Aranybetűs sportév az Amadé-alapiskolában

Harminc év elteltével újra dél-szlovákiai magyar iskola sportteljesítményét csodálja az ország. A bősi Amadé László Alapiskola fiú diákcsapata megnyerte az alapiskolák országos atlétikai bajnokságát, a lányoké pedig nyolcadik lett.

Harminc év elteltével újra dél-szlovákiai magyar iskola sportteljesítményét csodálja az ország. A bősi Amadé László Alapiskola fiú diákcsapata megnyerte az alapiskolák országos atlétikai bajnokságát, a lányoké pedig nyolcadik lett. A diósförgepatonyiak csehszlovákiai rátermettségi diadalai (1985, 1987) óta nem volt ilyenre példa tájainkon.

Kovács Zsolt sikerkovács testnevelőt az érsekújvári feltörés körülményeiről kérdeztem.

Már az sem volt mindennapos dolog, hogy a dunaszerdahelyi járási bajnokság megnyerése után a Nagyszombat megyein is mind a fiúk, mind a lányok csapata győztesként végzett. És aztán jött az érsekújvári szereplés, ami a fiúk országos elsőségét hozta. Hogyhogy ennyire kijött a lépés?

Egyedi sikerről van szó, több összetevő következménye. Ilyen nem volt még iskolánk történetében, s talán nem is lesz. Előfordult már, hogy a fiúk vagy a lányok kiválóan szerepeltek, de először lettek egyszerre járási, majd megyei bajnokok, s ott lehettek az országos döntőben. Nem vagyunk sportiskola, mégis számos erre szakosodott iskolát megelőztünk. Iskolavezetésünk támogat minket, minden feltétel adott a szárnyalásunkhoz.

Már a megyei duplázás is nagy fegyvertény volt?

Fiú vonalon esélyesként indultunk, amit a járási verseny pontszáma is jelzett. Ezt vártuk. A lányoknál később számítottam a feltörésre, hiszen még nagyon fiatalok, hetedikesek, nyolcadikosok alkotják a csapat gerincét.

Van valamilyen bősi recept a sikerre?

Nálunk már szeptembertől folyamatosan készülünk a járási versenyre. Tudom, hogy májusban kit viszek magammal. Nagyszombatban szinte mindenki egyéni csúcsot ért el, iskolarekordok is születtek. Teljesítőképességük felső határát súrolva versenyeztek védenceim.

Érsekújvárban még ennél is többre volt szükség…

Külön büszkeség számunkra, hogy egyetlen magyar iskolaként voltunk a mezőnyben. A lányok a nyolcadik helyen végeztek, de nem vallottak szégyent. Egyéniben Tési Evelin volt éremközelben. Magasugrásban ötödik lett 156 cm-el, s mivel az első csak 159 centit vitt át, diáklányunk is végig versenyben volt a dobogóért a két évvel idősebbek között.

És a fiúk? Nekik hogyan sikerült 54 pontos előnnyel végezniük az élen?

Az volt a kérdés, hogy megismételhető-e a megyei bajnokságon elért 892 pontos összteljesítmény? Tudtam a riválisok eredményét, s ebből következtetve éremesélyesek voltunk. A fiúk nagyon odatették magukat, s bár óriási volt a hőség, ami mások eredményeit is rontotta, végül nem volt rossz az eredménysorozatunk. Ráadásul hattal több pontot gyűjtöttünk, mint a megyei bajnokságon. Egyéniben csak Tóth Gergely volt érmes, második lett magasugrásban. És tagja volt a bronzérmes 4x60 méteres futóváltónknak, amelyben Világi Máté, Fülöp István és Patasi Bence is szerepelt. Minden számban az első nyolc között végeztünk, és ez volt a döntő momentum.

Atlétikai többtusában lettek tanítványai az ország legjobbjai. Mit kellett teljesíteniük?

Nyolc versenyszámban – 60 m, 300 m, 1000 m, 4x60 m váltó, kislabdadobás, súlylökés, távolugrás és magasugrás – folytak a küzdelmek, s mindegyikben iskolánként két diák indult. Valamennyien az elért eredményükkel kerültek versenyszámuk sorrendjébe, amiért a helyezésnek megfelelő pontszámot kaptak, s ezek összegzése után a kialakult összpontszám repítette a fiúkat a mezőny élére.

Valóban aranybetűs sporttanéve volt a bősi Amadé László Alapiskolának?

Csak megerősíteni tudom, hiszen az 2016/17-es tanévben az atlétikán kívül is szinte minden versenyről hoztunk érmet, legyen az floorball, kispályás foci, kosárlabda vagy röplabda. S mindegyikben szinte ugyanazok a diákok váltakoztak.

Mégis az atlétikában értek a legmagasabbra…

Ötödikes koruktól együtt dolgozom a fiúkkal, tehát nem véletlen műve a feltörésük. Beérett öt év munkájának eredménye. Óriási a versenyrutinjuk, erős a közösségi szellem. Fociban például nem azért nyertek, mert ők voltak a legjobbak, hanem összeszokottságukkal náluk képzettebb csapatot is megvertek. Ritkán jön össze ilyen sok fiú, akik sokoldalúak, fegyelmezettek és a sport iránti szeretet is megvan bennük. Elejétől ilyennek indult ez a társaság. Ráadásul atlétikában mind az összes versenyszámra megtaláltam a szükséges embert. Annál nagyobb reklámot nem csinálhattunk volna iskolánknak, mint az országos diadal volt. Magyar iskolaként képviseltük a járást, a megyét, az itteni magyarságot. A figyelem fókuszában voltunk, s ez jó érzéssel tölt el bennünket.

Az országos és megyei atlétikai bajnokság tényei a Hírkosárban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?