Diadalmas manchesteri este

Feledhető, gyakorlatilag helyzetek nélküli meccsen hódította el az Európa Liga serlegét a Manchester United, amely 2:0-ra verte az Ajaxot a stockholmi döntőben.

Feledhető, gyakorlatilag helyzetek nélküli meccsen hódította el az Európa Liga serlegét a Manchester United, amely 2:0-ra verte az Ajaxot a stockholmi döntőben. Ahogy Mourinho fogalmazott: a poéták ritkán nyernek trófeákat.

A hivatalos statisztikák szerint az Ajaxnak három, a Manchester Unitednek négy kapura tartó lövése volt a fináléban. Mourinho csapata gyorsan vezetést szerzett, de ehhez a szerencse is kellett, Pogba lövése megpattant egy védőn, így a kapus tehetetlen volt. A második félidő elején Mhitarjan közelről, a kapunak félig háttal állva, egy védővel a nyakán kanalazta be a hálóba a labdát, és ezzel gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés. Az Ajax mezőnyben szépen adogatott, de komoly helyzetig nem jutott. A United újabb gólokat is szerezhetett volna, de Fellaini jó szögből pont a kapus kezébe fejelt, a jól kiugratott Lingardot pedig a tizenhatos előtt, már lövőhelyzetben fellökték, de a játékvezető nem látott szabálytalanságot.

Fiatal holland kezdő

A fiatal Ajax nem tudott komoly veszélyt kifejteni Sergio Romero kapujára. A holland kezdő tizenegy átlagéletkora 22 év és 280 nap volt, hat játékos volt 21 éves vagy annál fiatalabb – ez volt a legfiatalabb kezdőcsapat, amely valaha európai kupadöntőben szerepelt. A tét mintha rá is nyomta volna a bélyegét az Ajax játékára, bár a labdabirtoklás 67% volt az amszterdamiak javára, ez teljesen meddő fölénynek bizonyult. „Unalmas meccs volt, helyzetek nélkül – ismerte el Peter Bosz, az Ajax vezetőedzője is. – Csalódott vagyok, ha valaki döntőt játszik, akkor nyerni akar. De sajnos nem azt az Ajaxot láttam, amit megszoktam. A játékosaimnak ez volt az első ilyen nagy meccsük, biztos sokat tanultak belőle.”

A csapatkapitány Davy Klaasen sem szépítette a dolgokat: „Nem voltunk elég jók. Semmi sem működött úgy, ahogy szerettük volna. A United kivárt, hosszú labdákat ívelgetett előre, és két szerencsés gólt szerzett.”

Mourinho, a veretlen

José Mourinho eddig még soha nem veszített európai kupadöntőt, és ezt a sorozatot Stockholmban is folytatta, a negyedik fináléjában. (Korábban a Portóval UEFA-kupát és BL-t, majd az Internazionaléval szintén BL-t nyert.) A meccs után boldogan ünnepelt a játékosaival, lelkesen mutatta nekik, hogy tartsák fel három ujjukat, ezzel jelezzék, hogy a United három trófeát nyert a szezonban: az angol Szuperkupát, a Ligakupát, most pedig az EL-t.

„Fantasztikus csapatmunka volt, a csapatom az első perctől az utolsóig nagyszerű volt” – lelkendezett a „Special One”, de mintha ő is érezte volna, hogy egy semleges néző talán nem találta annyira lenyűgözőnek a meccset, s hozzátette: „Az ellenőrzésünk alatt tartottuk a meccset. Intelligensen játszottunk, domináltunk a levegőben, kényelmesen megnyertünk. A futballban van sok poéta, de ők ritkán nyernek trófeákat. Erősebbek voltunk, mint az ellenfelünk, és kihasználtuk a gyengéiket.”

Irány a BL!

A United a bajnokságban csak a hatodik helyen végzett, ami jócskán elmarad a klub elvárásaitól, ám az EL-trófea feledteti ezt. Főleg azért, mert ennek köszönhetően a manchesteri Vörös Ördögök indulhatnak a BL-ben, ráadásul egyenesen a csoportkörben.

Az EL-győztes eredetileg a BL-playoffban kapna egy helyet, ám ha a BL-győztes (akinek mindig garantált helye van a csoportkörben) a bajnokságban elért helyezésével is kvalifikálna a csoportkörbe, az EL-győztest is egyenesen a csoportkörbe sorolják. Mivel a Real Madrid és a Juventus már biztos BL-csoportkör-résztvevő, a manchesteriek is készülhetnek a legrangosabb kupasorozat csoportkörére.

Ez az átigazolási időszakban is sokat segíthet nekik, a pletykák szerint ugyanis Antoine Griezmann megszerzésének feltétele volt, hogy az MU a BL-ben szerepeljen. Ez most teljesült, így elvileg nincs akadálya, hogy az Atlético Madrid francia csatára Manchesterbe igazoljon.

Zlatan, maradj!

Enyhén komikus látványt nyújtott, amikor az eredményhirdetésre készülve a teljes manchesteri keret kivonult a pályára – hárman, Ashley Young, Luke Shaw és Marcos Rojo mankókkal, a negyedik „hadirokkant” pedig a mankóit ugyan elhajító, de erősen sántító Zlatan Ibrahimovic volt. Tökéletesen illusztrálta ez, mennyi sérüléssel kellett megküzdenie a Unitednek a szezon során.

Zlatan Ibrahimovic 28 gólt szerzett a United színeiben ebben a szezonban, ám a szezon végén lejár a szerződése, és az EL-negyeddöntőben elszenvedett térdszalagszakadása miatt kérdéses, folytathatja-e egyáltalán a pályafutását (bár az orvosok szerint kivételesen erős a szervezete). A szurkolók a maguk módján próbálták meggyőzni a 35 éves svéd sztárt, hogy ne hagyja el a Unitedot. „Zlatan, ha maradsz, megkettyintheted a feleségem!” – állt egy transzparensen, amely elől Zlatan elzavarta a fotósokat, hogy vigyorogva lefényképezkedhessen a felirattal.

Egy kis boldogság

A United első Európa Liga-trófeáját szerezte, és csatlakozott ahhoz a négy klubhoz, amely mindhárom nagy európai klubsorozatban diadalmaskodni tudott: az Ajaxhoz, a Bayern Münchenhez, a Juventushoz és a Chelsea-hez.

Ennél sokkal nagyobb jelentőségű azonban az, hogy a United-diadal némi gyógyírt jelenthet a manchesteriek számára a hétfői terrortámadás után.

„Nagy este volt ez a United számára, de még inkább Manchester és az egész ország számára – jelentette ki David Beckham, a United korábbi ikonikus játékosa. – Azokban a percekben, amikor együtt szenvedünk az áldozatok hozzátartozóival, a sport egy kis boldogságot hozott számunkra.” (SITA, TASR, bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?