani vagy Monteiro nem jön nekem Monzában és Argentínában, ha nincsen a kínai kizárás vagy a katari fékhiba… A kiegyensúlyozott teljesítményhez mindennek a helyén kell lennie, az sosem csak a pilóta elismerése, hanem ugyanúgy a csapaté is” – írta blogjában Michelisz.

A magyar pilóta azt is elárulta, jövőre is versenyezni szeretne, de még nincs szerződése sem a Hondával, sem mással. Szeretne gyári pilóta maradni, de még az is elképzelhető, hogy saját magának kell megteremtenie a versenyzése anyagi feltételeit. „Ott akarok lenni a pályán, mert élveztem, hogy életem formáját tudtam hozni az év második felében, és be akarom fejezni azt, amit a Hungaroring után elkezdtem” – jelentette ki eltökélten Michelisz. (MTI, index)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?