Bolt begörcsölt utolsó versenyén

Nem ért célba élete utolsó versenyén, a londoni atlétikai világbajnokság férfi 4x100-as váltójában Usain Bolt. A számot a britek nyerték.A londoni olimpiai stadion közönsége tűkön ülve várta a legenda búcsúját – Usain Bolt élete utolsó versenyére készülődött.

Nem ért célba élete utolsó versenyén, a londoni atlétikai világbajnokság férfi 4x100-as váltójában Usain Bolt. A számot a britek nyerték.

A londoni olimpiai stadion közönsége tűkön ülve várta a legenda búcsúját – Usain Bolt élete utolsó versenyére készülődött. A férfisprinterek 4x100 méteres váltója előtt a kamera a vb-n már megszokott módon a stadion benti folyosóin is megtalálta a versenyzőket, elsősorban a jamaicai váltó tagjait, köztük Usain Boltot. Az Eurosport cseh kommentátorai többször hangsúlyozták, Bolt alapjaiban változtatta meg az atlétika megítélését – korábban a gyötrelmes, kínszenvedéssel felérő teljesítményeket várták a nézők, a jamaicai sztár azonban megmutatta, a show, a buli és a humor is belefér a sportág kereteibe.

A világversenyeken immár hagyománnyá vált a bolondozása a kabalafigurákkal, ami Bolt utolsó versenye előtt sem maradt el – a londoni süni egy oldalsó ajtóból támadt rá egy rózsaszín lufival Boltra, aki a fenyegetést remek reflexszel és széles mosollyal hárította el.

A pályán állva, a rajtra várva is folyton őt mutatta a kamera – és azok, akik csak a tévében láthatták a sporttörténeti pillanatot, azzal vigasztalhatták magukat, hogy a helyszínen ülőkkel ellentétben ők azt is észrevehették, hogy Bolt szokásos ragyogó mosolya mintha már nem volna annyira felhőtlen, ellenben a tekintete mintha kissé fátyolos lenne…

Usain Bolt, a nyolcszoros olimpiai bajnok és tizenegyszeres világbajnok sprinter utolsó világbajnokságán 100 méteren harmadik lett, a számot az amerikai Justin Gatlin nyerte. A London Stadium hetvenezres tömege akkor fütyüléssel és pfujolással adta a győztes tudtára, mit gondol róla (Gatlin már kétszer akadt fenn a doppingvizsgálaton, de nem kapott örökös eltiltást) és arról, hogy elrontotta az ünnepüket.

A 4x100 méteres váltó befutója után viszont tombolt a közönség, még akkor is, ha egy legenda éppen fájdalmasan emberi helyzetben szenvedett előttük.

A számot ugyanis az Ujah, Gemili, Talbot, Mitchell-Blake összetételű hazai váltó nyerte az év idei legjobb eredményével, 37,47 másodperces idővel. A második helyen az USA, a harmadikon pedig Japán végzett.

A jamaicai váltó sorsa az utolsó százon pecsételődött meg – Usain Bolt rendben átvette a stafétabotot Yohan Blake-től, és abban a pillanatban a harmadik-negyedik helyen állt. Néhány lépés után azonban a mozgása szétesett, arca fájdalmasan eltorzult, ugrott még néhányat, majd a földre zuhant. A combhajlító izmát fogta – egy görcs keresztülhúzta a szép búcsú reményét, Jamaica nem fejezte be a futamot.

Nem Bolt volt az egyetlen, aki hasonlóan járt a londoni vb-n – női 400-on a bahamai Shaunae Miller-Uibo hiába vezetett tisztán az utolsó százon, húsz méterre a befutó előtt begörcsölt, és még a dobogóról is lemaradt.

Bolt esete azonban sokkal nagyobb port kavart, a jamaicai váltó tagjai mérgesen taglalták, hogy túl sokáig tartották őket az ún. „call roomban”, mivel nagyjából tíz percet csúszott a program. „Ez nevetséges. Nagyon sokáig kellett várakoznunk, két üveg vizet megittam. Szívszorító ez az egész. Mindent beleadtam, nagyon szerettem volna, hogy Usain aranyéremmel vagy legalább dobogós hellyel búcsúzhasson. De a neve így is örökké fennmarad” – idézte a BBC Omar McLeodot, a jamaicai staféta első emberét, a 110 méteres gátfutás győztesét.

„Melegítettünk és vártunk, melegítettünk és vártunk. Ez sokat kivett belőlünk – nyilatkozta Yohan Blake. – Fájdalmas így látni egy igazi legendát, egy igazi bajnokot.”

A földön fekvő Boltnak azonnal hoztak egy tolószéket, de a kiváló atléta ezt elutasította, sántikálva, de a maga lábán sétált le a pályáról. Megköszönte a közönségnek a biztatást, de nem tapsoltatta magát, félrevonult, miközben a londoniak a saját váltójukat ünnepelték.

Később a Snapchat applikáción keresztül szólt a szurkolóihoz: „Nem így képzeltem a búcsút. Mindent beleadtam a pályán, ahogy mindig. Sajnálom, hogy nem tudtam mindannyiótoktól elköszönni. Megígérem, hogy vasárnap újra ott leszek a stadionban az utolsó goodbye-ra” – írta a világ valaha volt leggyorsabb embere.

Mindeközben szakértők azt is taglalták, szüksége volt-e Boltnak erre az utolsó vb-re. A jamaicai sztár a 2015-ös vb után arról beszélt, az eredeti terve az volt, a riói olimpiát követően vonul vissza. „A szponzorom viszont azt kérte, maradjak még egy évet, tartsak ki a 2017-es londoni vb-ig” – nyilatkozta két éve Bolt. Ha Rió után befejezte volna, tényleg a csúcson hagyhatta volna abba, a tavalyi olimpián százon, kétszázon és a 4x100-as váltóval is nyert. London egy bronzot és egy görcsöt tett hozzá a páratlan pályafutáshoz – a bizonyosságot, hogy Bolt is csak ember. Nem ilyen búcsút érdemelt, de ettől még ugyanúgy legenda. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?