Baji Balázs szenzációs bronzérme

Történelmi eredményt ért el hétfőn este az atlétikai vb-n Baji Balázs – a magyar futó bronzérmes lett 110 méter gáton.

Történelmi eredményt ért el hétfőn este az atlétikai vb-n Baji Balázs – a magyar futó bronzérmes lett 110 méter gáton. Magyarország korábban sosem szerzett érmet sprintszámban a vb-k történetében.

Szédítő hajrá

Már az óriási bravúrnak számított, hogy a 28 éves magyar atléta ott lehetett a fináléban – ilyesmire 30 éve nem volt példa futószámban. Baji az előfutamból vasárnap 13,35 másodperccel lépett tovább, majd a középdöntőben megnyerte futamát (13,23). Hogy jó formában van, azt az is előrevetítette, hogy a júliusi Gyulai Memorialon 13,15 másodpercre javította az országos csúcsot.

A világbajnoki döntő előtt többen az éremesélyesek között emlegették, többek között ellenfelei edzői is. Nem véletlenül.

Baji nem rajtolt rosszul, de a táv első negyedében kicsit visszaesett, mert a második gátat leverte. Utána azonban fokozatosan jött fel, a két utolsó gátat tökéletes ütemben vette, a hajrája pedig egészen parádés volt. Az utolsó gát után még egy picivel le volt maradva a harmadik helytől, de lehajrázta a francia Garfield Darient, és végül 13,28 másodperces idővel ért célba az olimpiai bajnok jamaicai Omar McLeod, valamint az előző vb-n győztes orosz (most független atlétaként induló) Szergej Subenkov mögött.

Baji Balázs a magyar atlétika 12. érmét szerezte meg szabadtéri világbajnokságon, futószámban még soha nem állhatott vb-dobogón magyar versenyző.

„Úristen, ott lehetek!”

„Elképesztő futás, elképesztő verseny volt. Még nem is hiszek annak, amit átéltem. Hihetetlenül boldog vagyok, nyilván álmodoztam róla, de nem mertem elhinni, hogy ez megvalósulhat” – értékelt közvetlenül a célban az M4 Sportnak Baji. Leszögezte, nagyon kemény verseny volt, sok hibával, úgy érezte, mindenkin rajta volt a világbajnokság terhe.

„Éreztem a végén, úristen, ott lehetek a dobogón. Akkor olyan energia szabadult fel bennem, és olyan erő hajtott át az utolsó néhány gáton, hogy nem is értem. Amikor beértem a célba, és láttam, hogy harmadik vagyok...” – a mondatot be sem tudta fejezni a negyedik vb-jén élete eddigi legnagyobb sikerét elérő sportoló.

Hozzátette, még nehezen hiszi el, s ez akkor is így lesz, amikor a kezében lesz a medál: „Nehéz úgy gondolnom magamra, hogy nem csupán világbajnoki döntős, hanem világbajnoki érmes is vagyok. Sikerült odaérnem a világ tetejére. Ezt kell a következő években megtartani, de ezt senki nem veszi el tőlem.”

Az állatorvosként praktizáló magyar futó nagy bravúrt hajtott végre, hiszen 1987 óta nem volt magyar, aki 5000 méternél rövidebb számban döntőbe tudott volna kerülni vb-n. Hétfői bronzérme pályafutása legnagyobb sikere, 110 gáton pedig a második felnőtt világversenyes dobogós helyezése a tavalyi Európa-bajnokságon szerzett ezüstje után.

Nem pánikolt

Spiriev Attila, a Magyar Atlétikai Szövetség sportigazgatója két okot említett, ami plusz energiákat adhatott Bajinak. „Balázs idén végzett az állatorvosi egyetemen, melyet atletizálás mellett elvégezni iszonyú kitartó munka, sok-sok kompromisszummal, ami néha kevesebb alvást, pihenést jelent. A másik dolog az érési folyamat” – hangsúlyozta a sportvezető, kiemelve, az atléták négyötöde 27 és 30 éves kora között éri el legjobb eredményeit, így Baji Balázs még legjobb évei előtt áll.

„Kellett ehhez a sokszor sablonnak hangzó tapasztalatszerzés, kellettek a sikerek mellett a hibázások, hogy egy világbajnoki döntőben relatíve hideg fejjel tudjon futni – mondta a sportigazgató, jelezve, a magyar futó a szenzációs rajt után az első két gáton hibázott, de nem pánikolt, kontrollálni tudta a versenyt. – Balázs zseniális, egyszerűen zseniális.”

A bronzérem értékét az is mutatja, hogy eddig mindössze 12 ország atlétái tudtak vb-érmet szerezni ezen a távon (köztük a szlovák Igor Kováč, aki 1997-ben lett bronzérmes). (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?