Ég veled, Slovan!

Pozsony. Tizenkilenc esztendőt követően búcsúzott az élvonaltól a pozsonyi Slovan futballcsapata. A legnépszerűbb szlovák egyesület rendkívül nagy árat fizetett a klubvezetők szarvashibáiért.

Hornyák Zsolt csapatkapitány sírva veszi tudomásul: kiesett a SlovanČTK-felvételHogy mikor kezdődött a patinás klub hanyatlása? Azután, hogy 1999. januárjában meggyilkolták a Slovan akkori elnökét. Ján Ducký a Szlovák Gázművek igazgatójaként öt évre szóló, 350 millió koronás támogatást ígért az egyesületnek. Halála után elapadt a pénzforrás. Azóta komoly anyagi gondokkal küszködnek az égszínkékek. Már tavaly is több hónapig nem kaptak fizetést a futballisták, a vezetők abban bíztak, hogy így is megnyerik a bajnokságot, s aztán pénz áll a házhoz. Tévedtek! Elúszott a 12 pontos előny, s a Žilina lett az aranyérmes. A nyáron Róbert Vittek eladásától várták a megváltást, eleinte 120 millió koronát kértek a csatárért. Az összeg hallatán sorra léptek vissza az érdeklődők. (Végül 10 milliót fizetett a Nürnberg a 10 hónapos vendégjátékért...) Ősszel úgy tűnt, hogy egy ukrán-svájci társaság megvásárolja a klubot, Jozef Valovič menesztése után két bajnokin Oleg Taran ült a kispadon. Miután az ukránok rendezték a villany- és a gáztartozást, meglepetésre kikosarazták őket. Utána megbízott trénerként Libor Fašiang irányította a gárdát, majd Jozef Adamec következett.

Decemberben úgy tűnt, gazdag német mecénás érkezik megmentőként. Daniel Jammer már tulajdonosnak érezte magát, kifizette a játékosok elmaradt bérét, s bemutatta a klub új vezérkarát, és Jozef Chovanec edzőt. Aztán rejtélyes okokból mégsem jött létre az üzlet. Állítólag a vezetők nem akartak osztozni a Vittek átigazolásáért járó 60 millió koronából... Tavasszal folytatódott a nincstelenség, például az egyik edzés után végrehajtó vitte el a labdarúgók autóit, mivel nem fizették a törlesztést. Ilyen állapotok uralkodtak a téglamezei stadionban. Öt fordulóval a befejezés előtt Vladimír Goffa lett a vezetőedző, de ő sem tudott csodát tenni.

Legutóbb három évig tartott, míg a Slovan visszajutott az élvonalba. Most sem lesz könnyű dolga, annál inkább, mert Hornyák, Prole, Norbert és Eduard Hrnčár, Šlahor, Pecko, Onofrej, Bednár és Jurko szerződése lejár, s az esetleges hosszabbításról hallani sem akarnak. Nem csoda.

Slovan-történelem

Alapítási év: 1919.

Legnagyobb sikere: KEK-győztes (1969).

Csehszlovák bajnok. 1949, 1950, 1951, 1955, 1970, 1974, 1975, 1992.

Szlovák bajnok: 1994, 1995, 1996, 1999.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?