Bozsik: már öt százalék esély

Budapest. A ZTE még a legderülátóbb várakozásokat is felülmúlva nyert 1:0-ra szerda este a Puskás-stadionban a Manchester United ellen, s szerzett ezzel előnyt az augusztus 27-i visszavágóra a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában.

David Beckham térden, megadásra készenTSAR/EPAA hazai bajnok történetének legnagyobb sikerét érte el, Bozsik Péter vezetőedző azonban a mérkőzés után is higgadtan és szerényen értékelte a bravúros produkciót:

– Dicséret illeti az egész csapatot, hiszen mindenki az utolsó pillanatig hajtott, nem adta fel. Természetesen elismerem, hogy ezúttal is mellénk állt a szerencse, de a fiúk mindent megtettek a győzelemért.

A tréner bevallotta, hogy néhány játékosa a második félidőre elfáradt, s ezért az M.U. több veszélyes helyzetet is kialakíthatott. Csereemberekkel próbálta felfrissíteni együttesét, azt azonban a legszebb álmaiban sem gondolta, hogy a változtatások gólt is eredményeznek.

– Az összecsapás előtt azt kértem, hogy élvezzék ki a meccs minden pillanatát, s játsszanak felszabadultan, ezt meg is tették. Nem szabad azonban túlzott jelentőséget tulajdonítanunk ennek a diadalnak. Ha kedden azt mondtam, hogy 2-3 százalék az esélyünk a továbbjutásra, akkor most úgy vélem: ez most sem több 5 százaléknál. Továbbra is a Manchester a párharc esélyese.

Bozsik hozzátette: a vereség elle-nére riválisaik minden megmozdulásán látszott, hogy világklasszis labdarúgók, de mivel Angliában még nem kezdődött el a bajnokság, egyelőre nincsenek igazán formában, s talán tudat alatt kicsit le is becsülték a Zalaegerszeget.

A szakvezető még megjegyezte: a győzelemben nagy szerepet játszott a fantasztikus közönség is, amely végig lelkesen és sportszerűen buzdította csapatát.

Ünneplés reggelig

Az éjszakai tombolás után már kicsit elcsendesedett Zalaegerszeg, mire hajnali háromnegyed 4-kor befutott az a különvonat, amelyik a Budapesten, „élőben” szurkoló helyi futballbarátokat hazahozta. Ők aztán ismét fellármázták a várost, de ezt senki sem bánta, mondván: a Manchester United elleni bravúrt nem lehet eléggé ünnepelni. A drukkerek közül többen a vonatról leszállva szinte azonnal munkába indultak. Eredetileg úgy tervezték, hogy Gyimesi Endre, a város polgármestere csütörtökön fogadja a csapatot, de az invitálást Lang Józsefnek, a ZTE Rt. elnökének kérésére – tekintettel a futballisták zsúfolt programjára – egy későbbi időpontra halasztották.

Ferguson: sokkoló vereség

Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezetőedzője elismerte, hogy óriási csalódást érez a ZTE-től elszenvedett 1:0-ás vereség miatt, főleg azok után, hogy a második félidőben szinte csak az ő csapata támadott.

– Sokkoló a végeredmény, soha nem jó az utolsó percekben gólt kapni, és ezzel veszíteni. Főleg azután, hogy ellenfelünk a második félidőben alig ért a labdához. Egyszer támadtak a magyarok, s abból sajnos gólt is rúgtak – mondta a világhírű skót szakember.

Hozzátette: idegenben mindig más pályára lépni, s az is hátrányt jelentett számukra, hogy a Puskás Ferenc stadion gyepszőnyegének minősége nem volt kifogástalan.

– A rendkívül göröngyös talaj alapvetően befolyásolta játékunkat, átadásaink ezért voltak sokszor pontatlanok. Ráadásul a játékvezető tevékenysége sem kedvezett számunkra, olyankor is a sípjába fújt, amikor szó sem volt szabálytalanságról. Talán a tapasztalatlansága miatt vétett hibákat a fiatal német bíró.

A házigazda Zalaegerszegről megjegyezte: játékosai nagyon eltökélten küzdöttek, keményen dolgoztak és jól futballoztak.

– Bizonyos mértékig örülök vendéglátóink sikerének, hiszen kis csapatról van szó, amely nem minden nap produkál ekkora bravúrt. Úgy hallottam, hogy tízezer ember kísérte el őket Budapestre, ez számukra is nagy nap volt.

A továbbjutásról Ferguson nem kívánt nyilatkozni, csak annyit mondott: jelenleg Bozsik Péter és együttese vezet 1:0-ra.

– Biztos vagyok abban, hogy ez a fiaskó még inkább motiválni fogja a játékosaimat, s a visszavágón jobb teljesítményre lesznek képesek.

Angliai visszhang

Az elszalasztott lehetőségek és az egyéni hibák mérkőzéseként értékelték az angol kommentárok a Manchester United szerda esti budapesti vereségét a Zalaegerszeg elleni BL-selejtezőn. A szakírók egytől-egyig dicsérik a számukra szinte kimondhatatlan nevű, és eddig alig ismert magyar bajnokcsapat küzdőszellemét.

A csütörtöki angol lapok szerint a budapesti mérkőzésen a Manchester United által képviselt „minőségi futballnak nem sikerült legyőzni a hazai csapat eltökéltségét és harcosságát”. Az újságok szalagcímei jól tükrözik a Budapesten járt sportújságírók véleményét: „Ez borzasztó!” (The Sun), „Agónia” (Daily Mail), „Egy csecsszopó gólja süllyesztőbe küldi a hanyag Unitedot” (The Times), „Koplárovics utolsó pillanatbeli lövése megdöbbentette a Unitedot” (The Independent).

Mind a The Times, mind a The Guardian úgy véli, hogy a United hanyag és szervezetlen játékának következménye a szerda esti budapesti vereség. A The Independent szerint az 1:0-ás vereség a legrosszabb eredmény volt, amit angol csapat a magyar fővárosban elszenvedett a válogatott 48 évvel ezelőtti 7:1-es fiaskója óta. A The Times szakírója egyenesen megalázónak és megsemmisítőnek nevezi a kudarcot, amelyet elsősorban a védelem (különösen a csereként beállt Phil Neville) profikhoz méltatlan, bődületes hibájának, valamint a középpályás sor gyengeségének tulajdonít.

A The Guardian kommentátora nem kíméli Sir Alex Fergusont sem, aki ragaszkodott a formán kívüli Veron játékához, ahelyett, hogy a júniusi világbajnokságon jó teljesítményt nyújtó Nicky Buttot vagy Paul Scholes-t játszatta volna Roy Keane mellett.

A Daily Mail és a The Sun kiemeli a Zalaegerszeg védelmének – köztük Urbánnak és Faragónak – jó játékát, dicsérik Ilics kapus védéseit. A The Daily Telegraph kommentátora szerint az Angliában még ma is a legnagyobb tisztelettel emlegetett Puskás Ferenc „nagyon büszke lehet honfitársai játékára”. A lapok arról is hírt adnak, hogy a betegeskedő Puskást szerdán kórházi ágyánál meglátogatta a Manchester Uniteddel Budapesten tartózkodó egykori játékostárs, Bobby Charlton.

Az értékelések egyöntetűek: a Manchester Unitednak sokkal jobb játékot kell nyújtania, ha tovább akar jutni a BL csoportküzdelmeibe.

Sir Alex Ferguson, a MU trénere is megdöbbenésének adott hangot a mérkőzés után a BBC televíziónak nyilatkozva: „Ez egy megrázó vereség abban az értelemben, hogy az ellenfél a második félidőben nem rúgott kapura. Meglepő az eredmény, mivel csak egyetlen támadásuk volt és abból gólt szereztek. De csak magunkat okolhatjuk. Volt néhány jó helyzetünk. A Zalaegerszeg öt védővel játszott és hagyta, hogy a labdát birtokoljuk. Fel kellett volna törnünk őket” – fejtegette. A MU edzője mégis úgy vélte, hogy augusztus 27-én Manchesterben „saját pályán a csapat rendben lesz”.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az Old Traffordon jobb játékvezetővel számol. Elégedetlenségének adott hangot ugyanis Wolfgang Stark német bíró ítélkezései miatt, aki sárga lapot adott van Nistelroynak és David Beckhamnek is. „A játékvezető fiatal, és nem hiszem, hogy ugyanilyen döntéseket hozott volna, ha német futballról van szó” – hangoztatta Ferguson.

Keane éles kritikája

Roy Keane, a társait sokszor és időnként indokolatlanul bíráló manchesteri csapatkapitány szerint a szerda esti budapesti kudarcért mindenki felelős.

– Nagyon buta gólt kaptunk, de már előtte sem játszottunk jól. Egyértelmű a célunk: a visszavágón jóvá kell tennünk a hibát, el sem tudom képzelni, hogy ne tudjuk kiharcolni a továbbjutást! Az is biztos, hogy nehéz mérkőzés vár ránk – mondta az ír középpályás. – Jó lett volna, ha már Budapesten gólt szerzünk, de hibáink miatt ez nem sikerült. Az első félidőben nehézkesek voltunk, sokszor elveszítettük a labdát, de a másodikban már jobban játszottunk. Bosszantó, hogy nem használtuk ki adódó lehetőségeinket. Ellenfelünk kiválóan játszott, de semmit sem tehettek volna, ha mi is jól tesszük a dolgunkat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?