Barcelona: ilyen klubvezetésnek ellenség sem kell

Messi sorsa Barcelonában: mintha egyedül ő lenne felelős minden sikerért és minden problémáért (TASR/AP)

A spanyol Marca úgy tudja, Lionel Messi nem kívánja meghosszabbítani szerződését az FC Barcelonával. Mint a portál írja, az argentin klasszis azt tervezi, hagyja, hogy érvényben lévő szerződése a Barcelonával lejárjon, s csak azután dönt a jövőjéről. A Marca állítása szerint Lionel Messi már közölte is a Barca vezetőségével, hogy jelenleg nem kíván új szerződést aláírni a klubbal.

A klub azonban továbbra is optimista, ami a hosszabbítást illeti. Josep Maria Bartomeu, a katalánok elnöke úgy nyilatkozott, egyáltalán nem aggódik Messi jövőjét illetően, és legkésőbb januárban elkezdik a tárgyalást az új szerződésről. Brit lapok egyből elkezdtek találgatni Messi jövőjéről – a legtöbb portál arra tippel, hogy az argentin követi Josep Guardiolát Manchesterbe. 

Történt mindez 2016 novemberében.

És hol tartunk most?

Egy spanyol rádióadó szerint Lionel Messi megszakította a szerződéshosszabbításáról szóló tárgyalásokat a Barcelona labdarúgócsapatával.

Hetek, sőt, hónapok óta téma Barcelonában, hogy a játékosok egy csoportja elégedetlen a vezetőség terveivel, a keret erősségével, az edzői stábbal, az átigazolási tervekkel, s egyszerűen nem látják a kiutat a jelenlegi helyzetből.

A legnagyobb probléma, hogy a Cadena SER beszámolója szerint már Lionel Messinél is betelt a pohár. A 33 éves támadó új szerződéséről édesapja tárgyalt a Barcelonával, ám Messi a jelentések szerint elégedetlen azzal, hogy a média őt teszi felelőssé a csapatnál az utóbbi időben történtekért, így például Ernesto Valverde menesztéséért. Ezen felül pedig az is rosszulesik az argentinnak, hogy annak ellenére, hogy szeretné a magánéletét teljesen elzártan élni, a klubtól folyamatosan kiszivárognak személyes információk róla és a családjáról.

Azt pedig nem látja, hogy a közeljövőben újra egy nyerő projekt részese lehetne Barcelonában, s mivel ő nem hisz a jelenlegi tervekben, nem akar a probléma része lenni. Ahogy mindig mondta, ő addig marad Barcelonában, ameddig úgy érzi, a klubnál szeretnék, hogy maradjon. Ez azonban szerinte már nincs így.

Távozik, nem távozik

„Lionel Messi nem fontolgatja távozását az FC Barcelonától” – jelentette ki két nappal később a spanyol futballbajnoki címvédő egyik illetékese – szintén a Cadena Sernek nyilatkozva.

Josep Maria Minguella, aki a katalán elitklubnál az argentin világsztár szerződésével kapcsolatos ügyek felelőse, úgy fogalmazott a spanyol rádióadónak: biztos benne, hogy a hatszoros aranylabdás marad jelenlegi együttesénél.

A távozásával kapcsolatos találgatásokat felerősítette az a hír, hogy Messi megszakította klubjával a szerződéshosszabbításáról szóló tárgyalásokat, mivel elégedetlen a saját maga és a csapata helyzetével, hiszen átengedték az első helyüket a tabellán a Real Madridnak, és négypontos hátrányba kerültek az ősi riválissal szemben, ezzel alaposan megcsappant az esélye a címvédésre.
Minguella magyarázata szerint csupán arról van szó, hogy Messi éppen a jelenlegi nehezebb szituációban, a La Liga küzdelmeinek hajrájában nem akar a szerződésével foglalkozni, hanem a játékra összpontosít. „A 2021 júniusáig érvényes kontraktusának megújításáról később tárgyalunk. Sokszor volt alkalma távozni, és sosem tette meg” – nyilatkozza Minguelle.

Tény, ahogy az a bevezetőből is kiderült, Lionel Messi szerződéshosszabbításai hosszú évek óta a középpontban állnak a Barcelonánál. Csakhogy amíg a múltban általában puszta pénzügyi indokok álltak a háttérben, és Messi szerette volna minél magasabbra – lehetőleg Ronaldo fölé – srófolni a fizetését, addig mostanra teljesen megváltozott a helyzet.

Nulla, nulla, nulla

Kezdjük talán a Bajnokok Ligájával, egy Barca-szintű klub nagyságának a legjobbak versengése lehet az igazi mércéje. Ha pedig ebből indulunk ki, akkor azt látjuk, hogy 2015 óta – amikor a Barca utoljára nyerte meg a trófeát – a sorozat kulcsmeccsein feltörlik a gyepet a katalánokkal, sőt a csapat még gólt szerezni sem képes.

2016-ban a negyeddöntők jelentették a végállomást a csapatnak, akkor az Atletico Madrid győzte le Messiéket 2–0-ra a párosítás második meccsén.

2017-ben a Juventus már az első meccsen lerendezte a párharcot (szintén a negyeddöntőben), Torinóban 3–0-ra nyertek az olaszok, a visszavágó 0–0 lett.

2018-ban a sorozat egyik legnagyobb szenzációját szolgáltatta a Barcelona azzal, hogy ismét a negyeddöntőben búcsúzott, ráadásul ismét gól nélkül: az AS Roma 3–0-ra verte a katalánokat.

2019-csak alig valamivel sikerült jobban: itt legalább az elődöntőig eljutott a csapat (egyébként elég kedvező sorsolással, a Lyon és az MU testén keresztül), de a legfontosabb pillanatban a Liverpool 4–0-ra elgázolta a Barcát, amely ismét csak rúgott gól nélkül esett ki. Ha ezt összeadjuk, akkor azt kapjuk, hogy a mögöttünk álló években a BL-kulcsmeccsein 0–12-es mutatóval zárt a klub.

2020-ban sem sokkal jobb a helyzet, mert ugyan a Barca áll még a sorozatban (a negyeddöntő első meccsén 1–1-re végzett a klub a Napoli ellen), a végső esélyesek között nem nagyon lehet említeni Messiéket.

Ennek két fő oka van: az edzőkérdés és az átigazoláspolitika. Két olyan terület, amelyet Messi nyakába szokás varrni, mondván, válogat a jelöltek között, az egyiket szereti, a másikat nem, és a háttérből ő mozgatja a szálakat.

800 millió az ablakban

A témában Guillem Balague – az egyik legismertebb spanyol szakíró, aki szoros baráti kapcsolatot ápol a La Liga klubjaibval és számos szupersztárral, így Cristiano Ronaldóval is – írt cikket a BBC oldalain a napokban.

Egyértelműen cáfolta azt a pletykát, mely szerint Messi ki nem állhatja Antoine Griezmannt. Balague beszámolója szerint Messi és Suárez – valamint feleségeik – rendszeresen együtt vacsoráznak, és ehhez a körhöz csatlakozott Griezmann és felesége, Erika Choperena is. A találkozónak – többek között – az is a bevallott célja, hogy Messi és Suárez segítse a francia beilleszkedését.
És ha már Griezmann és az átigazolási piac. Nem segíti a klub helyzetét, hogy Josep Maria Bartomeu általában össze-vissza beszél a témában. Így például, amikor a kulisszák mögött már tudvalévő volt, hogy a Barca leigazolja Griezmannt, az elnök a nyilvánosság előtt Neymar megszerzéséről beszélt. Máskor azt hirdette nagy garral, hogy kirúgja Ernesto Valverdét, és visszahozza a klubhoz Xavit a kispadra. Egyik sem történt meg.

Ha a BL esetében 2015-től indultunk, akkor az átigazolási piacon is érdemes megnézni ezt az időszakot. A Barcelona az elmúlt öt évben több mint 800 millió eurót (és ez csak az átigazolási díj, fizetés nincs benne) költött olyan játékosokra, akik nemhogy nem alapemberek, de sokuk nincs is már a klubnál.

2015-ben 51 millió eurót költöttek Arda Turanra és Aleix Vidalra. 2016-ban 125 milliót André Gomes, Paco Alcácerre, Samuel Umtitire, Lucas Digne-re, Jasper Cillessenre és Denis Suárezre.

Neymar 222 milliós eladása után még rosszabbra fordult a helyzet: 375 millió eurót szórt el a klub Ousmane Dembélére, Philippe Coutinhóra, Paulinhóra, Nelson Semedóra, Yerry Minára, Gerard Deulofeura és Marlonra. A 2018/2019-es idényben 129 milliót vitt el Malcom, Clément Lenglet, Arthur, Arturo Vidal és Jeison Murillo megszerzése. Antoine Griezmann 120 millióba, Frenkie de Jong 75 millióba került.

Ha mindezt áttekintjük, aligha gondolhatjuk, hogy Messi azért nem írja alá új szerződését, mert több pénzre vágyik a klubvezetéstől. A klub vesszőfutásának valószínűleg már csak a 2021-es elnökválasztás vethet véget, ami elhozhatja a megújulást is. Erre már csak azért is szükség lenne, mert a Barca végletesen elfordult saját magától is, hiszen a La Masiáról kikerülő tehetséget csak elvétve látni a csapatban.

A megújulás reménye

Ezen Victor Font érkezése változtathat, ő lesz ugyanis Bartomeu elnök egyik legnagyobb ellenfele a közelgő választáson. Font egyik legerősebb kampányüzenete az, hogy visszahozza a klubhoz Xavit és az elüldözött Carles Puyolt is, ami valóban a belső megújulás irányába mutat, ami különösen azt követően pikáns, hogy Xavi a télen nemet mondott a jelenlegi vezetés felkérésére.

Végezetül, ami az edzőket illeti: Balague állítása szerint az sem igaz, hogy Tata Martinónak Messi miatt kellett távozni a klubtól, sem az, hogy Quique Setien Messi kedvéért érkezett volna. A spanyol szakíró arról számolt be, hogy a Celta Vigo elleni 2–2-t követően (ahol egyébként ordító ziccert hibáztak a hazaiak az utolsó másodpercekben) Setien kemény hangot ütött meg a játékosokkal szemben, megpendítve, hogy egyikük-másikuk könnyen az ajtón kívül találhatja magát, mire játékosai hasonlóan kemény hangnemben válaszoltak – de mindez a frusztráció miatt történt a szebb, közös jövő érdekében, amit az is alátámaszt, hogy a csapat első számú hangadója, Gerard Piqué összefogásra buzdított minden Barca-szimpatizánst a Twitterén.

„Senki ne feledje: mi vagyunk a Barcelona! A szezonnak még nincs vége, az utolsó percig küzdeni fogunk, ez a vérünkben van. Emeljük fel a fejünket, együtt sikerülhet” – írta Piqué.

A bajnokságban ez már inkább a Real Madridon múlik, a Bajnokok Ligája az a hely, ahol a Barca sorsa még a saját kezében van, és vélhetően ezen múlik Lionel Messi jövője is. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?