Decóék a futballvilág tetején

Gelsenkirchen/Porto. Az AS Monaco elleni BL-döntőben háromszor lőtt kapura az FC Porto. Gyenge mérleg? Ahogy vesszük. A három lövésből ugyanis három gól esett, s ezzel a tavaly UEFA Kupát nyert portugál csapat 1987 után másodszor diadalmaskodott a legjelentősebb európai klubsorozatban.

A stadionban kezdték, és hajnalig folytatták az ünneplést a portugálok. Az FC Liverpool után a Porto a második olyan csapat, amely az UEFA Kupa-diadalt követő évben elhódította a legrangosabb európai trófeát is. Az angol együttes 1977-ben érte el az eddig egyedülálló bravúrt. Reuters-felvételNehéz elfelejteni az algériai Rabah Madzser sarokkal lőtt gólját. BEK-döntő volt, tizenhét évvel ezelőtt, s az esélytelennek tartott Porto végül 2:1-re megverte a Bayern Münchent, Madzser pimasz gólját pedig hetekig ismételték minden sportműsorban. Ha a fogadóirodák esélylatolgatását elfogadjuk, szerdán este a Porto volt a favorit. Az a Porto, amely két éve odahaza 1:0-ra (Sionko), Prágában pedig 2:0-ra (Sionko, Jarošík) kapott ki a Spartától a BL második csoportkörében...

Egyetlen klasszis: Deco

A portugálok feltűnés nélkül masíroztak be a fináléba, olykor a szerencsének köszönve továbbjutásukat. A Manchester Utd. elleni nyolcaddöntőben Costinha a visszavágó 90. percében lőtte tovább a csapatot, és nem éppen hízelgő statisztikai adat az sem, hogy az elődöntőben 180 perc alatt egyetlen gólt lőttek a Deportivónak, azt is tizenegyesből. Tuljadonképpen a döntőben volt a legkönnyebb dolguk: az addig minden meccsén „harapó” Monaco kifejezetten rossz, míg a Porto egyetlen klasszisa, Deco kifejezetten jó napot fogott ki. A kék-fehéreknek így elég volt taktikusan, fegyelmezetten és türelmesen futballozniuk ahhoz, hogy megtalálják a réseket a francia védelemben, és Carlos Alberto, Deco és Alejnyicsev góljával úgy nyertek 3:0-ra, hogy ha jobban összpontosítanak a hajrában, akár féltucatot is berámolhattak volna a Monacónak.

Ez már a mennyország?

A portugál lapok a győztes döntő másnapján egymásra licitáltak. A Correio da Manha még csak Európa királyainak nevezte a Porto játékosait, az A Bola már a világ tetejére helyezte őket, a Público szerint pedig a BL-diadallal a Porto egyenesen a mennyországba került. Ami a számokat illeti: az FC Porto csak egyszer szenvedett vereséget a BL idei kiírásában, még a csoportkör során hazai pályán 3:1-re kikapott a Real Madridtól. Összesített mérlege: 15 meccsen hét győzelem, öt döntetlen, egy vereség, 20:12-es gólarány.

Mourinho elköszönt

A gelsenkircheni mérkőzés után a portugálok trénere, José Mourinho bejelentette távozását. – Nagyon büszke vagyok arra, hogy a gárdával két és fél év alatt mindent elértünk, de eljött a távozás ideje – mondta a győztes hadvezér, hozzátéve, hogy Angliában szeretné folytatni pályafutását, de Olaszországból is kapott ajánlatot.

Francia részről Didier Deschamps elismerte, hogy a jobb csapat nyert, mégis Kim Milton Nielsen játékvezetőt okolta a vereségért. – Három-négy leshelyzetet rosszul ítélt meg, s ezek megváltoztathatták volna a mérkőzés alakulását – mondta a tréner. Példaként említette, hogy a 30. percben Morientes tökéletes labdát kapva ugorhatott volna ki, ha az asszisztens tévesen nem állítja meg a támadást. Deschamps még két fontos tényben látta a kudarc okát. Az egyik: a rivális nagyobb nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. A másik: Ludovic Giuly csapatkapitány idő előtti elvesztése. Az irányítót a 23. percben kellett lecserélni ágyéksérülés miatt.

Hajnali karnevál

A győztesek különgépe hajnalban szállt le a portói repülőtéren, ahonnan egy nyitott autóbusszal a stadionba hajtott a csapat. Az utcákon több tízezer ember ünnepelte a hősként hazatérő labdarúgókat. A kapus Vitor Baia teljessé tette sikereinek listáját, hiszen 1997-ben a Barcelonával a Kupagyőztesek Európa Kupáját, míg tavaly – már az FC Portóval – az UEFA Kupát, idén pedig a BL-t nyerte meg.

Szétkapkodják a Portót

Megnőtt a kereslet a BL-döntő résztvevői iránt. Az FC Porto edzőjét, José Mourinhót már hetek óta csábítja a Chelsea, s vele együtt három játékost: Costinhát, Decót és Paulo Ferreirát. Monacóban hasonló a helyzet, Deschamps edző a Juventusban Marcello Lippit válthatja, Ludovic Giuly, Jerome Rothen és Patrick Evra angol és spanyol ajánlatok közül válogathat, míg a horvát Dado Prso a Glasgow Rangersszel egyezett meg. (jgj, mti)

Morientes lett a BL gólkirálya

Az AS Monaco spanyol csatára, Fernando Morientes lett a Bajnokok Ligája idei kiírásának gólkirálya. Az élcsoport – 9 gólos: Fernando Morientes (AS Monaco); 7 gólos: Dado Prso (AS Monaco), 6 gólos: Roy Makaay (Bayern München), Walter Pandiani (Deportivo La Coruna). (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?