Biztonság kontra esztétika

Megérkeztek a versenyzők, megkezdődött a csapatok munkája a Hungaroringen, ahol a paddock egy igazán megosztó témától volt hangos tegnap: az FIA rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a jövőre bevezetendő fejvédő rendszerről, a Halóról.A versenyzők hétvégi szoros programja már tegnap kezdetét vette: a

Megérkeztek a versenyzők, megkezdődött a csapatok munkája a Hungaroringen, ahol a paddock egy igazán megosztó témától volt hangos tegnap: az FIA rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a jövőre bevezetendő fejvédő rendszerről, a Halóról.

A versenyzők hétvégi szoros programja már tegnap kezdetét vette: a médianapon a pilóták megtették első nyilatkozataikat a várakozásaikkal és a Hungaroringgel kapcsolatban. Nagy izgalmakat tartogat a Magyar Nagydíj, ugyanis vasárnap kiderül, hogy a hosszú nyári szünetet Lewis Hamilton vagy Sebastian Vettel kezdheti meg nyugodtabban: a két pilóta között mindössze egyetlen pont a különbség a világbajnoki pontversenyben.

A Magyar Nagydíj előtt hivatalossá vált, hogy 2018-ban bevezetik a „Halo” fejvédő rendszert, amelyet az FIA alapos tesztnek vetett alá. A Brit Nagydíjon Sebastian Vettel kipróbálta a korábban alternatívaként emlegetett „Pajzs” rendszert, amely gyakorlatilag egy szélvédőhöz volt hasonlítható. A négyszeres világbajnok azonban nem volt elégedett ezzel a megoldással, ezért csupán egyetlen felvezető kört teljesített vele.

Most már hivatalos, hogy a következő szezontól a Halót láthatjuk majd az autókon, az FIA tegnap sajtótájékoztatót tartott erről a Hungaroringen. Charlie Whiting versenyigazgató elmondta, a jövőre bevezetendő fejvédő nem pontosan úgy fog kinézni, ahogyan azt a korábbi szabadedzéseken láthatta a közönség, a hatékonysága azonban megkérdőjelezhetetlen a tesztek alapján.

Az FIA 17 szimulált balesetből 15-nél úgy gondolta, a Halo használata nagyobb védelmet nyújtana a versenyző számára, azonban a múltban is voltak olyan esetek, amelyeknél kétséges, hogy a rendszer nagyobb biztonságot jelentett volna-e. Ilyen például Felipe Massa 2009-ben történt balesete, amikor a Hungaroringen az időmérő edzésen eltalálta a fejét egy, Rubens Barrichello autójáról leszakadt rugó.

A fejvédő ellen korábban olyan érveket is felhoztak, amelyek szerint az megnehezíti az autóból történő kiszállást – ez pedig nagy problémát jelenthet akkor, amikor ezt a pilótának másodpercek alatt kell megtennie. Az FIA az olyan eseteket is alapos vizsgálat alá vetette, amikor az autó a feje tetején áll meg: bebizonyosodott, hogy a Halo nagyobb teret biztosít a kiszállásra a versenyző számára, mint amekkora a használata nélkül rendelkezésre állna.

A korábban kipróbált, és több versenyző által esztétikusabbnak tartott „szélvédős megoldással” szemben a Halo nagyobb törmelékek (például leszakadó kerék) ellen véd leginkább, azonban hatékonynak bizonyult a kisebb repülő alkatrészekkel szemben is.

A Halo bevezetése teljesen megosztja az F1-es versenyzőket: többen úgy gondolják, a biztonság a legfontosabb, hiszen egy hasonló fejvédő rendszerrel elkerülhetők a tragédiák.

„Meg tudom érteni azokat, akik azt mondják, nem illik az F1-es autókhoz. Már korábban is életeket menthetett volna egy ilyen eszköz, de az időt nem tudjuk visszaforgatni” – nyilatkozta Sebastian Vettel, aki teljesen elfogadta a Halo bevezetését.

„Versenyezni fogok továbbra is, nem fogok visszavonulni emiatt, de sosem voltam nagy rajongója a Halónak. És még mindig nem vagyok az” – mondta Nico Hülkenberg, a Renault versenyzője.

„Én ellene vagyok. Nem hiszem, hogy a Forma–1-nek erről kellene szólnia. Nem értek egyet azzal, hogy mindig a biztonság az első” – állt elő határozott véleményével Kevin Magnussen, a Haas pilótája.

„Esztétikailag nem tetszik, de ha hozzájárul a biztonsághoz, akkor jöjjön. Szívesen visszamennék az időben, hogy életeket menthessünk. Az összes megoldás közül a Halo a leghatékonyabb” – mondta Fernando Alonso, a McLaren tapasztalt világbajnoka.

A fejvédő kinézete valóban sokakban kérdéseket vethet fel, azonban ahhoz nem férhet kétség, hogy a tesztek pozitívan zárultak, és bebizonyosodott, hogy tovább növelhető az F1 – már amúgy is nagynak mondható – biztonsága.

Berta Kitti, Mogyoród

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?