Barrichello harmadik győzelme

Budapest. Kettős győzelmet aratott a Ferrari a XVII. Forma-1-es Magyar Nagydíjon: nyert a brazil Rubens Barrichello, a már ötszörös világbajnok német Michael Schumacher lett a második, s ezzel a maranellói istálló a konstruktőrök versenyében is behozhatatlan előnyre tett szert. Barrichello pályafutása harmadik futamgyőzelmét aratta.

Rubens Barrichellónak (balról) és Michael Schumachernak volt oka az ünneplésreReuters-felvételA rajtnál Barrichello simán elhúzott, Michael Schumachert megtámadta Ralf, de külső íven nem előzhette meg. Juan Pablo Montoya visszaesett három helyet, hetedikként haladt, Giancarlo Fisichella viszont megkaparintotta a negyedik, Felipe Massa pedig az ötödik pozíciót. Az első körökben úgy tűnt, osztálykülönbség van a Ferrari és a többiek között. A hézag még akkor is túl nagy, ha a vörösök eggyel több bokszkiállást hajtanak majd végre: öt kör után hat másodperc előnye volt Barrichellónak Ralf Schumi előtt.

Kezdett unalomba fulladni a verseny, Barrichello újabb leggyorsabb kört ment a kilencedikben, a mezőny tagjai közt hézag alakult ki, senki nem támadott senkit, de még párok sem nagyon voltak.

Érdekes módon a 15. körben Montoya érte el a legnagyobb sebességet, 290 km/órával száguldozott a célegyenes végén, pedig még saját csapattársától is 18 másodperccel le volt maradva. És senki nem veszélyeztette Mika Häkkinen tavalyi, 1:16.723 perces körrekordját.

Schumacher feltehetőleg képes lenne megtámadni Barrichellót, ám végig nagyjából egy másodpercre halad mögötte, pedig legjobb idejénél mintegy fél mp-el rosszabb köröket megy. Mint köztudott, a Ferrarinak az lenne a legjobb, ha a konstruktőri vb mellett a brazilt behoznák másodiknak a pilóták között.

A 20. körben végre történt valami: Jacques Villeneuve kiesett a célegyenes bejáratánál, műszaki hiba miatt. Utána viszont Montoya és Räikkönen ismét egymásnak esett. Az előzmény: Montoya kicsúszott, egy darabot elhagyott kocsijáról, majd a mclarenes finn megtámadta a második kanyarban és rövid kakaskodás után megelőzte. A kolumbiai ugyan nyilvánvalóan lassúbb volt, de nem engedte el vetélytársát, ki is sodródott ismét, majd beállt a bokszba kis szervizre.

Elől Barrichello kicsit meglépett, Schumi azonnal ment egy leggyorsabb kört, és ismét felzárkózott csapattársára. Egyre inkább úgy festett: a Ferrari hagyta a maga számára kedvezőbb sorrendet. Első-nek ráadásul Schumacher érkezett a bokszba, 8,4 mp alatt végeztek vele, utána Barrichellóval épp kilenc alatt, így a brazil épp visszaért az ötszörös bajnok elé.

A 39. körben egyedül M. Schumacher került 1:18 alá, s ekkor már tisztán látszott: ha nem történik valami rendkívüli, a Ferrari besöpri a csapat vb-t a Hungaroringen, Barrichello pedig átveszi a második helyet a pontversenyben..

Montoya Williamsét összeszedték a garázsból, az 53. körben a kolumbiai saját legjobb idejét érte el. A két Ferrari közül először megint Schumacher érkezett tankolni (7,6 mp), egy körre rá Barrichellóval tizedre ugyanannyi idő alatt végeztek, maradt minden a régiben.

A depóból kifelé jövet többen átlépték a záróvonalat, ám a versenybíróság nem osztogatott büntetéseket – talán mert az égvilágon semmit sem változtatott volna a sorrenden. Schumacher egy időben négy másodpercre is lemaradt Barrichellótól, aztán pillanatok alatt feljött 0,6-re, de csak azért, hogy megfussa a Hungaroring eddigi leggyorsabb körét: 1:16,207.

Szépen célba értek, csapatvilágbajnok a Ferrari, 1999 óta zsinórban negyedszer.

A végeredmény: 1. Rubens Barrichello (brazil, Ferrari) 1:49:001; 2. Michael Schumacher (német, Ferrari) + 0,434 mp; 3. Ralf Schumacher (német, BMW-Williams) + 13,355; 4. Kimi Raikkönen (finn, McLaren-Mercedes) + 29,479; 5. David Coulthard (skót, McLaren-Mercedes) + 37,800. 6. Giancarlo Fisichella (olasz, Jordan-Honda) + 1:08,804.

A pontversenyek állása: 1. és már világbajnok M. Schumacher (német, Ferrari) 112 pont; 2. Barrichello (brazil, Ferrari) 45; 3. R. Schumacher (német, BMW-Williams) 40; 4. Montoya (kolumbiai, BMW-Williams) 40; 5. Coulthard (skót, McLaren-Mercedes) 34; 6. Raikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 20.

Csapatban: 1. és már világbajnok Ferrari 157 pont; 2. BMW-Williams 80; 3. McLaren-Mercedes 54; 4. Renault 15; 5. Sauber-Petronas 11; 6. Jordan-Honda 7.

NYILATKOZATOK – RUBENS BARRICHELLO: „Az volt az álmom, és a tervem, hogy elsőként forduljak be a rajtot követő kanyarba. Szerencsére megvalósítottam elképzelésemet, s később sem voltak gondjaim. Fantasztikus versenyt zártam az élen. Végig nyugodt maradtam, mert nem voltak technikai problémáim, pedig a Hungaroringen a legkisebb hiba is végzetes lehet.”

MICHAEL SCHUMACHER: „Első-sorban a biztonságra törekedtem, hiszen számomra már nem a győzelem volt a legfontosabb. Nem szerettem volna pontokat elvenni Rubenstől. ĺgy is tökéletesen kellett összpontosítanom, egy pillanatra sem lazíthattam.”

RALF SCHUMACHER: „Várakozáson felüli eredményt értem el, mert szinte az egész hétvégén küszködtünk, csak a szombati időmérő edzésen lehettem elégedett. Rendkívül kellemes meglepetés, hogy a harmadik helyen értem célba. A győzelem azonban már elérhetetlen volt számomra, hiszen a Ferrari nagy fölénybe került.”

A következő idényben már nem a Honda szállítja a Jordan Forma-1-es csapat számára a motorokat. Ezt a japán cég jelentette be a Magyar Nagydíj előtt. – Hasznos tanulságokkal szolgált az eltelt két év. Remélem, a szezon hátralévő futamain jó eredményeket érünk el – jegyezte meg Fukui Takeo, a Honda egyik igazgatója. Ugyanakkor a motorgyártó a következő három esztendőre is megállapodott a BAR-ral.

A verseny előtt Baumgartner Zsolt a Jordan-Honda tartalékautójával három kört tett meg a Hungaroringen. – Nagyszerű élménnyel gazdagodtam. Személyesen megtapasztalhattam, hogy a Forma-1-es autó mindenben korszerűbb, mint a Forma-3000-es – mondta röviddel a célbaérkezés után. – Egyelőre még nem lehet megmondani, hogy Zsoltból Forma-1-es pilóta lesz-e. Azt viszont ki kell jelentenem: már az is nagy dolog, hogy idáig eljutott – értékelt Eddie Jordan csapatfőnök. Legutóbb 1987-ben ült magyar versenyző Forma-1-es modellben a Hungaroringen, az 1988-ban halálos balesetet szenvedett Kesjár Csaba.

A következő futam a Belga Nagydíj, szeptember elsején lesz. (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?