Emelt fővel kaptak ki a magyarok

Érvényesült a papírforma, az Európa-bajnok Portugália 1:0-ra legyőzte Magyarországot a budapesti labdarúgó vb-selejtezőn. Példásan küzdött a Storck-legénység, amely Priskin kiállítása miatt egy órán át emberhátrányban játszott.

Érvényesült a papírforma, az Európa-bajnok Portugália 1:0-ra legyőzte Magyarországot a budapesti labdarúgó vb-selejtezőn. Példásan küzdött a Storck-legénység, amely Priskin kiállítása miatt egy órán át emberhátrányban játszott. Ezzel véglegessé vált, hogy zsinórban a nyolcadik vb-ről is lemarad a magyar válogatott.

Portugál fölény

Bernd Storck szövetségi kapitány öt helyen változtatott a lettek elleni kezdőcsapathoz képest, nagy meglepetésre Priskin Tamás és Eppel Márton személyében két csatárral kezdtek a hazaiak. Gyönyörű koreográfiával készültek a szurkolók, a meccs előtt piros-fehér-zöldben úszott a Groupama Aréna, amelyben végig fantasztikus volt a hangulat.

A mérkőzés elejétől a favorizált portugálok futballoztak fölényben, akik számára csak a győzelem volt elfogadható. Tíz perc alatt hatszor lőttek kapura a vendégek, természetesen Cristiano Ronaldo vitte a prímet, ám a magyar védelem, Gulácsi kapussal az élen, állta a sarat. Agresszíven futballoztak Guzmicsék, keményen belementek a párharcokba, és gyakran blokkolták a lövéseket.

Priskin könyökölt

A 30. percben egy fejpárbaj során Priskin lekönyökölte Pepét, és a holland bíró kezében villant a piros lap. A Fradi csatára először tiltakozott, csakúgy, mint a szurkolók, ám teljesen jogos volt a kiállítás.

„Nem is láttam, hol helyezkedik Pepe. Igazából azt sem éreztem, hogy mögöttem van, majd azután kommentálom az esetet, ha visszanéztem felvételt. Sajnálom, hogy így alakult, úgy érzem, hogy ebben a meccsben több lett volna. Gratuláltam a fiúknak, mert mindent megtettek, amit lehetett. A második félidőben tíz emberrel is nagyot küzdöttünk” – nyilatkozta a találkozót követően Priskin Tamás, aki tegnap Instagram-oldalán már elnézést kért a 34 éves védőtől. „Szeretnék bocsánatot kérni Pepétől, nem volt szándékos a mozdulatom. A labdát néztem, nem láttam, hogy valaki van mögöttem, rettentően sajnálom. Minden jót kívánok neki és a portugál válogatottnak” – írta Priskin.

Silva gólja döntött

Meglepetésre a kiállítás inkább a portugálokat zavarta meg, hibák csúsztak az összjátékukba, és gyors kontra végén a jól játszó Lovrencsics fölé lőtt. Pepe valamennyi megmozdulását füttykoncert kísérte.

A szünet után is a luzitánok diktálták az iramot, és a 48. percben a kapuba találtak: Ronaldo pontos beadása után Gulácsin túlszállt a labda, és az AC Milanban futballozó André Silva közvetlen közelről a hálóba lőtt – 0:1. Ez volt a 21 éves támadó kilencedik találata címeres mezben. Röviddel a gól után Pátkai egyenlíthetett volna, de próbálkozása elkerülte a kaput.

Ezután a technikás portugálok már nem erőltették úgy a támadásokat, sokkal inkább a labdatartásra törekedtek. Passzolgattak, egyérintőztek… Fernando Santos szövetségi kapitánynak ez nem nagyon tetszett, ám hiába ordítozott, védencei folytatták a cicázást. Ronaldo is visszavett a tempóból, kerülni kezdte a párharcokat. Nem csoda, mert Fioláék faragták őt rendesen. A portugál drukkereknek tetszett ez a játék, zengett a „Champione, Champione”.

Sárgát ért a taps

Bernd Storck tíz emberrel sem nyugodott bele a vereségbe, és cserékkel igyekezett felrázni csapatát. A holland Makkelie engedte a kemény játékot, ami nem tetszett a magyaroknak, a játékvezető reklamálás miatt elküldte a kispadról a kapitány asszisztensét, Andreas Möllert. Dzsudzsák is sokat méltatlankodott, egy ízben, amikor egy javára megítélt szabadrúgás után látványosan megtapsolta a bírót, sárga lapot kapott, így a magyar csapatkapitány nem játszhat az októberi, svájci vb-selejtezőn.

A háromperces hosszabbításban még Gulácsi kapus is előrement, Dzsudzsák ívelt szabadrúgása után Fiola hét méterről szorongatott helyzetben Rui Patrício kezébe fejelt. Ez volt a magyar válogatott legnagyobb helyzete.

A hármas sípszót követően a szurkolók úgy ünnepelték kedvenceiket, mintha nyertek volna, sokáig zúgott a „Szép volt, fiúk”. Természetesen a Himnuszt is együtt énekelték a drukkerek a játékosokkal.

„Nagyot küzdöttünk”

Ez volt a két csapat 13. összecsapása, továbbra is nyeretlenek a magyarok, kilenc portugál győzelem mellett négy döntetlen született.

„Vereséget szenvedni szomorú, de a mai kivételes eset, hiszen tíz emberrel nagyot küzdöttünk az Eb-győztes ellen, még Cristiano Ronaldót is meg tudtuk állítani. Kis szerencsével egyenlíthettünk volna. Gratulálok a portugáloknak, megérdemelten nyertek – értékelt Bernd Storck szövetségi kapitány a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón. – Paprikás hangulatú meccs volt, a portugáloknak muszáj volt győzniük. Nem voltunk sportszerűtlenek, Priskin sem szándékosan szabálytalankodott. Ilyen meccsen előfordulhatnak hasonló esetek. Amióta én vagyok a kapitány, ez volt az első piros lapunk.”

„Nehéz mérkőzés volt, a magyarok erősek és kemények. Nem számítottam arra, hogy két csatárral állnak fel, de jól reagáltunk, az első fél órában volt hat-hét nagy helyzetünk – jelentette ki Fernando Santos, a portugálok szakvezetője. – A kiállítás után mindkét oldalon feszült lett a hangulat. Figyelmeztettem a csapatomat, hogy higgadjon le, s ez gólt eredményezett. A találat után kissé visszavettünk. A magyar válogatott úgy futballozott, mint az Eb-n.”

Kár a kiállításért

A magyar játékosok csalódottak voltak a mérkőzés után. „Nem jó érzés, hogy mindent megteszel, mégis kikapsz. A legfontosabb az volt ezen a két mérkőzésen, hogy kicsit visszahozzuk a tavaly nyári hangulatot, illetve kijavítsuk az Andorra elleni kudarcot. Nagyon sajnálom a piros lapot, mert teljes létszámban nem igazán tudtak velünk mit kezdeni” – mondta lapunknak Elek Ákos.

„Kicsit csalódott vagyok. Ha a meccs képét nézzük, akkor megérdemelten nyertek a portugálok. A kiállítás nagyon nehéz helyzetbe sodort minket. Onnantól kezdve a csapat küzdött, mindent megtett, de a pontszerzéshez nem volt elég – jelentette ki az Új Szónak a csereként beállt Böde Dániel. – A felívelésekből próbáltuk megtartani a labdát, majd szélre lepasszolni és a beadásokra alapozni, de sajnos kevés volt belőle. A vereséget mindig rosszul éli meg az ember, még akkor is, ha ez most vállalható. Ha mindig így küzdene a csapat, akkor nagy gond nem lenne.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?