Bolt szépen akar búcsúzni

Szombat este utoljára áll rajthoz száz méteren Usain Bolt. A világ leggyorsabb embere aranyéremmel szeretne búcsút inteni pályafutásának, a holnap rajtoló atlétikai világbajnokságon negyedik aranyát szerezheti a királykategóriában.A világ legkiválóbb atlétáit idén London látja vendégül.

Szombat este utoljára áll rajthoz száz méteren Usain Bolt. A világ leggyorsabb embere aranyéremmel szeretne búcsút inteni pályafutásának, a holnap rajtoló atlétikai világbajnokságon negyedik aranyát szerezheti a királykategóriában.

A világ legkiválóbb atlétáit idén London látja vendégül. Először osztanak egy vb-n 48 számban érmet – az utolsó pillanatban a női 50 km-es gyaloglás is felkerült a programba.

A férfigyaloglók leghosszabb számában azonban nem lesz ott a címvédő világ- és olimpiai bajnok, a szlovák Matej Tóth. A biológiai útlevelében ugyanis eltéréseket találtak, és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szabályainak értelmében most a sportolónak kell bizonyítania, hogy nem élt tiltott szerekkel.

A szlovák küldöttség így mindössze öttagú, az önálló Szlovákia történetében soha nem volt még ilyen kisszámú a szlovák csapat a vb-n. A legjobb eredményt a kalapácsvető Marcel Lomnickýtól várják, de érdemes odafigyelni a fiatal sprinterre, Ján Volkóra is, aki az idei fedett pályás Eb-n ezüstérmes lett 60 méteren, az U23-as Európa-bajnokságon pedig 20,33-as rendezvénycsúccsal nyerte a 200 méteres síkfutást, százon pedig 10,18-as idővel második lett.

A magyar küldöttség 16 tagú, a legnagyobb éremesélyes közülük a súlylökő Márton Anita, aki 19,63 méteres eredményével a harmadik a nevezési listán, és idei teljesítményét tekintve is dobogóesélyes. A békéscsabai színekben versenyző dobó az elmúlt években fantasztikus sorozatot produkált: 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi szabadtéri Európa-bajnokságon, 2015-ben első lett a prágai fedettpályás Eb-n, s negyedik a pekingi vb-n. Tavaly ezüstöt nyert a fedett vb-n és a szabadtéri Eb-n is, majd a dobogó harmadik fokára állhatott fel a riói olimpián (19,87 m), idén pedig újabb fedett Eb-aranyat szerzett. Ezúttal a súlylökés mellett diszkoszvetésben is indul.

Márton Anita mellett a kalapácsvető Halász Bence áll a legjobb helyen a ranglistán, 76,84 méterrel negyedik. Junior világbajnokként a döntőbe jutás reális cél lehet számára 19 évesen is. A londoni olimpiai bajnok, s hónapok óta sérüléssel bajlódó Pars Krisztián esetében az a kérdés, mit enged a teste.

Az idén 110 m gáton két országos csúcsot is elért Baji Balázs tizedik a nevezési listán, a 2004-es ötkarikás ezüstérmes Kővágó Zoltán pedig a 12., mindkettejüknek van esélye a nyolcas döntőre.

A vb egyik legjobban várt versenyszáma most is a férfiak 100 méteres síkfutása. A világsztár Usain Bolt utoljára rajtol ezen a távon, amelyen úgy is favoritnak számít, hogy az idei ranglistákon csak az ötödik helyen áll a vb-résztvevők közül. A jamaicai sztáratléta ugyanis már korábban is igazolta, hogy a szezon főversenyére mindig össze tudja kapni magát. Bolt idén csak háromszor állt rajthoz százon, július közepén a monte-carlói Gyémánt Liga-versenyen 9,95-ös idővel nyert. „Hiszek magamban. Legenda vagyok” – nyilatkozta Bolt a vb előtti sajtótájékoztatón.

Esélyeit növeli, hogy tegnap kiderült, a kanadai André de Grasse, aki Rióban harmadik lett Bolt mögött százon, sérülés miatt nem indulhat a vb-n. Pedig a kanadai versenyző júniusban (igaz, a megengedettnél nagyobb hátszéllel) 9,69 másodperc alatt futotta le a százat.

Bolt most csak a száz méterre és a 4x100-as váltóra koncentrál, a 200 méteres síkfutást kihagyja, pedig az előző négy vb-n ebben a számban is diadalmaskodott. A jamaicai futó eddig 12 aranyat és két ezüstöt szerzett a vb-k történetében. (SITA, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?