Bénes már hozzászokott, hogy mindenhol ő a legfiatalabb

Új helyszínen találkozott tegnap a szlovák labdarúgó-válogatott, a litvánok elleni vb-selejtező előtti gyülekezőt a Somorja melletti sportközpontban tartották.

Új helyszínen találkozott tegnap a szlovák labdarúgó-válogatott, a litvánok elleni vb-selejtező előtti gyülekezőt a Somorja melletti sportközpontban tartották. A keret legfiatalabb tagjának, a Borussia Mönchengladbach középpályásának nem kellett korán indulnia, hogy el ne késsen – Bénes László doborgazi otthona és Csölösztő között alig tíz kilométer a távolság.

Komppal jött?

Igen, komppal jöttem. Apukám várt a másik oldalon, ő hozott ki Csölösztőre, aztán ment dolgozni. Nekem van ez a gyülekező a legközelebb.

Gyakorlatilag hazajött Somorjára…

Igen, jól ismerem a helyszínt, ebben a komplexumban is jártam már. Nagyon szép a környezet, és annak is örülök, hogy nem kellett messzire utaznom.

Először szerepel a felnőttválogatottban. Hogyan fogadta Ján Kozák szövetségi kapitány?

Köszöntött, üdvözölt a csapatnál, de nagy beszélgetésre nem volt idő. Délre érkeztünk, negyedórával később pedig már a sajtónak kellett nyilatkoznunk. De gondolom, ezen a héten lesz idő rá, hogy beszélgessünk.

Először találkozott személyesen Kozákkal?

Igen. Štefan Tarkovič másodedzővel már találkoztam egyszer-kétszer. Néhány hete meglátogatott ‘Gladbachban, akkor az egyik hazai meccs után hosszan beszélgettünk, az ottani életről, a fociról, és arról is, hogy nevezni fognak a válogatottba.

Mennyire lepte meg ez a döntés?

Nagyon meglepődtem. Nem számítottam rá, hogy néhány Bundesliga-meccs után rögtön behívnak a válogatottba, de nagyon megörültem neki. Minden fiatal játékos számára nagy cél, hogy a felnőtt A válogatottban játszhasson, olyan sztárokkal, mint akik most is itt vannak.

A többiek hogyan fogadták? Volt idő bármire a kézfogásokon túl?

Nem nagyon. Pár szót váltottam a fiatalabbakkal, akiket az U21-es válogatottból ismerek. De biztos vagyok benne, hogy lesz mód mindenkivel megismerkedni.

Kire a legkíváncsibb, melyik találkozást várja a leginkább?

Nem szeretnék neveket mondani, örülök, hogy találkozhatok ezekkel a játékosokkal. Kiskoromban is sok meccsre jártam, a tévében az összes válogatott mérkőzést néztem, és a mostani kerettagok közül néhányan már akkor is ott voltak a válogatottban. Tévéből mindenkit ismerek, örülök, hogy most személyesen is mindenkivel megismerkedhetek.

Mit gondol, mekkora esélyei vannak arra, hogy pályára is lépjen Litvániában?

Azt nem tudom, de remélem, hogy elmehetek a csapattal Vilniusba. Ha ott leszek a keretben, akkor már bármi megtörténhet. Mindig ezt szoktam mondani: ha neveznek a meccsre, akkor bármi lehet.

Vilniusban műfüvön rendezik a mérkőzést. Többen panaszkodtak, hogy azért az ízületeik megérzik, ha nem rendes füvön játszanak.

Biztos, hogy nem a legjobb dolog műfüvön játszani, de azért is megyünk a felkészülés második felében Zsolnára, hogy hozzászokjunk ehhez a borításhoz. Szerintem azzal nem lesz gond, hogy milyen a talaj.

Az ellenfélről mennyi információja van?

Annyit tudok a litvánokról, hogy játékos csapat, de gondolom, fogunk videózni, ki fogjuk elemezni az ellenfelet.

Amellett, hogy most itt van a felnőttválogatottal Somorján, az U21-es Eb-re is készülhet. Pavel Hapal ugyan még nem hirdette ki a végleges keretet, de vélhetően nem fog hiányozni belőle.

Remélem, ha behívtak az A válogatottba, akkor az U21-es Eb-re is elvisznek… Nagyon jó csapatunk van, úgyhogy a legnagyobb célokkal utazunk az Európa-bajnokságra. Tovább akarunk jutni a csoportból, és aztán bármire képesek lehetünk.

Szlovákia Angliával, Svédországgal és a házigazda Lengyelországgal került egy csoportba.

Egyből a lengyelek ellen lesz a nyitómeccs, ami nem lesz könnyű. De egy Európa-bajnokságon már nincs könnyű ellenfél. Meglátjuk, mi lesz.

Mit tart az U21-es csapat legnagyobb erősségének?

Nagyon jó az összhang, együtt még erősebbek vagyunk. Persze vannak egyéni jó teljesítmények is, de a kollektíva ereje sokkal nagyobb.

Tizenkilenc évesen még az U21-es csapatban is fiatalnak számít.

Ott is én vagyok a legfiatalabb, itt, a felnőttek között pedig biztos. ‘Gladbachban is így van, már megszoktam ezt a pozíciót. Azt gondolom, ilyen szinten ez már nem jelent semmit, a srácok ugyanúgy bevesznek a csapatba, és edzenem is ugyanúgy kell, mint mindenkinek.

A Mönchengladbachhal kapcsolatban egyszer elmondta, amikor odakerült, a beavatási szertartáson énekelnie kellett. A válogatottban milyen rituálé várja?

Még nem tudom, de biztosan itt is lesz valami…

Klubjában hogyan reagáltak, amikor megtudták, hogy meghívót kapott az A válogatottba?

Örültek, kicsit meg is lepődtek, mert 19 évesen nem mindennap szoktak valakit behívni a felnőttek közé, és a ‘Gladbachnak csak egy U21-es válogatott játékosa van rajtam kívül. Szóval nagyon örültek, az edző azzal búcsúzott el tőlem, hogy teljesítsek úgy, ahogy az utóbbi meccseken ‘Gladbachban, és akkor nem lesz gond.

A Borussia a 9. helyen végzett a Bundesligában. Hogyan értékeli a szezont a csapat szempontjából, és hogyan a saját szemszögéből?

Amikor odakerültem, nagyon nehéz dolgom volt. Az első fél év kemény volt. Természetesen sokat segített, hogy kint volt velem Igor Demo, de ami a focit illeti, arra számítottam, hogy több meccsre fognak nevezni. Nem így volt, keveset játszottam, de a második fél évben már sok lehetőséget kaptam, mert az új edző, Dieter Hecking érkezésével új esélyt kapott mindenki. A klubnak nagyobb céljai voltak, szerettünk volna benne lenni az első háromban vagy négyben. Aztán a vége felé már az EL-szereplést biztosító helyezéssel is megelégedtünk volna, de az sem jött össze. Most már arra kell gondolnunk, hogy jön az új szezon, bármi lehetséges.

Mennyire fog megváltozni a pozíciója a csapatban azzal, hogy Mahmoud Dahoud, aki szintén védekező középpályás, távozott a Dortmundba?

Dahoud nagyon jó játékos, jó volt vele együtt játszani. Most, hogy elment, szerintem több lehetőséget fogok kapni, de egyébként pontosan ugyanúgy kell edzenem tovább, mintha maradt volna. Biztosan kapok esélyt, s megpróbálok élni vele.

Áprilisban a második helyen végzett a hónap játékosáról döntő internetes szurkolói szavazáson. A városban is megismerik már?

Amióta elkezdtem játszani a Bundesligában, és gólt rúgtam a Hertha ellen, jobban megismernek az utcán is. ‘Gladbach igazi futballváros, mindig telt ház van, úgyhogy ismerik a futballistákat.

És itthon mi a helyzet? Most, hogy hazajött, sok meghívásnak kellett eleget tennie?

Voltam például Nyáradon, ahol az U19-es csapat megnyerte a bajnokságot, és meghívtak a díjátadóra Priskin Tomival. De egyébként próbáltam kerülni a nyilvánosságot, örültem, hogy végre egy hétig itthon lehettem, pihenhettem, mert tél óta csak egyszer voltam itthon, akkor is csak aludni, mert a válogatottba mentem. Nagyon gyorsan el is szaladt most ez az egy hét.

Az Eb után lesz lehetősége pihenni?

Június 30-án kezdődik a felkészülés Mönchengladbachban, de a válogatott játékosok kaptak még két hét szabadot, úgyhogy én csak július közepén csatlakozom a csapathoz. Szeretnék elmenni kirándulni, vagy csak otthon pihenni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?