Sport

Az elrabolt csatár

Miközben élet-halál harc dúl a spanyol bajnoki cím megszerzésért (a hétvégén a Barcelona éppen visszaelőzte a Levantéban elbukott Real Madridot), addig a játékospiacon is zajlik az élet. Hiába ért véget az átigazolási időszak, a katalánok kaptak egy pluszlehetőséget a spanyol ligától, így szerződtették/elrabolták – nézőpont kérdése – a Leganés dán csatárát, Martin Braithwaite-et.
Pincési László

2020. február 25. 19:30

barca
Martin Braithwaite (19) nemcsak hogy bemutatkozott a Barcelonában, de rögtön gólpasszt adott Lionel Messinek (Fotó: TASR/AP)

Azt nehéz elképzelni, hogy a Barcelona bármikor is összeállítási nehézségekkel szembesüljön. Pedig...

A csapat a 2019–2020-as idénynek úgy vágott neki, hogy a csatársorban bevetésre várt Lionel Messi, Luis Suárez, Ousmane Dembélé és a nyáron igazolt Antoine Griezmann, majd szezon közben berobbant a bissau-guineai születésű, 17 éves Ansu Fati is.
Novemberben előbb Dembélé sérült meg a Dortmund ellen, majd januárban Suárez szenvedett porcsérülést. Ez még mindig nem zavarta a klubot, hiszen két csatárt is kölcsönadott, a 20 éves Abel Ruizt a Bragának és a 22 éves Carles Pérezt az AS Romának.
Abban bízott ugyanis mindenki, hogy Dembelé hamarosan visszatérhet. Ez meg is történt, csak nem úgy, ahogy várták: a világbajnok francia az első edzésén olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a szezonban már nem játszhat.

Az pedig mégsem járja, hogy egy ekkora klubnak ennyire kicsi legyen a merítési lehetősége, a katalánok előhalásztak egy régebbi szabályt: abban az esetben, ha bizonyítani tudják, hogy egy játékosuk hat hónapra kidől, úgy a szövetség engedélyt adhat átigazolási szezonon kívül is új labdarúgó szerződtetésére.

A Barca válogatni kezdett, végül nem Lucas Pérez (Deportivo Alavés) vagy Ángel (Getafe) lett a befutó, hanem a Leganés támadója, Martin Braithwaite. A dán játékost kivásárolták élő szerződéséből 18 millió euróért, míg a kiesés elkerüléséért harcoló kiscsapat semmit sem tehetett.

Tisztességtelen szabály?

„Borzasztó helyzetbe kerültünk. Nem értjük a jelenlegi szabályt, amely szerint egy klub csak úgy elvehet másik csapattól egy játékost, orvosolandó saját problémáját, de közben a másik felet kilátástalan helyzetbe hozza ezzel. Megértenénk, ha a klubok között kölcsönös megállapodás születne, de a jelenlegi szabályok ellentétesek a klubok közötti egyenlőséggel. Megteszünk mindent, amit ilyen helyrehozhatatlan károk után tehetünk” – nyilatkozta elkeseredetten Martin Ortega, a Leganes főigazgatója, aki úgy érzi, erőszakkal elrabolták a játékosát.

A kis klub azt nehezményezi, hogy semmilyen beleszólása nem volt a történtekbe, ráadásul ők nem kapták meg a lehetőséget, hogy pótolják játékosukat. „Úgy gondoljuk, hogy ez a szabály tisztességtelen. De a Barcelonára nem haragudhatunk, mert csupán kihasználta a lehetőséget. De Braithwaite is úriemberként és profiként viselkedett, ugyanúgy velük edzett teljes intenzitással, tudva, hogy akár megsérülhet. Szeretnénk megköszönni neki az itt töltött időt” – tette hozzá Ortega.

Figyel a FIFA

A spanyol labdarúgás valami olyan egyedi szabállyal bír, amellyel egyetlen ország sem: van olyan helyzet, amikor egy hosszabb távú sérülés miatt a helyi szövetségnek van olyan joga, amellyel az átigazolási időszakon kívül is engedélyezhet játékosmozgást.

A FIFA évekkel ezelőtt kérte ennek törlését, de miután nagyon ritkán használják, így időnként elsikkad ennek a rendezése. Braithwaite esete azonban ismét rávilágított ennek a visszásságára, a madridi AS szerint a nemzetközi szövetség most figyeli a történeteket és aggodalmát fejezi ki. A FIFA elve érthető: azt szeretné, ha a versenyszabályok azonosak lennének mindenhol. Spanyolország azonban éppen az ellenkező irányba halad.

Az AS emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a Villarreal is hasonló helyzetben volt, megkapta a spanyol szövetség engedélyét, de miután országhatáron kívülről igazolt volna, a FIFA közbelépett.

A kiskapu ugyanis magában rejti a manipuláció veszélyét, ha megkerülhető az átigazolási időszak és kivételeket teremt, úgy a piac állandóan nyitva tartana. Nem beszélve a csalásokról, csak egy hamis orvosi igazolás kellene, és máris szabad a pálya az új ember szerződtetése felé. 

A Leganés 25 forduló után négy győzelemmel, hét döntetlennel és 14 vereséggel a La Liga utolsó előtti, 19. helyén áll, hátránya jelenleg öt pont a már bennmaradást jelentő 17. pozícióhoz képest. A helyzet azért tragikus, mert az eddigi 18 góljából Braithwaite hatot, míg a januárban a Sevillához igazolt marokkói Youssef En Nesziri négyet szerzett. Ha most kellene fogadni, nem mernénk azt tippelni, hogy a Leganés túlélési esélye minimális.

300 millió eurós kivásárlási záradék

De ki ez a játékos, akiről az elmúlt napokban többet írtak, mint korábban valaha összesen? Mert azt nem lehet mondani, hogy Braithwaite akár csak a dán mezőnyből is kiemelkedett volna. Vagy inkább fogalmazzunk úgy, voltak nála jobbak, hiszen eljutott 39 válogatottságig és egy gólig.

Az Esbjergben nevelkedő csatár iránt a 2013-as dán kupagyőzelmet követően az Auxerre, a Rennes, a Celtic és a Hull City is érdeklődött, végül 2013 augusztusában kétmillió euróért a francia Toulouse szerezte meg. 149 mérkőzésen 40 gólt szerzett, majd 2017. július 13-án négyéves szerződést írt alá az angol másodosztályú Middlesbrough-val. Ott azonban két szezonja alatt csak az őszi időszakokban játszott, 2018 januárjában a Bordeaux, 2019 januárjában a Leganés vette kölcsön. Utóbbiban 21 mérkőzésen hat gólt szerzett, ez elég volt ahhoz, hogy a spanyolok négyéves szerződést kínáljanak neki, és ötmillió euróval a klub történetének második legdrágább játékosává váljon.
Itt érte a Barcelona ajánlata, és képzelhetjük, mekkora lehetőséget látott, ha bevallottan Real Madrid-érzelmű játékosként azonnal aláírt. A 28 éves játékossal a Barca 2024-ig szóló szerződést kötött, kivásárlási záradékát pedig 300 millió euróban állapította meg.

Menedzserének nem jött össze az, ami neki

A dán sajtó közben örömtáncot jár, megszólalt az a Kim Boye, akit jelenleg az ország egyik legjobb személyi edzőjének és mentáltréning vezetőjének tartanak, és aki 1992-ben próbajátékon járt a Barcelonában. Interjúiban elmondta, Johan Cruyff elégedett is volt vele, de aztán egy súlyos térdsérülés nem csupán a spanyolországi lehetőséget vette el tőle, de be kellett fejeznie az aktív játékot is. „Amikor találkoztunk, elmondta nekem, az a nagy álma, hogy a Barcelonában vagy a Real Madridban játsszon. Azt válaszoltam, hogy nekem meg az az álmom. hogy hozzásegítsek valakit ehhez. Én ajánlottam neki a svéd játékosügynököt, Hasan Cetinkayát is, aki szerintem a menedzserek Maradonája. Beszélt Martinnal, és tetszett neki az elszántsága. Megvolt a terve velünk, mert álmodni, nem úgy, mint más dán menedzserek” – nyilatkozta Boye. Szerinte minden játékos esetében az a fontos, hogy elhiggye, nincsenek nagy különbségek, hogy Lionel Messi sem futballisten, hanem egyszerű földi halandó. „Amikor a Barcelonánál jártam próbajátékon, elmentem vécére. A csapat akkori sztárja, José Mari Bakero jött ki előttem. És rájöttem: az ő segge is ugyanolyan büdös. Ott vált számomra emberivé” – mesélte.

A Borónál fújnak rá

Hogy milyen játékos? Erről Braithwaite a klub saját televíziós csatornáján beszélt. „Technikás játékos vagyok, gyors és fizikálisan erős. A legjobb tulajdonságom az intelligenciám, egyszerűen futballdiáknak hívom magam, mert folyamatosan tanulom a játékot. Azt hiszem, a Barcelona játéka nagyon fekszik nekem, és sokat segíthetek a csapatnak. Természetesen a legfontosabb az, hogy gólszerző vagyok” – nyilatkozta szerényen.

A BBC közben felidézte a Midd-lesbrough-nál töltött időszakot, Robert Law újságíró úgy emlékezett rá vissza, olyan játékos, aki sokat ígért, de nagy csalódást okozott.

„Amikor először interjút készítettem vele, magabiztos volt. A Boro legendájához, Juninhóhoz hasonlította magát, és azt mondta, a szurkolók készüljenek fel az élvezetekre. Ez valahogy nem jött össze, összesen 40 mérkőzésen játszott, és kétszer is azt kérte, hadd mehessen kölcsönbe inkább.”

Garry Monknál még csak-csak játszott, de menesztését követően Tony Pulis már kevésbé számolt vele. 2019 márciusában égette fel teljesen a hidat: „Nem térek vissza a Middlesbrough-hoz. Pulisnak elég furcsa elképzelése van a futballról, ez tényleg nem más, mint a rúgd és fuss-játékstílus.”

Pulis dühösen reagált: „Igazi tiszteletlenség egy olyan ember, a tulajdonos Steve Gibson felé, aki multimilliomossá tette őt. Egész életemben a játékosokkal foglalkoztam, de ilyen hálátlannal még nem igen találkoztam.”

Pazar barcelonai  bemutatkozás

A fő kérdés azonban még mindig az, miért kellett ezt a lépést megengedni a Barcelonának?
Lionel Messi, Antoine Griezmann és Ansu Fati bevethető, volt két csatár, akit kölcsönadott a klub télen (miért nem hívhatóak vissza?), és akkor még nem beszéltünk a közvetlen utánpótlásról. A B csapatban ugyanis akad két olyan játékos is, aki szerepelt már hazája felnőtt válogatottjában: a 21 éves japán Abe Hiroki, illetve a 12-szeres albán válogatott Rey Manaj, aki az Inter és a Pescara színeiben már a Serie A-ban is szerepelt.

A nyáron ráadásul jön a Braga portugál tehetsége, Francisco Trincao, és a klub már a télen is olyan játékosokat figyelt, mint Rodrigo (Valencia), Timo Werner (RB Leipzig), és Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal).
Braithwaite mindenesetre nem sokat várt, a szombati, Eibar ellen 5–0-ra megnyert bajnoki 72. percében debütált, a hajrában adott egy gólpasszt Messinek, majd az ő lövése utáni kipattanót vágta a hálóba Arthur Melo.
„Nem mosom ki a ruhámat, hiszen Messi megölelt. Nagyon örülök, hogy az első asszisztomat neki adhattam” – nyilatkozta Braithwaite.
De Quique Setién, a Barca edzője is elégedett volt: „Braithwaite többet tett, mint amire számítottam, sokkal többet. Őszintén mondhatom, szerintem nagyszerű játékost szerződtettünk. Tökéletesen alkalmazkodik ahhoz, amit csinálunk, két gólban is szerepet vállalt.”

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lakás

Elöregedett családi házak, hiányzó állami támogatás

Valtteri Bottas
Frissítve

Bottas nyerte a nyári idénynyitó Osztrák Nagydíjat

bb

SOROZATDARÁLÓ: Fekete szerelmek LA-ben

Fekete István

Puha gyolcsok emberi szívre

a

Bartók Imre: Pereat mundus

régi pozsonyi cukrászdák

Emlékek – régi pozsonyi cukrászdák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.